Ανοιχτό το σενάριο απαγόρευσης κυκλοφορίας – Στους 13 οι θάνατοι στην Ελλάδα

Ανοιχτό το σενάριο απαγόρευσης κυκλοφορίας – Στους 13 οι θάνατοι στην Ελλάδα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό είναι το σενάριο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από την κυβέρνηση με το Σαββατοκύριακο που διανύουμε να λειτουργεί ως ένα κρας τεστ. Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στην εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες και αυτό είναι που θα καθορίσει το εάν τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση. Πάντως, τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες είναι αντιφατικά καθώς αν και η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να συμμορφώνεται με τις οδηγίες, μια άλλη μερίδα του κόσμου συνωστίστηκε σε εθνικές οδούς και λιμάνια προκειμένου να ταξιδέψει στην επαρχία. 

Το κλίμα έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «κομβόι ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών».

Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, «οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι».

Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων.

Η πολιτεία, είπε, είναι εδώ για να συνδράμει όπου χρειαστεί και η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται. Είπε χαρακτηριστικά ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά.

Δεκατρείς θάνατοι και 530 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στο μεταξύ, δεκατρείς θανάτους και συνολικά 530 επιβεβαιωμένα κρούσματα «μετρά» η χώρα μας σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, το απόγευμα του Σαββάτου.

Το τελευταίο 24ωρο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προστέθηκαν 35 νέα κρούσματα ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων τα 98 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης και η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 100 ασθενείς εκ των οποίων οι 18 είναι διασωληνωμένοι.

Το 79% όσων νοσηλεύονται έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσιόδρας ο μέσος όρων των ανθρώπων που κατέληξαν ήταν τα 76 έτη. Οι δώδεκα από τους 13 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ο 13ος ασθενής ήταν άνω των 80 ετών. Ηταν όλοι τους άνδρες, εκτός από μία γυναίκα. 

Εμφανώς στενοχωρημένος, όταν αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες και τον κίνδυνο που διατρέχουν από το νέο κορωνοϊό και ένα μήνυμα που δέχθηκε από έναν συνάδελφο του, πολύ καλό επιστήμονα, όπως είπε και του έλεγε ότι γίνεται πολύς θόρυβος για να σωθούν υπερήλικες, έσφιξε τα δόντια για να μην κλάψει.

«Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι « χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα» .

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό και συμπλήρωσε ότι το 75%των κρουσμάτων καταγράφονται σε ηλικίες από 18 ετών έως 64 ετών.

Τόνισε επίσης ότι «αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στους καπνιστές και άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον covid 19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους όσους συρρέουν στα νοσοκομεία χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τονίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι χώροι ιεροί που πρέπει να νοσηλεύσουν και να περιθάλψουν κι άλλους ασθενείς».

Για μία ακόμη φορά ήταν αυστηρός με όσους επενδύουν όπως είπε, στο φόβο και τους κάλεσε να είναι πιο προσεκτικοί. «Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως συνέβη σε γειτονικές χώρες», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή