Οταν το αίμα ιαθέντων γίνεται φάρμακο

Οταν το αίμα ιαθέντων γίνεται φάρμακο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα σημαντικότερα όπλα της επιστημονικής φαρέτρας κατά του νέου κορωνοϊού είναι το αίμα των ανθρώπων που νόσησαν και ανέρρωσαν. Η μελέτη του μπορεί κατ’ αρχάς να αποκαλύψει στους ειδικούς πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα όταν προσβάλλεται από τον επιδημικό παράγοντα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξεύρεση νέων θεραπειών, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή θεραπευτική αγωγή για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη.

Καθώς το πλάσμα του αίματος των ανθρώπων που ανέρρωσαν είναι γεμάτο με διάφορες προστατευτικές ουσίες, όπως παραδείγματος χάριν, αντισώματα, αν χορηγηθεί σε ασθενείς μπορεί να τους βοηθήσει να παλέψουν με τη λοίμωξη.

Η προσέγγιση δεν είναι καινοτόμα. Αντιθέτως, εφαρμόστηκε εκτεταμένα κατά την πανδημία ισπανικής γρίπης του 1918 στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με τις αναφορές των γιατρών της εποχής, συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των θανάτων ασθενών που εμφάνισαν πολύ βαριά συμπτώματα, αλλά και σε επιδημίες ιλαράς, πολιομυελίτιδος κ.ά.

Πρόσφατα, η «παθητική θεραπεία αντισωμάτων», όπως ονομάζεται η μέθοδος, εφαρμόστηκε σε ασθενείς που έπασχαν από έμπολα, γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) που προκάλεσε την πανδημία γρίπης του 2009, αλλά και Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (Mers), το 2012, που προκλήθηκε από κορωνοϊό.

Ο δρ Ντάνιελ Τριούλζι, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής… Μεταγγίσεων στο Ιατρικό Κέντρο  του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επισημαίνει ότι «η μέθοδος μετάγγισης αίματος ιαθέντων κατέγραψε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με COVID-19».

Ηδη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) την αξιολογεί ως πιθανή θεραπεία.  

Η θεραπευτική προσέγγιση, ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν ότι το πλάσμα του αίματος πιθανώς να επιδεινώσει τη λοίμωξη από τον ιό που προσπαθούν να θεραπεύσουν ή να μεταφέρει στον ασθενή άλλους ιούς και μικρόβια, πιθανότητα που έχει ελαχιστοποιηθεί στη σύγχρονη εποχή λόγω των εξαντλητικών ελέγχων. Η «παθητική θεραπεία αντισωμάτων» είναι, όμως, μία προσωρινή λύση μέχρι να εξευρεθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Ο δρ Αρτούρο Καζαντεβάλ και η δρ Λίσε Αν Πιρόφσκι, του τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Τhe Journal of Clinical Investigation για τη μέθοδο, ανέφεραν ότι τα οφέλη της υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν να νοσήσουν πολύ βαρύτερα εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Βρετανικό εμβόλιο

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι ειδικοί και στη Βρετανία, παρά τη γενική κυβερνητική χαλαρότητα όσον αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά του νέου κορωνοϊου. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Σάρα Γκίλμπερτ, ειδικής στην ανάπτυξη εμβολίων, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν να δοκιμάζουν σε ανθρώπους το πρώτο βρετανικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (ChAdOx1) προκειμένου να αξιολογήσουν την ασφάλειά του. Το πειραματικό εμβόλιο την επόμενη εβδομάδα  θα χορηγηθεί και σε πειραματόζωα στα Εργαστήρια της Βρετανικής Υγειονομικής Υπηρεσίας. Συνήθως, οι κλινικές δοκιμές σε ζώα ολοκληρώνονται πριν ξεκινήσει η πειραματική χορήγηση σε ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή