Κορωνοϊός: Παραπληροφόρηση με φιλορωσικό πρόσημο

Κορωνοϊός: Παραπληροφόρηση με φιλορωσικό πρόσημο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πανδημία παραπληροφόρησης που συνοδεύει την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού επιχειρεί να χαρτογραφήσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση του τμήματος στρατηγικής επικοινωνίας της ΕΥΕΔ, έχουν εντοπιστεί 80 περιπτώσεις παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό σε φιλορωσικά μέσα, από τις 22 Ιανουαρίου έως σήμερα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, παρατηρείται μια «εξέλιξη στην τακτική» διασποράς των ψευδών ειδήσεων. Οι φιλορωσικές πηγές «δεν παράγουν οι ίδιες την παραπληροφόρηση· απλώς διαχέουν θεωρίες που έχουν διαφορετική προέλευση, π.χ. την Κίνα, το Ιράν ή την ακροδεξιά στις ΗΠΑ». Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αρνηθούν την ευθύνη για τα ψεύδη που βοηθούν να διαδοθούν.

Μέσα που συνδέονται με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΥΕΔ, «έχουν πρωταγωνιστήσει στη διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό, με σκοπό να επιδεινώσουν την υγειονομική κρίση στις δυτικές χώρες, ειδικότερα υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα εθνικά συστήματα υγείας».

Οι σχετικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, σημειώνεται, «απευθύνονται σε διεθνή ακροατήρια στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα αραβικά, στα ρωσικά και άλλες γλώσσες».

Το βασικό μήνυμα της ρωσικής γραμμής είναι ότι ο ιός είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, που προοριζόταν για βιολογικό όπλο από τη Δύση.

Στα ιταλικά τα ρωσικής έμπνευσης «ρεπορτάζ» επιχειρούν να εντείνουν τους φόβους σχετικά με τη δυνατότητα των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση (με τίτλους όπως «Αμφίβολη η ικανότητα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τον ιό»). Στα ισπανικά προωθούνται ιστορίες φρίκης ασθενών και αναφορές σε καπιταλιστές που αισχροκερδούν από την πανδημία, ενώ δίνεται έμφαση στο πόσο καλά χειρίζεται την κρίση ο Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης, η ισπανική υπηρεσία του RT (actualidad.rt.com) είναι η δωδέκατη πιο δημοφιλής πηγή ενημέρωσης για την πανδημία, με 6,8 εκατ. shares στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Reddit) από την αρχή του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή