Αναστολή δόσεων δανείων για όσους λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ

Αναστολή δόσεων δανείων για όσους λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση φυσικών προσώπων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση την οποία προκαλεί η πανδημία, να καταβάλλουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Πρόκειται για αυτούς που θα λάβουν την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, κατηγορία που, μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, διευρύνθηκε με την ένταξη και όσων επιχειρήσεων δεν έκλεισαν υποχρεωτικά με κρατική εντολή, αλλά υπολειτουργούν και ο τζίρος τους μειώθηκε λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Η αναστολή αφορά όσους δανειολήπτες ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις τους και καλύπτει τόσο τις οφειλές για στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια όσο και τα τοκοχρεωλυτικά δάνεια των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ευθυγραμμιζόμενη με την κατεύθυνση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών για επέκταση των μέτρων που αποφασίστηκαν για τα νομικά πρόσωπα και στα φυσικά πρόσωπα. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. Την ίδια απόφαση έλαβε και η Ενωση Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, δηλαδή οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε funds, καθώς και τα δάνεια των τραπεζών που έχουν περάσει στη διαχείρισή τους. Οι τράπεζες είτε οι ίδιες είτε μέσω των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και δεν διακόπτουν τη λειτουργία τους, αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους προκειμένου να τους ενημερώσουν για την αναστολή των πληρωμών τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, «προτεραιότητα θα δοθεί στα φυσικά πρόσωπα (εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων». Για τη συγκεκριμένη κατηγορία των άμεσα πληγέντων, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη, θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, θα προσαρμόσουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με τους οφειλέτες δανειολήπτες με βάση τις ακραίες και ευαίσθητες συνθήκες. Οπως σημειώνει η ένωση στην ανακοίνωσή της, οι πολίτες που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι εταιρείες διαχείρισης

Ανάλογη πολιτική θα εφαρμόσουν οι εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, θα επικοινωνήσουν με τους δανειολήπτες με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τους δανειολήπτες που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, θα προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, προχωρούν αμέσως –κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη– στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες. Σε δανειολήπτες που επικαλούνται αποδεδειγμένο, σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, αναστέλλουν κάθε επικοινωνία σχετικά με τυχόν καθυστερούμενες οφειλές για συγκεκριμένο διάστημα. Τέλος, οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να υπαγορεύσουν στους εξωτερικούς συνεργάτες τους, όπως τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών και νομικά γραφεία, να εναρμονίσουν απόλυτα την απευθείας επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες, ως προς το περιεχόμενο και τη συχνότητά της, με βάση όλα τα παραπάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή