Βουλή: Πέρασε από την επιτροπή η επιτάξη ακινήτων σε νησιά υποδοχής μεταναστών

Βουλή: Πέρασε από την επιτροπή η επιτάξη ακινήτων σε νησιά υποδοχής μεταναστών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη στήριξη μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας, «πέρασε» σήμερα το απόγευμα από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω του οποίου κυρώνονται δύο πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αντικείμενο τη ρύθμιση ζητημάτων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι αφορά τις γνωστές αποφάσεις μεταξύ άλλων για επιτάξεις ακινήτων σε νησιά και για την αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Η συζήτηση ανέδειξε τις γνωστές, από την προ πανδημίας περίοδο, διαφορές των πολιτικών δυνάμεων ως προς την διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ενώ παράλληλα κατεγράφησαν και ενστάσεις ακριβώς για την επιλογή της κυβέρνησης στην παρούσα συγκυρία να προωθήσει προς ψήφιση νομοθέτημα που δεν έχει σχέση με το ζήτημα του κορωνοϊού.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω των έκτακτων προληπτικών μέτρων (μόνο ένας ομιλητής από κάθε κόμμα και σύντομη τοποθέτηση μέλους της κυβέρνησης) είναι ότι ο επισπεύδων υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, αφενός σημείωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία αρνήθηκε να κάνει αποδεκτές επιστροφές παράνομων μεταναστών, επικαλούμενη το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, και αφετέρου γνωστοποίησε την κυβερνητική πρόθεση να κατατεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα νομοσχέδιο για περαιτέρω επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Δημ. Βίτσας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι μόνο στα πρώτα 20 χρόνια του νέου αιώνα ξέσπασαν τρεις παγκόσμιες κρίσεις: η πρώτη οικονομική, η δεύτερη μεταναστευτική-προσφυγική και η τρίτη, τώρα, υγειονομικού χαρακτήρα, εξέλιξη η οποία δείχνει ότι έχουμε συστημικό πρόβλημα και πως ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ως προς τα διαδικαστικά της συνεδρίασης και ειδικότερα ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εντός Βουλής, σημειώνεται μεν ότι τα παρόντα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας έλαβαν θέσεις απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, πλην όμως καταγράφηκαν και κάποιες “παραφωνίες”. Χαρακτηριστικότερη εξ αυτών είναι του κ. Βίτσα ο οποίος ακούμπησε δύο φορές το πρόσωπο του με γυμνά χέρια – η μία εξ αυτών ήταν στη γλώσσα για να αλλάξει σελίδες του γραπτού κειμένου της ομιλίας του.

Με γάντια εμφανίστηκαν στην αίθουσα της Γερουσίας από τους βουλευτές μόνο η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, καθώς όμως και οι παρόντες υπάλληλοι της Βουλής.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή