Ματιές στον κόσμο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιβλιοθήκη στο Κάλγκαρι, η γνώση ταξιδεύει

ΚΑΝΑΔΑΣ

Σε αυτήν την πολιτισμένη πόλη, που μας φαίνεται τόσο μακριά, όπως είναι το Κάλγκαρι στον Καναδά, η νέα Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι ένας ναός γνώσης. Από τα πρόσφατα αποκτήματα της πόλης, που αριθμεί μερικές χιλιάδες πάνω από το ένα εκατομμύριο, η Βιβλιοθήκη με τις επεκτάσεις της και τη νέα μορφή είναι έργο του σημαντικού και εξωστρεφούς αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta από τη Νορβηγία σε συνεργασία με τους Καναδούς Dialog. Κέρδισαν από κοινού τον διαγωνισμό το 2013 και στα τέλη του 2018 το κτίριο ήταν έτοιμο να λειτουργήσει, αντικαθιστώντας την παλιά Βιβλιοθήκη, ένα κτίριο του 1964. Κόστισε 245 εκατ. δολάρια, με το μεγαλύτερο ποσοστό προερχόμενο από την τοπική κυβέρνηση, το υπόλοιπο από ιδιώτες χορηγούς και το 1% να έχει εξασφαλιστεί για αγορά έργων τέχνης. Πρωτίστως, βεβαίως, είναι ένα νέο μεγάλο δημόσιο κτίριο για την προάσπιση της γνώσης, η οποία την περίοδο αυτή είναι διαδικτυακή. Στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης υπάρχει ενημέρωση προς τους χρήστες σχετικά με το πώς λειτουργεί πλέον το σύστημα συνεπεία της πανδημίας και τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει δανειστεί ένα βιβλίο και θέλει να το επιστρέψει ή χρειάζεται κάποιο άλλο. Αυτό κάνουν οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο, και οι περισσότερες έχουν διαθέσει μεγάλο αριθμό των βιβλίων στη διαδικτυακή αναζήτηση ώστε να διευκολύνουν την εξ αποστάσεως μελέτη, κάτι που γινόταν ούτως ή άλλως. Η Βιβλιοθήκη στο Κάλγκαρι είναι στην καρδιά της πόλης, κομμάτι της καθημερινότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σε λίγες πόλεις νιώθει κανείς μια μεγάλη βιβλιοθήκη δίπλα στα καταστήματα και στους κεντρικούς δρόμους. Σταθμός τρένου συνδέεται απευθείας με το κτίριο της Βιβλιοθήκης. Σήμερα, με την παγκόσμια πανδημία, ακόμη και η εικόνα ενός τέτοιου κτιρίου εμψυχώνει, κινητοποιεί και εμπνέει ώστε να αναζητήσει κάποιος τη γνώση, τη μελέτη ή έστω και μόνο την αναγνωστική απόλαυση από την ασφάλεια του σπιτιού του. Είναι συγκινητικό να διαβάσει κανείς πως στο Κάλγκαρι, μια πόλη με πάνω από 1.250.000 κατοίκους, παραπάνω από τους μισούς, οι 670.000 έχουν χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιούν συστηματικά τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Είναι ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, που αποτελεί δείκτη πραγματικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Γυναίκες ζωγράφοι

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στην προσπάθειά του να αυξήσει τον αριθμό έργων στις συλλογές του από γυναίκες ζωγράφους, απέκτησε ένα έργο της Φλαμανδής ζωγράφου Κλάρα Πέετερς (1587-1636). Το έργο ανήκε σε ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το Μετ, η Κλάρα Πέετερς είναι σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της ευρωπαϊκής νεκρής φύσης. Είναι γνωστά 40 έργα της, αλλά μόνο πρόσφατα αναδείχθηκε η τέχνη της παγκοσμίως.

ΠΡΙΝΣΤΟΝ

Ο κόσμος του Κόρνγκολντ

Ενας μύθος της μουσικής, ο Γερμανός συνθέτης και μαέστρος Εριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ (1897-1957) διέτρεξε με το έργο του όλο το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα, με μουσική δωματίου, μιούζικαλ και όπερα στην πατρίδα του και αργότερα, μετά το 1934, όταν κατέφυγε στις ΗΠΑ, στο Χόλιγουντ όπου έγινε συνθέτης ονομαστών κινηματογραφικών σάουντρακ. Μια πλήρης βιογραφία του κυκλοφόρησε από το Princeton University Press, σε επιμέλεια Ντάνιελ Γκόλντμαρκ και Κέβιν Καρνς.

ΟΞΦΟΡΔΗ

Ελληνικά κεντήματα

Αγνωστο ακόμη πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο των μουσείων και πώς αυτά θα αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αλλά το σπουδαίο μουσείο της Οξφόρδης, το Ashmolean, είχε στο πρόγραμμά του για εγκαίνια στις 4 Απριλίου (που φυσικά δεν θα ισχύει πλέον) μία έκθεση ελληνικών κεντημάτων λαϊκής τέχνης με τίτλο «Μεσογειακές κλωστές». Με επιμελήτρια τη Φραντσέσκα Λεόνι, η έκθεση θα είναι, όταν γίνει, μια εισαγωγή στον πλούτο της λαϊκής τέχνης.

ΠΑΡΙΣΙ

Η μεγάλη δωρεά

Το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, από τους μεγάλους προορισμούς πολιτισμού τις καλές εποχές, δέχθηκε μια δωρεά αστρονομικού ύψους για να μπορέσει να επεκταθεί και να προσφέρει αυτό που ζητούν πλέον οι επισκέπτες από ένα μουσείο, την πλήρη εμπειρία. Ελαβε το ποσόν των 22,3 εκατ. δολαρίων από ανώνυμο Αμερικανό δωρητή έτσι ώστε να μπορέσει να αναδείξει τη μεγάλη συλλογή του ζεύγους Hays, από τις ΗΠΑ, επίσης, η οποία δωρήθηκε στο μουσείο το 2016.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Ο αδελφός της Νταϊάν Κίτον

Το τρίτο βιβλίο της Νταϊάν Κίτον έχει ως θέμα τη σχέση της με τον αδελφό της, ο οποίος σταδιακά βυθιζόταν στα σκοτάδια της ψυχικής ασθένειας όσο εκείνη κατακτούσε φήμη ως ηθοποιός. Η Κίτον έχει γράψει και άλλα βιβλία, αλλά αυτό το τελευταίο με τίτλο «Brother & Sister» είναι το πιο εξομολογητικό και ίσως και το πιο σκοτεινό και αληθινό. Εξ ονόματος του αδελφού της, μιλάει για εκατομμύρια ανθρώπους στο ημίφως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή