Ενοποιημένα έσοδα 4,2 δισ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Viohalco το 2019

Ενοποιημένα έσοδα 4,2 δισ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Viohalco το 2019

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση των τιμών των μετάλλων, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» της ζήτησης στο β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους, οδήγησε σε κάμψη των εσόδων και των κερδών του ομίλου Viohalco. Τα ενοποιημένα έσοδα για το 2019 ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 4,7% έναντι του 2018, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 4,41 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA σημείωσαν υποχώρηση κατά 17% φτάνοντας τα 273,4 εκατ. ευρώ, αντί 331,9 εκατ. ευρώ το 2018. Το προσαρμοσμένο EBITDA, αφαιρουμένων δηλαδή των έκτακτων χρεώσεων/προσθηκών, διαμορφώθηκε σε 302,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 3%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν σημαντική υποχώρηση κατά 89% και ανήλθαν σε 8,2 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε τη μείωση των εσόδων κυρίως στην πτώση των τιμών των μετάλλων, ειδικά στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα. Η πτώση μεσοσταθμικά των τιμών των μετάλλων ανήλθε σε 10,4% και η επίδραση στα αποτελέσματα πλησίασε τα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν ήταν μόνον αυτό. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι η επιβράδυνση σε βασικές οικονομίες του πλανήτη επηρέασε τη ζήτηση κατά μήκος όλων των κλάδων δραστηριότητας του ομίλου, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται ο βιομηχανικός όμιλος, μόνον δύο κλάδοι σημείωσαν πέρυσι αύξηση εσόδων – των καλωδίων και των ακινήτων. Αντίθετα, κάμψη εσόδων σημείωσαν οι κλάδοι του χάλυβα και των σωλήνων χάλυβα, ενώ μικρότερη κάμψη σημείωσαν οι κλάδοι του αλουμινίου και του χαλκού.

Οι όγκοι πωλήσεων δεν παρουσίασαν ισχυρές μεταβολές, γεγονός που σημαίνει ότι ο όμιλος Viohalco διατήρησε το μερίδιο αγοράς σε μια δύσκολη συγκυρία. Η κάμψη πωλήσεων, ειδικά στον τομέα του χάλυβα, αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση του ανταγωνισμού με την Τουρκία, είτε με την κάμψη της τουρκικής λίρας είτε με τη στροφή της τουρκικής χαλυβουργίας στις αγορές του εξωτερικού, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης στο εσωτερικό της γείτονος χώρας.

Τα κέρδη, εκτός από τη μείωση των εσόδων, επηρεάστηκαν από το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα  του ομίλου. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν πέρυσι σε 284 εκατ. ευρώ έναντι 196 εκατ. ευρώ το 2018. Η δημιουργία του νέου τετραπλού θερμού έλαστρου αλουμινίου, που δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις της ElvalHalcor στα Οινόφυτα, ήταν ο τομέας που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της περασμένης χρονιάς.

Ωστόσο, επενδύσεις έγιναν και στη μονάδα παραγωγής της Αγγλίας και σε άλλες μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία νέων προϊόντων και φυσικά την αύξηση της δυναμικότητάς τους.

Για το τρέχον έτος, σε ανακοίνωση της Viohalco τονίζεται πως «η παρατεταμένη εξάπλωση του ιού COVID-19 αναμένεται να επηρεάσει τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, αλλά ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι σχετίζονται με τους περιορισμούς που μπορεί να τεθούν από τις αρμόδιες αρχές, καθώς επίσης και με περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας εν γένει» . Ωστόσο, στελέχη του ομίλου πιθανολογούν ότι η κρίση του κορωνοϊού θα έχει τη μορφή V – δηλαδή μετά τη μεγάλη πίεση, θα υπάρξει εκτίναξη της ανάπτυξης.

Οι ίδιοι επίσης θεωρούν ότι η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη για να ανταποκριθεί στη νέα εποχή που ανατέλλει, με την παραγωγή φιλικότερων υλικών στο περιβάλλον, ελαφρύτερων κ.ο.κ. «Οι εταιρείες του ομίλου Viohalco, δεδομένης της διαφοροποίησης του επιχειρησιακού χαρτοφυλακίου καθώς και της στέρεης οργανωτικής δομής, συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη», σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή