Ζευγάρια σε δοκιμασία καραντίνας

Ζευγάρια σε δοκιμασία καραντίνας

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί Κάθριν και Ματ, 57 ετών και δικηγόροι και οι δύο, είναι παντρεμένοι για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Τον Φεβρουάριο έμελλε να βρεθούν στη «φυλακή» του «Diamond Princess», του τεράστιου κρουαζιερόπλοιου που παρέμεινε σε καραντίνα, στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Εζησαν πλήρως απομονωμένοι σε μια σχετικά μικρή καμπίνα.

Κι όμως, θα θυμούνται αυτή την εμπειρία ίσως και με νοσταλγία. Γιατί δοκίμασε τις αντοχές της σχέσης τους. Εκείνη περνούσε τις περισσότερες ώρες παρακολουθώντας ένα μάλλον ανόητο τηλεοπτικό σόου, το οποίο όμως κρατούσε το μυαλό της «μουδιασμένο» για να μην σκέφτεται και να μην κυριεύεται από πανικό. Εκείνος έβρισκε παρηγοριά στο Ιντερνετ: Ενημερωνόταν διαρκώς για όλες τις εξελίξεις, επικοινωνούσε με συγγενείς και φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κι ενώ στην «κανονική» ζωή τους δεν έλειπαν τα καβγαδάκια για το ποιος θα πάει για ψώνια ή θα βγάλει τα σκουπίδια, εκεί, μεσοπέλαγα, καμία προστριβή, κανένας εκνευρισμός δεν διατάραξε την ηρεμία που κατάφεραν να κατακτήσουν.

Το μυστικό τους; Ακόμα και μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά, φρόντιζαν καθένας να έχει τον δικό του χώρο. Σας φαίνεται αδύνατο; Κι όμως, είναι εφικτό. Οταν ο Ματ ήθελε να μιλήσει με κάποιον πελάτη ή συνεργάτη του στο Skype, η Κάθριν έμπαινε στο μπάνιο ή ακόμα και… στην ντουλάπα. «Ηταν ένα είδος καραντίνας μέσα στην καραντίνα», εξήγησαν σε συνεντεύξεις τους όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Ο κορωνοϊός και η εξάπλωσή του σε όλον τον κόσμο ήρθε να γκρεμίσει δεδομένα και βεβαιότητες, να αλλάξει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η οικειοθελής παραμονή μας στο σπίτι –επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους ειδικούς για την αναχαίτιση της επιδημίας– δεν είναι απλή υπόθεση. Ο εγκλεισμός προκαλεί εύλογο άγχος, αγωνία, ακόμα και κατάθλιψη.

Κι όταν η απομόνωση πραγματοποιείται με άλλους, με τον ή τη σύντροφό μας, για παράδειγμα, συχνά γίνεται δίκοπο μαχαίρι: Ή θα δημιουργήσει ακόμη πιο ισχυρό δέσιμο ή θα φέρει στην επιφάνεια ένα προϋπάρχον έλλειμμα επικοινωνίας και σοβαρές διαφορές που προηγουμένως έμπαιναν κάτω από το χαλάκι. Η έντονη ψυχολογική πίεση τα φέρνει, φευ, στην επιφάνεια, τα μεγεθύνει και το χάσμα αναπόφευκτα βαθαίνει. Πώς ανταποκρίνονται, λοιπόν, τα ζευγάρια, με ή χωρίς παιδιά, στη νέα κανονικότητα των ημερών, την καραντίνα;

Κραδασμοί για γερά νεύρα

Η ζωή του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Τάσου Ιορδανίδη και της συζύγου του, επίσης ηθοποιού, Θάλειας Ματίκα άλλαξε σε μία μέρα: Tα θέατρα έκλεισαν, τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς του ΣΚΑΪ «8 λέξεις», στην οποία εκείνη πρωταγωνιστεί, σταμάτησαν, βρέθηκαν κλεισμένοι στο σπίτι με τον επτάχρονο γιο και την τρίχρονη κόρη τους. «Βασικό μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι, λοιπόν, πώς θα διαχειριστούμε τον εγκλεισμό των παιδιών και το άγχος που αυτός αναπόφευκτα τους προκαλεί», εξηγεί ο κ. Ιορδανίδης. «Μια τέτοια συνθήκη είναι δύσκολη για κάθε ζευγάρι. Προκαλεί κραδασμούς. Αν οι βάσεις της σχέσης δεν είναι γερές, δεν θα καταφέρει να τους αντέξει. Εμείς προσπαθούμε να μοιραζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα: τις δουλειές του σπιτιού, τα παιχνίδια με τα παιδιά. Επίσης γράφουμε, διαβάζουμε, επεξεργαζόμαστε κείμενα μαζί. Το ότι κάνουμε την ίδια δουλειά συμβάλλει στο να καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Είμαστε παντρεμένοι εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, μαζί δώδεκα. Αν έχεις αποφασίσει συνειδητά να μοιραστείς τα πάντα με έναν άνθρωπο, η καραντίνα είναι ευλογία, όχι κατάρα…»

Ανατροπές έφερε η επιδημία και στην καθημερινότητα του οινοποιού Απόστολου Μούντριχα και της συζύγου του, Λένγκας Γρηγοριάδου, υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων, μάρκετινγκ και επισκεψιμότητας στο οινοποιείο τους, το Κτήμα Αβαντίς. «Ο Απόστολος πηγαίνει για λίγες ώρες στο κτήμα, το οποίο όμως, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι πια ανοικτό για το κοινό. Εγώ, εδώ και δέκα μέρες, είμαι αποκλειστικά στο σπίτι με τα εντεκάχρονα διδυμάκια μας. Κάποιες εκκρεμότητες μπορώ να τις διευθετήσω μέσω Ιντερνετ, αλλά είμαι περισσότερο μαμά και λιγότερο επαγγελματίας», λέει εκείνη. «Η μέρα μοιάζει… διευρυμένη με την καραντίνα.

Βέβαια, λόγω της δουλειάς μας, έχουμε συνηθίσει να είμαστε πολλές ώρες μαζί και δεν μας φαίνεται τόσο περίεργο. Προτεραιότητα τώρα για εμάς είναι να γίνουμε κυματοθραύστης του άγχους και της ανησυχίας των παιδιών. Από την άλλη, βλέπουμε την καραντίνα σαν μια ευκαιρία να κάνουμε επανεκκίνηση στη σχέση μας, να μοιραζόμαστε, πέρα από τα επαγγελματικά, και πράγματα που μας ευχαριστούν. Εχουμε την τύχη να μένουμε κοντά στη φύση. Αρχίσαμε, λοιπόν, να κάνουμε περιπάτους οι δυο μας. Χρόνια το θέλαμε και το προσπαθούσαμε, αλλά δεν βρίσκαμε τον χρόνο…»

Οικειοθελής περιορισμός κατ’ οίκον και για τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και τη σύντροφό του, τραγουδίστρια Κορίνα Λεγάκη. «Σε μια αμερικανική ιστοσελίδα που έχει να κάνει με την ηχοληψία διάβαζα τις προάλλες: “Καραντίνα κατά του κορωνοϊού σημαίνει ότι μας ζητούν να μένουμε κλεισμένοι για αρκετές μέρες σε έναν ιδιωτικό χώρο με λίγα άτομα, ανθρώπους δικούς μας, αγαπημένους, και με την πίστη ότι αυτό που κάνουμε θα αποδώσει, θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Οσοι δουλεύουμε σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων αυτό κάνουμε σε όλη μας τη ζωή!”» αναφέρει ο κ. Ανδρέου. «Πέρα από το χιούμορ, είναι ζόρικο πράγμα η απομόνωση. Αν όμως έχεις αποφασίσει να είσαι με τον άλλον στα καλά και στα άσχημα, αν υπάρχει μια βαθύτερη αιτία, ένα ρεζόν, που σας ενώνει, δεν είναι ακατόρθωτο. Στην τελετή του ορθόδοξου γάμου ο ιερέας στεφανώνει το ζευγάρι, τους ανακηρύσσει δηλαδή νικητές – και μάλιστα πριν καν “αγωνιστούν”. Η Κορίνα κι εγώ, πέντε χρόνια μαζί και έχοντας ήδη αντιμετωπίσει κάμποσες δυσκολίες, ευελπιστώ ότι θα στεφθούμε νικητές σε αυτόν τον αγώνα, έστω και χωρίς στέφανα!» συμπληρώνει γελώντας.

Η αγάπη δεν αρκεί

Ο δικηγόρος Δημοσθένης Πέππας και η σύζυγός του Μαρίνα Ασλάνογλου εδώ και αρκετές μέρες παραμένουν σε καραντίνα, για προληπτικούς λόγους, μαζί με τον γιο τους. «Δεν ερχόμαστε επαφή με κανέναν, ούτε καν με τους γονείς μου που μένουν πολύ κοντά μας, γιατί ο πατέρας μου ανήκει σε ευπαθή ομάδα και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε», εξηγεί η δημοφιλής ηθοποιός. «Ανέκαθεν είχαμε διαφορετικά ωράρια και ένα γεμάτο πρόγραμμα· συναντιόμασταν συνήθως το βράδυ στο σπίτι. Δεν είναι εύκολη αυτή η απομόνωση. Και θα κουραστείς, και θα εκνευριστείς, και θα αγχωθείς – όλα είναι δικαιολογημένα. Φτάνει τα αρνητικά συναισθήματα να μένουν στην επιφάνεια, να μην τα αφήνεις να εισχωρούν πιο βαθιά», συνεχίζει.

Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Η αγάπη λύνει όλα τα προβλήματα; «Οχι, δεν αρκεί η αγάπη», απαντάει ο κ. Πέππας. «Για να είναι ένα ζευγάρι ισορροπημένο, ειδικά σε τόσο κρίσιμες στιγμές, πρέπει καθένας από τους συντρόφους να είναι ισορροπημένος και ως μονάδα, να τα έχει καλά με τον εαυτό του δηλαδή. Ο φόβος αρχικά ενώνει, αλλά μακροπρόθεσμα το “μαζί” δεν αντέχει στα δύσκολα αν δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση, σεβασμός και διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτό αποδείχθηκε και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε αύξηση των διαζυγίων». «Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς», προσθέτει η Μαρίνα Ασλάνογλου. «Ας δούμε πώς θα είμαστε όλοι στο τέλος της διαδρομής».

Πράγματι, έχει και αυτή τη διάσταση η πανδημία: είναι σαν ένα τεράστιο κοινωνικό πείραμα…

Προτάσεις για οικογένεια με παιδί

Συζήτηση και εύρεση νέας ισορροπίας μεταξύ εργασίας και απασχόλησης παιδιού ανά βάρδιες· πότε έχω call εγώ, πότε πρέπει να παραδώσεις εσύ κάτι, πότε προσποιούμαστε ότι εργαζόμαστε αλλά απλώς είμαστε ευτυχισμένοι που είμαστε όλοι μαζί.

1. Δημιουργία νέων κανόνων εντός σπιτιού όπως: το πρωί παίζουμε, screen time μόνο μετά το μεσημέρι και το πολύ για μία ώρα.

2. Συμφωνία για συνήθειες που σπάνε τη ρουτίνα και μας βοηθούν να ξεχνιόμαστε όπως: το πρωί χορεύουμε με το νέο αγαπημένο μας τραγούδι και φτιάχνουμε σιγά σιγά χορογραφία.

3. Προσέχουμε να τρώμε υγιεινά και να γυμναζόμαστε τακτικά. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να μη φάμε όλες τις σοκολάτες και τα τσιπς που αγοράσαμε μέσα σε μία εβδομάδα.

4. Δεν ξεχνάμε πόσο ευλογημένοι είμαστε ως οικογένεια, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος και Διαχειριστής του «Μπορούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή