Μεγάλες ορχήστρες στο σαλόνι μας

Μεγάλες ορχήστρες στο σαλόνι μας

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάστε τη σκηνή εκείνη της ταινίας «Τιτανικός» στην οποία, ενώ όλοι τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν, το τρίο των μουσικών αποφασίζει να συνεχίσει να παίζει, και ας μην τους ακούει πλέον κανείς; Αυτό θυμήθηκα διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Classic Fm πως ορχήστρες ανά τον κόσμο παίζουν πλέον σε άδειες αίθουσες, όχι για το χειροκρότημα, αλλά για να μοιραστούν την αγάπη τους για τη μουσική με όλους εμάς, σαν για συμπαράσταση. Όπως το ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο Bach Collegium Japan που έπαιξε «Τα Κατά Ιωάννην Πάθη» του Μπαχ στην άδεια αίθουσα συναυλιών Kölner Philharmonie στην Κολωνία για τους χιλιάδες θεατές που τους παρακολουθούσαν μέσω live streaming στη σελίδα της Kölner Philharmonie στο Facebook. Στο τέλος, χορωδοί, ορχήστρα, σολίστες και διευθυντής ορχήστρας στράφηκαν προς τα άδεια καθίσματα του θεάτρου και υποκλίθηκαν. Είμαι σίγουρη πως πολλοί θεατές σηκώθηκαν στα σαλόνια τους και τους χειροκρότησαν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μουσική ενώνει (γιατί νομίζετε ότι οι Ιταλοί βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και τραγουδούν;) και η κλασική μουσική ακόμα περισσότερο (θέμα συζήτησης για ένα άλλο άρθρο). Γι' αυτό και μεγάλες ορχήστρες και θέατρα του πλανήτη που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο αποφάσισαν να μας συντροφεύσουν στον εγκλεισμό μας με δωρεάν live streaming των συναυλιών τους ή δωρεάν πρόσβαση στο πλούσιο αρχείο τους από παλαιότερα κοντσέρτα και παραστάσεις.

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου για παράδειγμα, άνοιξε για το φιλόμουσο κοινό τις πύλες του Ψηφιακού της Μεγάρου (Digital Concert Hall) δίνοντάς του (για έναν μήνα προς το παρόν) τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν πάνω από 600 παραστάσεις των τελευταίων δέκα χρόνων και άνω. Η εγγραφή στην πλατφόρμα Digital Concert Hall γίνεται, χωρίς χρέωση, μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου. Το αρχείο της άνοιξε και η Κρατική Όπερα της Βιέννης η οποία θα μεταδίδει καθημερινά (τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου) στην ειδική της πλατφόρμα Staats Oper Live μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, αρκεί να κάνετε προηγουμένως εγγραφή. Η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, με τη σειρά της, μεταδίδει καθημερινά, για όσο παραμένει κλειστή, κορυφαίες της παραγωγές από τη βραβευμένη της σειρά «Live in HD». Οι μεταδόσεις «Nightly Met Opera Streams», όπως τις αποκαλεί, ξεκινούν στις 19.30 ώρα Νέας Υόρκης και παραμένουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Met για ακόμα 20 ώρες, για όσους δεν τις προλάβουν ζωντανά. Mέχρι τις 19 Απριλίου, τουλάχιστον, θα μπορείτε να παρακολουθείτε μέσω web και συναυλίες της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας, είτε ζωντανά στο Staats Oper είτε ως video-on-demand στο Staats Oper Stream. Μέχρι τις 28 Μαρτίου, για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον «Τροβατόρε» του Βέρντι, ενώ για τις 11 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η live αναμετάδοση της πρεμιέρας του έργου της Marina Abramović «7 Deaths of Maria Callas» που χρειάστηκε να ακυρωθεί λόγω κορονοϊού.

Μουσικές βραδιές ή «Soirées Μusicales» έχει προγραμματίσει το Φεστιβάλ Όπερας Ροσίνι που και αυτό, μέχρι τις αρχές Απριλίου τουλάχιστον, θα μεταδίδει μέσω live streaming οπερατικές του παραγωγές της τελευταίας δεκαετίας που θα παραμένουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ για 24 ώρες μετά την προβολή τους. Στην ίδια λογική κινείται και το Φεστιβάλ Όπερας της Βουδαπέστης με τις δικές του live «Βραδιές Καραντίνας» ή «Quarantine Soirées» που προβάλλονται καθημερινά στις 20:45 ώρα Ελλάδος.

Και η λίστα των γενναιόδωρων πολιτιστικών οργανισμών και μουσικών συνόλων δεν σταματά εδώ. Η Βασιλική Όπερα της Σουηδίας μπορεί να χρειάστηκε να ακυρώσει όλες τις παραστάσεις της, έχει όμως ετοιμάσει για το κοινό της ένα πλούσιο πρόγραμμα από παραστάσεις, ντοκιμαντέρ, πρόβες και συνεντεύξεις συντελεστών στην ανανεωμένη ψηφιακή της πλατφόρμα Operan Play εντελώς δωρεάν και χωρίς ανάγκη εγγραφής. Μπορείτε να απολαύσετε ήδη, μεταξύ άλλων, την «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι, και τις «Βαλκυρίες» του Βάγκνερ. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Γκέτεμποργκ, με τη σειρά της, έχει ετοιμάσει το δικό της πρόγραμμα από παλαιότερες παραστάσεις που θα ανανεώνεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή και μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν στη πλατφόρμα GSO Play. Στο Παρίσι, το «μουσικό χωριό» Philharmonie de Paris έχει ακυρώσει όλες τις παραστάσεις του μέχρι τις 15 Απριλίου τουλάχιστον, οι φίλοι της κλασικής μουσικής όμως μπορούν να παρακολουθήσουν κάπου 900 μαγνητοσκοπημένα κοντσέρτα του στην πλατφόρμα Philarmonie de Paris Live. Το μουσικό σύνολο Chamber Music Society του κέντρου τεχνών Lincoln Center στη Νέα Υόρκη έχει ακυρώσει τις παραστάσεις του μέχρι τις 10 Μαίου, συνεχίζει όμως με live streams στην ιστοσελίδα του.

Πολλές συμφωνικές ορχήστρες, τέλος, μοιράζονται μαζί μας παλαιότερες συναυλίες τους μέσω YouTube. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Συμφωνική του Λονδίνου, τη Συμφωνική του Σιάτλ, και τη Συμφωνική της Μελβούρνης.

Για περισσότερη ζωντανή κλασική μουσική, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γαλλο-γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Arte και να συμβουλεύεστε την λίστα του ClassicFm.com που ανανεώνεται συνεχώς με δωρεάν live streams για την περίοδο αυτή της καραντίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή