Θέλετε τεστ; Ας ήσασταν πλούσιος ή διάσημος

Θέλετε τεστ; Ας ήσασταν πλούσιος ή διάσημος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικοί, διασημότητες, αστέρες του Youtube, ακόμη και αθλητές του μπάσκετ έκαναν τεστ για τον κορωνοϊό, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό, την ώρα που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εάν έχουν νοσήσει.

Κάποιοι από τους διάσημους υποστηρίζουν ότι ένιωσαν αδιαθεσία και δικαίως υποβλήθηκαν στο τεστ. Αλλοι λένε ότι η προνοητικότητά τους να κάνουν το τεστ, τους επέτρεψε να διαπιστώσουν ότι είναι φορείς και η απομόνωσή τους βοήθησε το κοινωνικό σύνολο. Οι ελλείψεις που σημειώνονται, όμως, δεν επιτρέπουν στο νοσηλευτικό προσωπικό και σε πολλούς ασθενείς να μάθουν εάν έχουν νοσήσει, την ώρα που πολλές διασημότητες διαγνώσθηκαν χάρη στο τεστ, ενώ δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Ορισμένοι μάλιστα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πώς υποβλήθηκαν στο τεστ.

Τέτοια περιστατικά έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες προνομιακής μεταχείρισης και διαμαρτυρίες για την αδιαφάνεια και τη σύγχυση γύρω από τη διαδικασία εξέτασης για τον κορωνοϊό. Η αντιπαράθεση έφθασε μέχρι και τον Λευκό Οίκο, με δημοσιογράφο να ρωτά τον πρόεδρο Τραμπ εάν «όσοι διαθέτουν γνωριμίες» έχουν προτεραιότητα στη διάγνωση. «Ισως έτσι είναι η ζωή. Αυτό συμβαίνει ορισμένες φορές και το έχω προσέξει και εγώ», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Οκτώ ομάδες μπάσκετ του NBA έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ. Κάποιοι όμως, όπως ο επικεφαλής των Ουόριορς, Μπομπ Μάιερς, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι άδικο και κάλεσαν τους παίκτες να μην αναζητούν ιδιαίτερη μεταχείριση. «Τεστ θα γίνουν μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα, εξαιτίας της έλλειψης που έχει παρατηρηθεί. Δεν είμαστε καλύτεροι από τους άλλους πολίτες. Είμαστε απλά μπασκετμπολίστες», είπε ο Μάιερς. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κατακεραύνωνε μέσω Twitter την ομάδα μπάσκετ των Νετς, που εξασφάλισε τεστ για όλα τα μέλη της. Τέσσερις παίκτες και προπονητές βγήκαν θετικοί, ενώ μόλις ένας εμφάνιζε συμπτώματα. «Τους εύχομαι περαστικά, αλλά με όλο τον σεβασμό, τα τεστ δεν πρέπει να είναι για τους πλούσιους, αλλά για τους αρρώστους», έγραψε ο δήμαρχος της πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ακόμη και προβεβλημένες διασημότητες –ορισμένοι με συμπτώματα– δεν μπόρεσαν να βρουν το πολυπόθητο τεστ. Η βετεράνος της πασαρέλας και τηλεπαρουσιάστρια Χάιντι Κλουμ δημοσιοποίησε βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram την Παρασκευή από το Λος Αντζελες, στο οποίο υποστηρίζει ότι αν και μίλησε με δύο γιατρούς, δεν κατάφερε να βρει τεστ. Το βίντεο, όμως, μοιάζει να βοήθησε την Κλουμ, η οποία μία ημέρα αργότερα αποκάλυψε –στο Instagram, πάντα– ότι «επιτέλους» υποβλήθηκε στο τεστ.

Οι διασημότητες κάθε «διαμετρήματος» μοιάζουν έτσι να ταλαιπωρήθηκαν ελάχιστα, στην αναζήτησή τους για αξιόπιστη διάγνωση. Τη Δευτέρα, η Αριελ Τσάρνας, «influencer» (ασκούσα επιρροή) στο Μανχάταν με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια «ακολούθους» στο Instagram, ζήτησε από τις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες να υποβληθεί σε τεστ, καθώς εμφάνιζε συμπτώματα. Η άρνηση των Αρχών να την εξετάσουν, την οδήγησε –χάρη στις παραινέσεις «ακολούθων»– σε ιδιώτη ιατρό, ο οποίος διαπίστωσε ότι η Τσάρνας είχε νοσήσει. Στο Κογκρέσο, τέλος, κυρίως οι στενοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ είχαν το προνόμιο του τεστ, όπως ο γερουσιαστής Λίνσεϊ Γκράχαμ και οι βουλευτές Μαρκ Γκετζ και Μαρκ Μέντοουζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή