Η απειθαρχία αποτελεί τη νέα μεγάλη απειλή

Η απειθαρχία αποτελεί τη νέα μεγάλη απειλή

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν, σε παγκόσμια κλίμακα, τις 10.000, ο κορωνοϊός έχει βρει έναν ισχυρό σύμμαχο που τον καθιστά ακόμη περισσότερο επικίνδυνο: τη στενόμυαλη απειθαρχία μεγάλων κατηγοριών πολιτών, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Στην Ιταλία, που ξεπέρασε την Κίνα για να γίνει η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο (πάνω από 3.400), η αντιπροσωπεία του Κινεζικού Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκεται εκεί για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης, καυτηρίασε την ανευθυνότητα πολλών πολιτών, οι οποίοι αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μιλάνο. Χθες, ο πρόεδρος της Λομβαρδίας ζήτησε και έλαβε την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης προκειμένου να αναπτύξει στρατό στους δρόμους της περιοχής, ώστε να επιβληθούν τα αυστηρά μέτρα.

Ανήσυχες για τους ίδιους λόγους είναι και οι Αρχές της Ισπανίας, όπου τα θύματα ξεπέρασαν τα 1.000, ενώ το σύστημα Υγείας αρχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση. Ακόμη και στη θεωρητικά πιο πειθαρχημένη Γερμανία, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις ομοεθνείς του δεν εννοεί να πάρει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα που διαγράφεται σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Τις προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι ξεφάντωσαν στη Νέα Ορλεάνη, το Σικάγο και τη Νάσβιλ την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ενώ οι παραλίες της Φλόριντα κατακλύστηκαν από λουομένους. Κύμα αγανάκτησης προκάλεσε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τον γνωστό ράπερ Μπρέιντι Σλάντερ, ο οποίος δήλωνε αποφασισμένος να κατέβει από το Οχάιο στο Μαϊάμι για τα καθιερωμένα, ξέφρενα πάρτι των φοιτητών που ξεκίνησαν με τις ετήσιες διακοπές της άνοιξης και συνεχίζονται παρά την επιδημία.

Χθες, πάντως, οι Αρχές της Φλόριντα έκλεισαν τις παραλίες, ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αντριου Κουόμο κάλεσε τα 40 εκατομμύρια των πολιτών της να μείνουν στα σπίτια τους, κάτι που έχει ήδη κάνει και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης –της πόλης όπου εντοπίζεται το 30% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ– Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Στην Κίνα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι για δεύτερη κατά σειρά ημέρα δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα εγχώριας προέλευσης. Ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, η αύξηση «εισαγόμενων» κρουσμάτων σε χώρες που φαίνονταν να ελέγχουν την επιδημία (228 στην Κίνα, 467 στη Σιγκαπούρη, 27 στην Ταϊβάν). Πρόκειται για πολίτες των εν λόγω χωρών που βρίσκονταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν μαζικά στις πατρίδες τους ενόψει της απαγόρευσης αεροπορικών πτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή