Σώζει ζωές…

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πίνετε διαρκώς ζεστό νερό και χαμομήλι, θα τρώτε σκόρδο, δεν θα τρώτε παγωτό και γενικότερα παγωμένες τροφές, θα κάνετε ζεστό μπάνιο, θα κόψετε μαχαίρι τα τηγανητά. Δεν έλειψαν τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο τα fake news – συμβουλές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε άρθρα αγνώστων πηγών.

Παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είδα κάποια απ’ αυτά, όπως η χρήση λάμπας υπεριώδους ακτινοβολίας που σκοτώνει τον κορωνοϊό, να αναπαράγονται, και στα σχόλια αρκετούς να παίρνουν στα σοβαρά τις αρλούμπες των συντακτών – φυσικά ήταν ανυπόγραφα.

Προτού φτάσει σ’ εμάς η επιδημία, όταν οι χώρες της Ασίας ζούσαν πρώτες τον εφιάλτη και ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθούσε κρατώντας την ανάσα του, είχαν κυκλοφορήσει διάφορα βίντεο όπως αυτό με μια γυναίκα να τρώει νυχτερίδα με «ξυλάκια». Μια εργαζόμενη στον χώρο της υγείας στο Χονγκ Κονγκ είχε αγανακτήσει με μηνύματα που δεχόταν και που τη ρωτούσαν αν για να προστατευθούν πρέπει να πίνουν νερό σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή να αποστειρώνουν το πρόσωπό τους φυσώντας ζεστό αέρα με το σεσουάρ για τα μαλλιά.

Ρατσιστικά στερεότυπα και ακροδεξιά παραληρήματα, διατροφικές ανακρίβειες, τρομολαγνεία, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, γιατροσόφια και μαγικά μαντζούνια δεν έλειψαν από τον διαδικτυακό διάλογο, και να μην ξεχνάμε φυσικά ότι στα καθ’ ημάς πρόεδρος κόμματος της Βουλής διαφήμιζε από την τηλεόραση κρέμα, ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό – ευτυχώς γρήγορα ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα.

Ολο αυτό το διάστημα οι δημοσιογράφοι και οι οργανισμοί που κυνηγούν τα fake news έχουν εντοπίσει τρεις βασικές κατηγορίες πλαστών ειδήσεων: μια σχετική με την προέλευση του κορωνοϊού, μια που έχει να κάνει με φάρμακα και θεραπεία, και μια τρίτη, σχετική με την πρόληψη.

Είναι γνωστό ότι η μάχη με τα fake news, που μεταδίδονται γρηγορότερα και από τον πιο επιθετικό ιό, είναι δύσκολη. Ομως αυτές τις μέρες έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι χαμένη υπόθεση. Υπάρχει τρόπος να ηττηθεί ή τουλάχιστον να αναγκαστεί σε αναδίπλωση και τον βλέπουμε καθημερινά.

Στις ενημερωτικές εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, στις εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, σε ενημερωτικά σάιτ ελληνικά και ξένα, ακούει και διαβάζει κανείς ό,τι πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζει για τον κορωνοϊό. Για να μην πανικοβληθεί, να μην τρελαθεί αλλά και να μην έχει τη λάθος εικόνα.

Κάθε φορά που ένας γιατρός, ένας επιδημιολόγος, ένας επιστήμονας παίρνει βήμα, απευθύνεται στον κόσμο με ψυχραιμία, απαντάει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων με σοβαρότητα, δεν κινδυνολογεί ανεξέλεγκτα αλλά ούτε υπόσχεται, μια πλαστή είδηση καταρρίπτεται. Nα και κάτι καλό απ’ αυτήν την ιστορία. Να επιμένουμε στην ποιοτική ενημέρωση. Είναι πλέον σίγουρο ότι σώζει ζωές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή