Τα πάνω κάτω ενόψει των προεδρικών

Τα πάνω κάτω ενόψει των προεδρικών

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανώτατοι σύμβουλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οραματίζονταν τις τελευταίες εβδομάδες να εξαπολύσουν μαζική διαφημιστική καμπάνια εναντίον του Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών, προτού καν καταφέρει να συνέλθει από την αναμέτρηση για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Μετά όμως ήρθε ο κορωνοϊός, σημειώνει το αμερικανικό Politico.

Mε τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται και την καθημερινή ζωή να παραλύει, «πάγωσε» η πολιτική επιχείρηση Τραμπ στην οποία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χρηματοδότηση με… εννέα ψηφία για να εξουδετερώσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η στρατηγική που ακολουθούσε τη συνταγή επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012 εναντίον του Μιτ Ρόμνεϊ, είχε στόχο να τσακίσουν τον Μπάιντεν, που διαθέτει μικρότερη χρηματοδότηση, προτού καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα και να πορευτεί με όλες του τις δυνάμεις προς τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα είναι ευλογία για τον Μπάιντεν. Αντί να δαπανήσει πολύτιμο χρόνο αποκρούοντας την επίθεση, είναι ελεύθερος να παρουσιάσει εαυτόν ως σταθερό ηγέτη εν μέσω μιας εθνικής κρίσης και να ανασυνταχθεί στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές.

Η επανεκτίμηση της στρατηγικής Τραμπ υπογραμμίζει πως η πανδημία έχει διακόψει κυριολεκτικά κάθε ίχνος προεκλογικής εκστρατείας και στα δύο στρατόπεδα. Με λιγότερο από οκτώ μήνες έως την ημέρα των εκλογών, οι Τραμπ και Μπάιντεν αναγκάζονται να ξανασκεφτούν τα σχέδιά τους για τα πάντα, από τη συγκέντρωση χρημάτων μέχρι τις επιχειρήσεις και τη στελέχωση των επιτελείων. Ο πρόεδρος της Λέσχης για την Ανάπτυξη (Club for Growth), Ντέιβιντ Μάκιντος, του οποίου η φίλα προσκείμενη στον Τραμπ οργάνωση χρηματοδότησε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις για την προώθηση του προέδρου, λέει ότι μπαίνουν προς το παρόν στο ψυγείο οι προσπάθειες να ηττηθεί ο Μπάιντεν. «Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει ουσιαστικά μεταθέσει σε δεύτερο πλάνο την εκλογική αναμέτρηση», αναγνωρίζει ο Μάκιντος και δεσμεύεται ότι θα ξεκινήσει πάλι και θα αναπροσαρμοστεί μόλις παρέλθει η κρίση.

Το επιτελείο του Τραμπ δεν υποχωρεί πλήρως. Η καμπάνια επανεκλογής του επικεντρώθηκε κάποιες φορές στον Μπάιντεν και στην ανταπόκρισή του στην πανδημία. Εκτός από τα tweets του ο Τραμπ δεν άντεξε στον πειρασμό και διάνθισε τη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη με κάποιες αιχμές. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι «κερδίζει τον κοιμισμένο Τζο Μπάιντεν με μεγάλη διαφορά στη Φλόριντα και άλλες πολιτείες». Οι σύμμαχοι του Τραμπ όμως λένε ότι οι ελπίδες για την επανεκλογή του εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διαχείριση της κρίσης. Αν και αναγνωρίζουν πως η αρχική αντίδρασή του ήταν προβληματική και πως ο ιός εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για την προοπτική επανεκλογής του το 2020, προβλέπουν μία σοβαρή πιθανότητα: αν ο ιός περάσει, επιχειρήσεις και σχολεία ανοίξουν ξανά πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος θα μπορούσε να εμφανίσει εαυτόν σαν πρωταγωνιστή ενός επιτυχημένου αμερικανικού αφηγήματος.

«Αν ο πρόεδρος Τραμπ κατορθώσει να χειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία και οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θα ξανακερδίσει τις εκλογές», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, σύμμαχος του Τραμπ, ο οποίος ζει στη δοκιμαζόμενη Ιταλία. «Αν αποτύχει, μάλλον θα χάσει».

«Το επιτελείο Τραμπ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην επικοινωνία των εξελίξεων γύρω από τον ιό και την οικονομία», επιμένει ο Γκίνγκριτς, προτού προσθέσει ότι «θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τον Μπάιντεν αργότερα». Ενώ η κρίση έχει υπονομεύσει τη δυνατότητα του Τραμπ να πλήξει τον Μπάιντεν, έχει επίσης περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών του πρώην αντιπροέδρου. Ο Μπάιντεν έχει ματαιώσει εκδηλώσεις, ούτε καν παρίσταται σε δείπνα για τη συγκέντρωση δωρεών, γεγονός που θα μπορούσε να δοκιμάσει την προσπάθειά του να περιορίσει το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα του Τραμπ από άποψη χρηματοδότησης.

Η εκστρατεία Μπάιντεν δεν έχει φέρει διαφημίσεις κατά του προέδρου, αν και οι μεγάλοι χρηματοδότες του έχουν στραφεί δημοσίως εναντίον του προέδρου σε διαφιλονικούμενες πολιτείες. Σύμβουλοι του Μπάιντεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το οικονομικό του έλλειμμα έναντι του Τραμπ, αλλά επιμένουν πως έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να νικήσουν οτιδήποτε έπεται. Την ίδια στιγμή δεν έχουν πειστεί ότι ο Τραμπ θα απόσχει από επιθέσεις εναντίον του Μπάιντεν παρά την πανδημία.

Οι πρώτες διαφημίσεις

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν και ποιες οι αξίες του», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του επιτελείου του, Αντριου Μπέιτς. Οι σύμβουλοί του λένε πως οι ρεπουμπλικανικές διαφημίσεις που επικρίνουν τον Μπάιντεν κυκλοφόρησαν ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου στις πρώτες προκριματικές και δεν κατόρθωσαν να τραυματίσουν τον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος παρ’ όλα αυτά είναι το φαβορί για το χρίσμα. Πάντως, αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν έχει την πολυτέλεια να πάρει μια ανάσα, εξηγεί ο Πιτ Τζιανγκρέκο, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού στις εκστρατείες του Ομπάμα. «Δεν μπορεί το επιτελείο Τραμπ να χαράξει τις αντιθέσεις με την καμπάνια του Μπάιντεν γιατί όλοι ασχολούνται με αυτά που κάνει ο πρόεδρος για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό».

Πράγματι, η καμπάνια Τραμπ έχει «παγώσει» λόγω ιού και δεν υπάρχουν σχέδια για μια ακριβή εκστρατεία κατά του Μπάιντεν. «Οι Αμερικανοί θέλουν να δουν τον πρόεδρό τους να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τη χώρα και αυτό κάνει ο πρόεδρος Τραμπ. Στο επιτελείο του απλώς ενισχύουμε αυτή την αίσθηση», σημειώνει ο Τιμ Μόρταχ, εκπρόσωπος της εκστρατείας επανεκλογής.

Η ιδέα ενός άμεσου χτυπήματος κατά του Μπάιντεν αμέσως μετά τις προκριματικές χρονολογείται από την αντίστοιχη ενέργεια του 2012. Οταν ο Ρόμνεϊ προσπαθούσε να συνέλθει από μία δαπανηρή και διχαστική αναμέτρηση στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το επιτελείο Ομπάμα τον αποτελείωσε με μια σειρά διαφημίσεων που τον σκιαγραφούσαν σαν έναν ανάλγητο, πρώην διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων που διέλυσε την αγορά εργασίας και απέλυσε δεκάδες εργάτες για να εξασφαλίσει προσωπικό κέρδος. Σε ένα από τα σποτ που διέλυσαν τις προοπτικές του Ρόμνεϊ, εμφανιζόταν ένας απολυμένος εργάτης βιομηχανίας να διακηρύσσει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος έβγαλε 100 εκατ. δολάρια κλείνοντας το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν.

«Ο Ρόμνεϊ είχε ένα καταπληκτικό επιτελείο, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αναρρώσει κανείς από τις πληγές των προκριματικών, να ξαναγεμίσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και να ξαναβάλει μπρος τον μηχανισμό για τις προεδρικές εκλογές», δηλώνει ο Πολ Μπεγκάλα, σύμβουλος σε μία από τις εταιρείες που εργάστηκε για το στρατηγείο του Ομπάμα. «Ο κορωνοϊός δεν θα επιτρέψει στον Τραμπ να κάνει στον Τζο αυτό που κάναμε εμείς στον Μιτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή