Περιορισμός κυκλοφορίας: Διοικητικά πρόστιμα μόνο σε 33 περιπτώσεις

Περιορισμός κυκλοφορίας: Διοικητικά πρόστιμα μόνο σε 33 περιπτώσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένο αριθμό προστίμων για μη τήρηση της καραντίνας βεβαίωσαν χθες οι αστυνομικοί σε Αττική και περιφέρεια. Σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία, μέχρι χθες το απόγευμα αστυνομικοί είχαν επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε 33 περιπτώσεις. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα ήταν θετική και διευκρινίζουν ότι «οι παραβάτες αντιστοιχούν σε μόλις ένα τοις χιλίοις».

Η εντολή εξάλλου της ηγεσίας για τη χθεσινή, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων ήταν οι αστυνομικοί να περιοριστούν σε συστάσεις. Από το σύνολο των 33 προστίμων, περίπου τα 10 βεβαιώθηκαν στην Αττική και, σύμφωνα με πηγές από τη ΓΑΔΑ, αφορούσαν άτομα που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις συστάσεις των αστυνομικών. Ενα τέτοιο περιστατικό κατεγράφη, ενδεικτικά, στις 8.15 χθες το πρωί στη λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι με πρωταγωνιστή έναν άνδρα 38 ετών, ο οποίος δεν είχε στην κατοχή του κάποιον από τους δύο τύπους εγγράφων που απαιτούνται για την κίνηση εκτός σπιτιού.

Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν σε Χίο και Λέσβο, ενώ σε θρίλερ εξελίχθηκε για τους άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. η σύλληψη ενός 26χρονου που είχε μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο και εντοπίστηκε να σπάει καθρέφτες παρκαρισμένων αυτοκινήτων στη Βούλα. Κι αυτό, διότι τη στιγμή της σύλληψης ο νεαρός έφτυσε τους αστυνομικούς λέγοντάς τους ότι πάσχει από κορωνοϊό. Εις βάρος του, που σημειωτέον διαπιστώθηκε ότι ήταν εμπύρετος, σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ οι 14 αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα.

Σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι οι χθεσινοί έλεγχοι είχαν χαρακτήρα «κυρίως ενημερωτικό και παροχής συστάσεων» και τόνισε ότι από σήμερα «θα εντατικοποιηθούν και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Αξιωματικοί της ΓΑΔΑ επεσήμαναν μιλώντας χθες στην «Κ» ότι μεγαλύτερη δυσκολία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα έχουν οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσαν ότι σε διάστημα 8 ωρών το «100» δέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ 11.000 τηλεφωνήματα που ζητούσαν διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας και την εφαρμογή της καραντίνας. Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις συνωστισμού σε περιοχές της Αττικής, ειδικά στις συνοικίες του κέντρου όπου ζουν και κινούνται αλλοδαποί, όπως η οδός Αχαρνών.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η αλλαγή του ηχογραφημένου μηνύματος που ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών της Αμεσης Δράσης, ούτως ώστε οι αλλοδαποί να ενημερώνονται για τα νέα, αυστηρότερα μέτρα που τέθηκαν από χθες σε ισχύ. Ιδιαιτέρως περιορισμένα είναι τα κρούσματα εγκληματικότητας. Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, από χθες το πρωί και μέχρι τις απογευματινές ώρες είχε καταγραφεί μόλις μία απόπειρα ληστείας σε φαρμακείο. Αναφορικά, τέλος, με τους ελέγχους της Πολιτικής Προστασίας για την τήρηση της καραντίνας, ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε χθες ότι ελέγχθηκαν 176 άτομα που είχαν τεθεί σε περιορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή