Πολίτες από όλο τον κόσμο μιλούν στην «Κ»: Σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται

Πολίτες από όλο τον κόσμο μιλούν στην «Κ»: Σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται

8' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής, όπως μάσκες και αντισηπτικά, και φυσικά το χαρτί υγείας, έχουν γίνει ανάρπαστα σε όλο τον πλανήτη, ενώ οι κάτοικοι σε κάθε γωνιά του «παγκόσμιου χωριού» ανησυχούν και παρακολουθούν τις ενημερώσεις της ιατρικής κοινότητας και τα προληπτικά μέτρα των Αρχών. Η κοινωνία των πολιτών οργανώνεται και κινητοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται και αλλάζουν. Πολίτες από όλο τον κόσμο μεταφέρουν στην «Κ» μια εικόνα της νέας καθημερινότητας την εποχή της πανδημίας.

Αννα Θεωνά, εκπαιδευτικός, Στοκχόλμη

Μοντέλο Μεγάλης Βρετανίας

Πολίτες από όλο τον κόσμο μιλούν στην «Κ»: Σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται-1

Η κ. Αννα Θεωνά.

Η σουηδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη δίνει βάρος στον ακριβή συνολικό αριθμό πλέον. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μετά το Σαββατοκύριακο πάνω από 1.000.

Εχουμε έξι θανάτους γηραιότερων ατόμων με άλλα προβλήματα υγείας σε όλη τη χώρα, πέντε εκ των οποίων στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Προς το παρόν, η κυβέρνηση ακολουθεί ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτό της Μεγάλης Βρετανίας. Δεν έχει ειπωθεί ξεκάθαρα κάτι τέτοιο, ούτε έχουν γίνει δηλώσεις όπως αυτές της βρετανικής κυβέρνησης, όμως στην πράξη δεν έχουν κλείσει τα σχολεία και ο κόσμος ενθαρρύνεται να συνεχίσει τη ζωή του κανονικά.

Μέσα σε όλο αυτό, βέβαια, δίνονται κίνητρα για να μείνεις στο σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, λειτουργούν κανονικά, ωστόσο κατά περίπτωση λαμβάνονται μεμονωμένα αποφάσεις για να κλείσουν, ανάλογα με τις ανάγκες. Τέλος, αρκετοί εργαζόμενοι μπαίνουν αισίως στην τρίτη εβδομάδα εργασίας από το σπίτι. Τα δε καταστήματα παραμένουν επίσης ανοιχτά.

Εχουμε λάβει οδηγίες και σχετική ενημέρωση από την πρώτη στιγμή. Εγώ ας πούμε ως εκπαιδευτικός ξέρω από την αρχή πώς να χειριστώ το θέμα και πώς να κινηθώ.

Μπορώ να πω πως το αίσθημα ατομικής ευθύνης είναι πολύ πιο έντονο στη Σουηδία. Διαβάζω για την Ελλάδα και τις «εκδρομές» που κάνουν διάφοροι και πραγματικά δεν το πιστεύω πώς μπορεί κανείς να επιδεικνύει τέτοιο εγωισμό και ανευθυνότητα. Εδώ με το παραμικρό σύμπτωμα μπαίνουμε από μόνοι μας σε εθελουσία καραντίνα. Ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός. Υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται πολύ κι εκείνοι που απλά επιλέγουν την αισιοδοξία. Οι Αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων, οπότε ο κόσμος δεν έχει στοκάρει τρόφιμα. Ισως λίγο παραπάνω από ό,τι συνήθως, αλλά μέχρι εκεί. Τα αντισηπτικά ήταν σε έλλειψη τις πρώτες ημέρες, καθώς και κάποια πράγματα όπως βρεφικές πάνες, αλλά υπάρχει απόθεμα ακόμη. Οσον αφορά τα νοσοκομειακά υλικά, υπήρχαν καταγγελίες ότι είναι σε έλλειψη, ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Θανάσης Γκαβός, δημοσιογράφος, Λονδίνο

Ο προβληματισμός είναι για τα σχολεία

Πολίτες από όλο τον κόσμο μιλούν στην «Κ»: Σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται-2

Ο κ. Θανάσης Γκαβός.

Η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ακούσαμε τον Μπόρις Τζόνσον να λέει ωμά ότι «πολλές οικογένειες ακόμα θα χάσουν αγαπημένους τους» και το ανώτατο επιστημονικό σύμβουλο να μιλά για «ανοσία της αγέλης» που προϋποθέτει προσβολή από τον ιό του 60% του πληθυσμού.

Οι επικρίσεις, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ήρθαν έντονες και ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί περισσότερο. Πολλοί είχαν ήδη αρχίσει να εργάζονται από το σπίτι. Το κέντρο δεν θύμιζε Λονδίνο,  λιγότερη κίνηση, λιγότερος θόρυβος. Αλλά οι περισσότεροι μάλλον θεωρούσαν ότι έχουμε ακόμα χρόνο.

Από το Σαββατοκύριακο και μετά σε κάποια σημεία το κέντρο του Λονδίνου θυμίζει Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο. Αλλά μόνο στο κέντρο, όπου από το πρωί της Τρίτης μουσεία, γκαλερί και άλλοι χώροι μη αναγκαίων συναθροίσεων κλείνουν μετά την ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης να αποφεύγονται οι αχρείαστες κοινωνικές επαφές.

Εδώ στο βόρειο Λονδίνο όπου ζω, αντίθετα, τα μικρά καφέ και τα συνοικιακά καταστήματα λιανικής που κατά βάση είναι κυπριακής, τουρκικής, βαλκανικής και πολωνικής ιδιοκτησίας εξακολουθούν να έχουν κόσμο. Και σε άλλες συνοικίες το ίδιο, μου λένε φίλοι.

Πλέον, οι ευπαθείς ομάδες έχουν προειδοποιηθεί να προσέχουν ιδιαίτερα και να μη βγαίνουν από το σπίτι όσο μπορούν. Αλλά η κλιμάκωση ήρθε λίγο απότομα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και θα πάρει λίγες ημέρες να μειωθεί κι άλλο η κίνηση έξω. Στα σούπερ μάρκετ, πάντως, οι αγορές πανικού, κυρίως για απολυμαντικά μαντιλάκια και τζελ, χαρτί υγείας και ζυμαρικά έχουν αρχίσει εδώ και μία βδομάδα με δέκα μέρες. Ο μεγάλος προβληματισμός πλέον είναι για τα σχολεία που συνεχίζουν να λειτουργούν. Κάθε μέρα η ίδια ερώτηση στους διευθυντές των σχολείων, κάθε μέρα η ίδια απάντηση, «συνεχίζουμε και περιμένουμε οδηγίες».

Δήμητρα Δημητρακοπούλου, επισκέπτρια επ. καθηγήτρια, MIT Media Lab, Βοστώνη

Ολοι αναγκάζονται να συμμορφωθούν

Πολίτες από όλο τον κόσμο μιλούν στην «Κ»: Σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται-3

Η κ. Δήμητρα Δημητρακοπούλου.

Σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά ενημέρωση μέσω email και SMS για τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί και για τη λειτουργία των σχολείων, την απαγόρευση συγκεντρώσεων, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ. Στην πόλη όπου ζούμε, την περιοχή της ευρύτερης Βοστώνης, έχουν κλείσει τα σχολεία από την προηγούμενη Πέμπτη 12 Μαρτίου και θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Απριλίου. Σταδιακά μπαίνουν περιορισμοί στη λειτουργία των εστιατορίων, των καφέ και των σούπερ μάρκετ.

Υπάρχει διαρκής ενημέρωση στα επίσημα ανακοινωθέντα της κυβέρνησης και από τους επίσημους φορείς. Αυτές τις ημέρες δεν μας λείπει η ενημέρωση. Νομίζω πως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαρκής ροή της ενημέρωσης και η έκθεσή μας στα κοινωνικά δίκτυα, που μας μουδιάζει με τη διαρκή υπενθύμιση της κατάστασης που βιώνουμε. Οι πολίτες συμμορφώνονται πολύ σταδιακά. Κανένας δεν είναι έτοιμος να αλλάξει την καθημερινότητά του τόσο ριζικά. Υπάρχει κόσμος που ακολούθησε αμέσως τη λεγόμενη «κοινωνική αποστασιοποίηση» (social distancing) εδώ και μέρες και μένει σπίτι του, και άλλοι που μέχρι πρόσφατα συνωστίζονταν στο σούπερ μάρκετ. Πλέον όλοι αναγκάζονται να συμμορφωθούν, καθώς έχουν επιβληθεί πολύ αυστηρά μέτρα.

Ευτυχώς βοηθάει ο καιρός που είναι καλός και παίζουμε στην αυλή του σπιτιού μας. Οι πόλεις στα προάστια είναι ήσυχες, ούτως ή άλλως. Την ανησυχία δεν την αντιλαμβανόμαστε από το πώς λειτουργεί ο κόσμος στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά από το τι γράφουν και μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η δραστηριοποίηση των πολιτών σε ατομικό επίπεδο, που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον μέσα από ομάδες στο Facebook. Αυτό που «μοιράζεται» αυτή την εβδομάδα είναι άπειρες ιδέες από γονείς για δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι. Επαγγελματίες σε τοπικό δίκτυο με γρήγορα αντανακλαστικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά, όπως μαθήματα γυμναστικής, μπαλέτου, μουσικής, ζωγραφικής.

Στην Αμερική ακολουθείται αυστηρή συνταγογράφηση, οπότε κανένας δεν μπορεί να «στοκάρει» φάρμακα, αλλά μάσκες, αντισηπτικά, χαρτί υγείας έχουν εξαφανιστεί.

Νίκος Ιτσινές, Web-Project Manager στο Goethe-Institut, Μόναχο

Φορτισμένη ατμόσφαιρα

Πολίτες από όλο τον κόσμο μιλούν στην «Κ»: Σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται-4

Ο κ. Νίκος Ιτσινές.

Η ατμόσφαιρα στη Γερμανία είναι φορτισμένη αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στη Βαυαρία όπου μένω εγώ, εξαιτίας της απότομης μεταβολής της κατάστασης και των συνθηκών. Μπορεί το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού να εντοπίστηκε στην περιοχή του Μονάχου στις αρχές Φεβρουαρίου και οι Αρχές να αντέδρασαν σχετικά γρήγορα, θέτοντας σε καραντίνα την εταιρεία και τους εργαζομένους, ωστόσο η ζωή κυλούσε κανονικά και χωρίς να συμβαίνει τίποτα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή (13 Μαρτίου), όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Είχαν μεσολαβήσει, τέλη Φεβρουαρίου, σχολικές διακοπές και πολλές οικογένειες από τη Βαυαρία ταξίδεψαν στην Ιταλία και στην Αυστρία αυτό το διάστημα. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό στις Αρχές και τα παιδιά τέθηκαν σε κατ’ οίκον καραντίνα. Οχι όμως και οι γονείς τους.

Εως την προηγούμενη Παρασκευή δεν είχε ληφθεί ουσιαστικά κανένα άλλο μέτρο, πλην των συστάσεων για την προσωπική υγιεινή και της καραντίνας στα ύποπτα κρούσματα. Μέχρι και την Κυριακή, οπότε είχαμε τις δημοτικές εκλογές, ο κόσμος ήταν έξω και τα μαγαζιά γεμάτα. Αμέσως μετά το πέρας των εκλογών, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κήρυξε τη Βαυαρία σε «κατάσταση καταστροφής», δηλαδή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν πλέον τα κρούσματα είχαν περάσει τα 1.034 και οι νεκροί τους τέσσερις μόνο στο κρατίδιο. Την ίδια στιγμή, όλη η Γερμανία έχει πάνω από 5.000 κρούσματα και περισσότερους από 14 νεκρούς. Καφέ, μπαρ, ζωολογικοί κήποι και χώροι αναψυχής παραμένουν κλειστοί μέχρι και τέλη Μαρτίου, ενώ από την Τετάρτη έκλεισαν τα καταστήματα. Φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα με είδη υγιεινής, βενζινάδικα και τράπεζες παραμένουν ανοιχτά, αλλά με διευρυμένο ωράριο συν την Κυριακή.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν μέχρι τέλη Μαρτίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας περιμένει ότι θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Παράλληλα, τόσο η Βαυαρία όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσαν πακέτο δισεκατομμύριων ευρώ (σε μορφή χρηματοδότησης και άμεσων δανείων) για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ δεν απέκλεισαν και τις κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων.

Ενημέρωση υπάρχει, υπάρχει όμως και η αίσθηση ότι η λήψη των μέτρων άργησε. Την Κυριακή των εκλογών όλα τα πάρκα, τα καφέ και τα εστιατόρια ήταν γεμάτα, κάτι στο οποίο βοήθησε και ο καλός καιρός. Τη Δευτέρα, όμως, ήταν εμφανώς λιγότεροι στους δρόμους και τα ράφια πιο άδεια απ’ ό,τι συνήθως.

Βούλα Καγιάσα, υπάλληλος Ε.Ε.

Το παράδοξο και η ευκαιρία

Πολίτες από όλο τον κόσμο μιλούν στην «Κ»: Σταθερές και απόψεις δοκιμάζονται-5

Η κ. Βούλα Καγιάσα.

Στις Βρυξέλλες βιώσαμε το παράδοξο ότι ενώ η Ιταλία μετρούσε εκατοντάδες θανάτους λόγω κορωνοϊού, εμείς λειτουργούσαμε σαν να βρισκόμαστε στο απυρόβλητο· σε μια πόλη όπου όλοι πηγαινοερχόμαστε στα αεροδρόμια, υποδεχόμαστε κόσμο από κάθε γωνιά της γης και παράλληλα συναναστρεφόμαστε φίλους/συναδέλφους οι οποίοι ήταν για τις χειμερινές διακοπές των σχολείων στην Ιταλία για σκι. Και οι περισσότεροι επέστρεψαν χωρίς να παρθούν από την εκάστοτε εργασία τους μέτρα πρόληψης.

Γνωρίζω άτομο που γύρισε από βόρεια Ιταλία, ζήτησε τηλεργασία αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Υπήρχε διάχυτη μια παράλογη αίσθηση ότι οι υπάλληλοι είναι εσώκλειστοι, ο ιός εγκλωβίζεται σε ένα κτίριο, το κτίριο δεν μετακινείται από τη θέση του ώστε να τον μεταδώσει σε άλλα κτίρια, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος! Περιμέναμε πότε θα «σκάσει» η είδηση για Βρυξέλλες και με πόσα κρούσματα. Αυτό με τα κτίρια αποτελεί μικρογραφία του τι έγινε στις χώρες της Ευρώπης. Η καθεμιά περίμενε τα δικά της κρούσματα για να δράσει! Ετσι λειτουργούμε και σε ατομικό επίπεδο: τη μέρα που έκλεισαν τα εστιατόρια στο Βέλγιο, οι Βέλγοι κατέκλυσαν τα εστιατόρια της γειτονικής Ολλανδίας με σκεπτικό τύπου «το περίπτερο είναι κλειστό, πάμε σε άλλο»!

Το ενθαρρυντικό είναι ότι δημιουργήθηκαν «ομάδες» διαδικτυακά όπου κοινοποιούνται χρήσιμες πληροφορίες, άρθρα για τη μετάδοση του ιού, μαρτυρίες από νοσούντες κ.λπ. Υπάρχει ελληνικό γκρουπ αλλά και μία πλατφόρμα για την καταγραφή όσων Ελλήνων χρειάζονται βοήθεια ή επιθυμούν να γίνουν εθελοντές.

Το θετικό για την κοινωνία είναι ότι μετά το «ξεβόλεμα» μπροστά στην απειλή ενός ιού που μπορεί να προέλθει από φίλο, συγγενή ή τον διπλανό μας, ίσως γίνουμε περισσότερο αλληλέγγυοι και αναλογιστούμε το δράμα που ζουν συνάνθρωποί μας εδώ και χρόνια προσπαθώντας να ξεφύγουν από απειλές όπως είναι ο πόλεμος, οι βόμβες, η φτώχεια και η απελπισία. Και πως η λύση γι’ αυτούς δεν είναι ούτε το απόθεμα χαρτιού υγείας ούτε τα μακαρόνια, αλλά η Ελευθερία. Την οποία εμείς στερούμαστε παροδικά, μένοντας στο σπίτι μας, ανήκοντας σε ένα κράτος που μεριμνά για εμάς όσο και όπως μπορεί και το κυριότερο: όντας μέρος της παγκόσμιας κοινότητας η οποία περνάει τα ίδια και όχι πορευόμενος ο καθένας μόνος του με τις ατομικές του αποσκευές, αντοχές και το κακό του ριζικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή