Γεωπολιτική και πανδημία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Ερντογάν και στους ηγέτες των τριών ισχυρότερων  ευρωπαϊκών κρατών (Μέρκελ, Μακρόν, Τζόνσον) για το προσφυγικό, την κατάσταση στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη έγινε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η απειλή του κορωνοϊού φαίνεται να θέτει (προσωρινά) σε δεύτερη μοίρα γεωπολιτικές εκκρεμότητες και διενέξεις. Ο Ερντογάν, επί του προκειμένου, ήταν αποφασισμένος να προσέλθει στη διάσκεψη με το «πιστόλι» του μεταναστευτικού ανά χείρας ώστε να πιέσει τους Ευρωπαίους να του δώσουν ανταλλάγματα στη Συρία και στη Λιβύη, χρήματα, αλλά και την πολυπόθητη βίζα για τους Τούρκους. Τέτοιες ώρες, όμως, τέτοια λόγια.

Στο μυαλό των συνομιλητών του αλλά και στο δικό του στροβιλιζόταν η καταιγίδα του  COVID-19 που εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη και δείχνει να επελαύνει και στη χώρα του, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει και τον ίδιο. Φοβούμενος, μάλιστα, τον ιό, λέγεται ότι  αποσύρει ναυτικές δυνάμεις από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές θέλουν την «τρόικα» των Ευρωπαίων να διεμήνυσε στον Ερντογάν ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στον Εβρο και μείωση της πίεσης στο Αιγαίο, δεν μπορεί να προσδοκά σε ουσιαστική βοήθεια και στη Συρία, με τη Μέρκελ να δηλώνει πάντως πως θα του δοθούν και κάποια (ελάχιστα σε σχέση με αυτά που αξιώνει) χρήματα.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος ηγέτης  τούς άκουσε –το πιθανότερο είναι πως όχι– αλλά η συγκυρία, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δεν τον ευνοεί για ριψοκίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι οι σχεδιασμοί του στον Εβρο και στο Αιγαίο θα ανατραπούν.

Λίγες μόνον ώρες αφότου η διάσκεψη ολοκληρώθηκε, επέτρεψε σε εκατοντάδες μασκοφόρους μετανάστες –γύρευε πόσοι εξ αυτών μπορεί να ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών του– να  επιτεθούν, υποστηριζόμενοι από δακρυγόνα που εκτόξευαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες στον ελληνικό φράχτη στις Καστανιές, για να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος.

Από τη στιγμή που δεν υποχρεώθηκε  στην απομάκρυνση των χειραγωγούμενων μεταναστευτικών αποσπασμάτων, τα οποία επιχειρούν τις νύχτες στον Εβρο, οι προκλήσεις θα συνεχιστούν για να τεντώνουν τα νεύρα μας και να αναγκαζόμαστε να κρατάμε αγκιστρωμένες εκεί ισχυρές δυνάμεις επιβαρύνοντας την οικονομία μας. Και όταν κρίνει ότι θα έχει κερδίσει στο εσωτερικό τον πόλεμο με τον κορωνοϊό, θα ξαναρχίσει τον ίδιο χαβά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή