Αμεση ανάλυση: Αναγκαία μέτρα για το συλλογικό καλό

Αμεση ανάλυση: Αναγκαία μέτρα για το συλλογικό καλό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος επιβάλλει πειθαρχία, ταχύτητα, εγρήγορση, αποτελεσματικότητα. Και η χώρα, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, βρίσκεται σε πόλεμο. Εναν πόλεμο που μπορεί να αποδειχθεί άνισος.

Εμείς οι ίδιοι – ηγέτες, διαμορφωτές κοινής γνώμης και, τελικά, πολίτες – καλούμαστε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κερδηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα όντως αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαία. Πρωτόγνωρα, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αναγκαία. Και πρέπει να εφαρμοσθούν πιστά. Από όλους. Με ειλικρίνεια και με εντιμότητα.

Δεν είναι εύκολο για μια φυσιολογική ελεύθερη κοινωνία να λειτουργεί κάτω από τέτοιους περιορισμούς. Αλλά δεν βρισκόμαστε σε φυσιολογικές συνθήκες.

Και παρότι, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, μέχρι τωρα η μεγάλη πλειονότητα του λαού ανταποκρίθηκε και σεβάστηκε τους κανόνες – και την υγεία των άλλων – ήταν μεγάλος ο αριθμός αυτών που δεν το έκαναν.

Οι επιπόλαιοι αυτοί πολίτες με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους έδειξαν να μην κατανοούν τη σημασία που έχει ο αυτοπεριορισμός στη μάχη κατά της πανδημίας. Ετσι, κατέστησαν απαραίτητη την επιβολή των μέτρων ώστε να διασφαλιστεί το συλλογικό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η πανδημία που βιώνουμε εξελίσσεται με απίστευτη ταχύτητα και το αύριο προμηνύεται χειρότερο και απαιτεί άμεση προσαρμογή. Οι επιστήμονες μας λένε ότι ο νέος αυτός ιός μεταδίδεται εύκολα και έτσι αστραπιαία επεκτάθηκε σε πανδημία. Ο διακεκριμένος Ελληνας ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, διευθυντής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στην Ουάσιγκτον, τονίζει ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι 5-10 φορές χειρότερος από τη γρίπη για την οποία έχουμε εμβόλια, φάρμακα και, κυρίως, κάποια μεγάλη ή μικρή ανοσία, όλοι μας.

Καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται να ανακαλύψουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του ιού, το μόνο που έχουμε σήμερα στη φαρέτρα μας είναι οι δράσεις δημόσιας υγείας και δημόσιας τάξης.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αναγκαία για να "σπάσει ο κρίκος της μετάδοσης του ιού", και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή