Θεωρείο (22/03/20)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πικρία του Σωτήρη Τσιόδρα

Το μεταφέρω όπως ακριβώς είναι, παρά το γεγονός πως ο καθηγητής δεν θέλει να το δείχνει. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ιδιαιτέρως στενοχωρημένος –και όχι νευριασμένος–  με τη συμπεριφορά πολλών συναδέλφων του. Ο λόγος είναι πως σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, όπου απαιτείται απόλυτη συστράτευση δυνάμεων και κοινή γραμμή, βγαίνουν πολλοί συνάδελφοί του και είτε τρομοκρατούν τον κόσμο είτε διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, αφήνοντας υπαινιγμούς πως ο καθηγητής κρύβει την αλήθεια. Η συγκεκριμένη στάση είναι ανεύθυνη έναντι των στιγμών και φυσικά των πολιτών, καθώς διασπά το κοινό μέτωπο που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Και να προσθέσω και κάτι ακόμα: ο καθηγητής είναι απολύτως βέβαιος πως η Ελλάδα παίρνει τα σωστά μέτρα στο σωστό χρονικό σημείο και αυτό θα φανεί, με μία προϋπόθεση: να στοιχηθούν οι πολίτες στις κεντρικές οδηγίες.

Συστημένο από τον Σκέρτσο

Δεν ξέρω αν ο Ακης Σκέρτσος είχε στο μυαλό του ακριβώς αυτές τις επιθέσεις που δέχεται ο Σωτήρης Τσιόδρας. Πάντως μία ανάρτησή του το απόγευμα της Παρασκευής στο Facebook ήταν ιδανική απάντηση στην κριτική που δέχεται ο καθηγητής. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού πόσταρε ένα απόσπασμα από την εμβληματική ομιλία του Θεόδωρου Ρούζβελτ που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεν είναι η κριτική που μετράει. Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, του οποίου το πρόσωπο έχει αμαυρωθεί από τη σκόνη και τον ιδρώτα και το αίμα. Που έχει μεγάλο ενθουσιασμό, μεγάλη αφοσίωση. Που ξοδεύει τον εαυτό του σε έναν άξιο σκοπό». Ας μου επιτρέψει ο υπουργός να πω πως το μήνυμα ήταν συστημένο…

Αγώνας δρόμου για επαναπατρισμούς

Πραγματικός αγώνας γίνεται τις τελευταίες ημέρες από το υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που έχουν παραμείνει στο εξωτερικό. Την Παρασκευή έφτασαν στην Αθήνα τρεις πτήσεις με συνολικά 400 Ελληνες από το Λονδίνο. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε θερμομέτρηση σε όλους τους επιβάτες, τους πήρε δείγμα για τον κορωνοϊό και τους έστειλε άμεσα σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες. Οσον αφορά τους φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ισπανία, για τους οποίους έχουμε ξαναγράψει, η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων είναι ότι οι φοιτητές θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και τις προξενικές αρχές της Ελλάδας, ώστε να υπάρχει συντονισμός με το ΥΠΕΞ για την επιστροφή τους στη χώρα. Την ίδια ώρα, η Aegean Airlines έχει βάλει προγραμματισμένες ειδικές πτήσεις –και σήμερα Κυριακή– από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών.

Οι ήρωες διπλωμάτες

Μένω στο θέμα, καθώς, για να γίνει ο επαναπατρισμός, δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν ήρωες υπάλληλοι, στα μετόπισθεν του Δημοσίου, που ξημεροβραδιάζονται για να κατορθώσουν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των συμπολιτών μας που έχουν ξεμείνει εκτός Ελλάδος, είτε λόγω εργασίας, είτε σπουδών, είτε κάποιοι, εντελώς αδικαιολόγητα, λόγω διακοπών στη Λατινική Αμερική και στο Μαρόκο εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Με ελάχιστες ώρες ύπνου βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάνδρα Ματζίλα, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των επαναπατρισμών, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Ενημέρωσης και τους ακολούθους της κρυπτογραφικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ. Η επαφή με τις πρεσβείες και τα προξενεία στο εξωτερικό πρέπει να ανανεώνεται τακτικά και ακολούθως να γίνεται η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ηρωες που δεν γνωρίζουμε πόσα κάνουν για όλους μας και για την πατρίδα. Και όλα αυτά, υπό τον άγρυπνο συντονισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Υπογραφή από το κινητό

Μέχρι και τώρα κάποιος υπάλληλος έπαιρνε τα χαρτιά και τα μετέφερε από υπουργείο σε υπουργείο για να πέσουν οι υπογραφές των υπουργών. Μέσα στον καταιγισμό δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία του κράτους εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, ετοιμάζεται η λύση και σε αυτό το θέμα: όπως μαθαίνω, έρχεται η θέσπιση υπουργικής υπογραφής μέσω κινητού τηλεφώνου. Και τέλος οι άσκοπες μετακινήσεις και επαφές.

Η αισιόδοξη τηλεθέαση

Μου το μετέφεραν και το μεταφέρω γιατί είναι αισιόδοξο! Η τηλεθέαση της καθιερωμένης απογευματινής ενημέρωσης από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά χτυπάει… κόκκινο. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει πως ο κόσμος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της επιδημίας. Αυτό βέβαια δεν αρκεί να μείνει στα νούμερα, αλλά πρέπει να αποτυπωθεί και έξω στον… δρόμο και να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις, ακολουθώντας όλοι τις κεντρικές οδηγίες της πολιτείας με κυριότερη το «μένουμε σπίτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή