Eνα εικοσιτετράωρο καραντίνας με τον εκδότη Αργύρη Καστανιώτη

Eνα εικοσιτετράωρο καραντίνας με τον εκδότη Αργύρη Καστανιώτη

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου εφαρμόσαμε την τηλεργασία, οπότε πλέον το 24ωρο εκτυλίσσεται στο σπίτι. Και κάπως έτσι, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε την αίσθηση πως ο χρόνος πετά, οι ημερήσιοι ρυθμοί έπεσαν. Οι ώρες της χρονογραμμής εντός καραντίνας είναι ενδεικτικές, έχοντας κερδίσει χρόνο από τις μετακινήσεις που δεν γίνονται· μικρό ρόλο παίζει πλέον η ακρίβεια στην ώρα.

07.00

Κάνει την εμφάνισή του στο υπνοδωμάτιο ο κόκορας του σπιτιού, συνοδεία της μεγάλης του αδελφής, για να μας ενημερώσουν πως «είναι μέρα!» Σε αυτό το ξυπνητήρι δεν πατάω απλά το snooze, χρειάζεται και κάποια πειθώ ώστε να κλέψω λίγα ακόμη λεπτά στο κρεβάτι. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και αν σου «κάτσει» θα αρχίσουν τα δυο τους το παιχνίδι. Αν είναι από τις άλλες μέρες, θα αρχίσουν από νωρίς τους τσακωμούς, οπότε και το χουζούρι γίνεται εφιάλτης.

07.15

Ενώ προσπαθώ να χουζουρέψω στο κρεβάτι όσο περισσότερο γίνεται, κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται το ένα ή και τα δύο μαζί παιδιά για να λύσουν διάφορες από τις πρώτες πρωινές τους απορίες. Η ερώτηση που συνήθως έκανε την εμφάνισή της το Σαββατοκύριακο επαναλαμβάνεται πλέον καθημερινά –«μπαμπά, σήμερα θα πάω σχολείο;»– και μου υπενθυμίζει πως έχω μπροστά μια μακρά ημέρα.

08.00

Η πρωινή ρουτίνα παραμένει η ίδια: πλύσιμο των δοντιών, ντύσιμο των παιδιών και πρωινό. Αυτή ήταν η αγαπημένη ώρα τις καθημερινές, αφού μαζευόταν όλη η οικογένεια για να ανταλλάξει εκτός από γέλια και λίγη ομελέτα στα ρούχα, μέχρι ο καθένας μας να πάρει τον δρόμο του και να τα ξαναπούμε και πάλι όλοι μαζί το απόγευμα λίγο πριν ξαπλώσουν τα παιδιά για ύπνο. Πλέον γίνεται χωρίς βιασύνη, αφού δεν έχουμε να προλάβουμε το κουδούνι της τάξης ή κάποιο πρωινό ραντεβού.

09.00

Η μάνατζερ του σπιτιού στρώνει τη μεγάλη στα μαθήματα της Α΄ δημοτικού. Το σχολείο έχει στείλει ασκήσεις και δραστηριότητες για κάθε μέρα ώστε να μη χαθεί εντελώς το διδακτικό τόπι. Ο μικρός, ως μεγάλο προνήπιο, για την ώρα βολεύεται με τις πλαστελίνες και τους μαρκαδόρους του και σκαρώνει πλάνο με τις ημερήσιες σκανδαλιές που θα μας διατηρούν σε εγρήγορση για την υπόλοιπη ημέρα. Ανοίγω τον υπολογιστή, ελέγχω τα emails και συνδέομαι στο εταιρικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας, που προϋπήρχε στον εταιρικό server και πλέον ήρθε η στιγμή της απόσβεσής του. Κάνω και τον πρώτο μου «περίπατο» για την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα, για την απαραίτητη «καλημέρα» και με τον υπόλοιπο κόσμο.

10.30

Πρώτη επιδρομή στο ψυγείο για σνακ. Τοστ για τα παιδιά, φρούτα για τους μεσήλικες. Είναι σημαντικό να περιορίζουμε την πρόσληψη σε θερμίδες από νωρίς μέσα στη μέρα ώστε να έχουμε περιθώριο για το comfort food που θα χρειαστεί να καταναλώσουμε αργότερα.

11.00

Εργασία και χαρά. Το εκδοτικό πρόγραμμα έχει «παγώσει» μαζί και με τις περισσότερες εργασίες που το αποτελούν. Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου έκλεισε και το βιβλιοπωλείο για πωλήσεις λιανικής, οπότε η κύρια μέριμνα είναι η τροφοδοσία των βιβλιοπωλείων και οι αποστολές για τις παραγγελίες από την ιστοσελίδα μας.

13.00

Η μάνατζερ κρούει τον κώδωνα του μεσημεριανού. Για τα παιδιά αυτό σημαίνει κυρίως πως πλησιάζει η στιγμή της τηλεόρασης, μετά το φαγητό.

14.00

Ωρα για ταινία! Η τηλεόραση, που κανονικά ήταν στη… δίαιτα των παιδιών μόνο τα Σαββατοκύριακα, έχει γίνει το πλαίσιο που συγκρατεί όλο το ημερήσιο πρόγραμμα. Η απειλή (πρακτική που προσπαθείς συνήθως να αποφύγεις) της μη πρόσβασης συμβάλλει στην τήρηση του ημερησίου προγράμματος. Το σημαντικότερο: Η τηλεόραση ακινητοποιεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ταινίας, οπότε αυτός είναι ο πιο παραγωγικός χρόνος της ημέρας.

16.00

Ταινία τέλος, σιγά σιγά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η πρόσβαση στο email. Είναι η ώρα για δημιουργική απασχόληση. Ανάγνωση βιβλίων, παιχνίδια με κρυμμένους θησαυρούς τριγύρω στο σπίτι και άλλες ευφάνταστες δραστηριότητες, μοιράζουμε τον χρόνο με τη μητέρα τους. Το επόμενο «τυράκι», εφόσον είναι συνεργάσιμα, είναι λίγο πριν από το βραδινό μπανάκι. Οι πιο «τεντωμένες» ώρες της ημέρας.

18.30

Τηλεόραση για τα παιδιά, γύρος δεύτερος. Εδώ είναι ευκαιρία για αποσυμπίεση. Λίγο βιβλίο, λίγο χάζι στο Ιντερνετ, ανάλογα με τη διάθεση που μου έχει διαμορφώσει η ημέρα.

19.30

Ωρα για το βραδινό των παιδιών, μπάνιο, ανάγνωση και ύπνο. Από ένα παιδί ο καθένας, η μοιρασιά γίνεται κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των παιδιών.

21.00

Αν όλα πάνε καλά, η βραδιά είναι ελεύθερη για οτιδήποτε! Οι επιλογές αμέτρητες μεταξύ των δουλειών του σπιτιού, σερφάρισμα στο Ιντερνετ, ανάγνωση βιβλίων ή παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών. Θα το κάψουμε κι απόψε!

00.00

Ακόμη και το κοκούνινγκ κάποια στιγμή τελειώνει. Ωρα για αναπλήρωση των δυνάμεων για την επόμενη ημέρα. Αγκαλιάζω τη γυναίκα μου και της ψιθυρίζω στο αυτί, «μπόρα είναι, θα περάσει».

Εις το επανιδείν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή