«Βουτιά» του Γενικού Δείκτη κατά 7,58 στο Χρηματιστήριο

«Βουτιά» του Γενικού Δείκτη κατά 7,58 στο Χρηματιστήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρές απώλειες, νέο μεγάλο sell-off στις τράπεζες και περιορισμένο τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία… επεισοδιακή συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη με σημαντικά εμπόδια και καθυστερήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα διαπραγμάτευσης των τιμών των μετοχών.

Η αναβάθμιση των συστημάτων του Χ.Α., η οποία έγινε χθες, οδήγησε σε προβλήματα στην παροχή δεδομένων, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να μην μπορέσει να ξεκινήσει κανονικά στις 10.30 και έτσι οδήγησε αναγκαστικά σε καθυστέρηση της έναρξης η οποία ορίστηκε αρχικά στις 12.30. Ωστόσο, το διάστημα των δύο ωρών δεν έλυσε το πρόβλημα και υπήρξε νέα αναβολή για έναρξη στις 14.45, όπου τελικά το όλο σύστημα πήρε μπροστά με το Χ.Α. να ανοίγει στο -3,8%.

Το αποτέλεσμα ήταν η παράταση των συναλλαγών κατά μία ώρα, οδηγώντας σε συνεδρίαση συνολικής διάρκειας 3,5 ωρών, με τον Γενικό Δείκτη να καταλήγει να σημειώνει τις χειρότερες αποδόσεις διεθνώς με βουτιά άνω του 7,5%, σε μία έτσι και αλλιώς δύσκολη ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια. Η «παράταση» αυτή μάλιστα φαίνεται να λειτούργησε αρνητικά για την εγχώρια αγορά, καθώς η παράλληλη διαπραγμάτευση με τη Wall Street για περισσότερη ώρα, κατά την οποία μάλιστα ο Dow Jones βυθίστηκε σε νέο χαμηλό τριών ετών, εμβάθυνε τις απώλειες.

Στα στατιστικά της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,58% στις 513,07 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 8,22% στις 1.230,10 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση κατέγραψε πτώση 8,60% στις 713,37 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 13,94% στις 268,69 μονάδες.

Η χθεσινή αδυναμία του συστήματος σίγουρα δεν βοηθά στην «ψυχολογία» εν μέσω της παγκόσμιας καταιγίδας που συνεχίζει να προκαλεί ο κορωνοϊός.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες έκαναν ντεμπούτο στο Χ.Α –και με εκκίνηση τις 2.000 μονάδες–  τρεις νέοι δείκτες, ο Athex Select, ο Athex Select Plus και ο δείκτης υψηλής μερισματικής απόδοσης οι οποίοι, όπως ήταν αναμενόμενο δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες 5,38%, 7,67% και 6,04% αντιστοίχως.

Παρά το μπαράζ των νέων μέτρων από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, με αποκορύφωμα το… άνευ όρων και ορίων QE της Fed, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι αυτό το σοκ μπορεί να περιοριστεί σύντομα, βλέποντας και τις αυξανόμενες προβλέψεις των διεθνών οίκων για βαθιά ύφεση στις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη.

Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το αν τα 750 δισ. ευρώ του νέου QE είναι αρκετά για να ανακόψουν την ύφεση στην Ευρώπη θα φανεί στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο αδύναμος κρίκος, ενώ η πτωτική τάση είναι ακόμα κραταιά και είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα. Η μεταβλητότητα, πάντως, όπως εκτιμά, θα συνεχίσει να είναι μεγάλη μιας και ακόμα έχουμε πρόθυμους πωλητές ειδικά όταν υπάρχουν γρήγορα κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή