Το Πεκίνο διαθέτει 400 δισ. δολ. για διανομή επιταγών σε κάθε νοικοκυριό

Το Πεκίνο διαθέτει 400 δισ. δολ. για διανομή επιταγών σε κάθε νοικοκυριό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιταγές που θα σταλούν απευθείας στους Κινέζους πολίτες, εκτεταμένες φοροαπαλλαγές αλλά και δωρεάν παροχές στα φτωχά νοικοκυριά ετοιμάζεται το Πεκίνο να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση και μέσω αυτής την οικονομία της Κίνας. Εχοντας ήδη επιστρατεύσει μεγάλες δαπάνες για να τονώσει την οικονομία της που επιβραδύνεται, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο –και η πρώτη που επλήγη καίρια από την επιδημία του κορωνοϊού– καταφεύγει σε πιο αντισυμβατικά μέτρα.

Μέχρι στιγμής οι επιταγές και οι φοροαπαλλαγές είναι κυρίως τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην αντίδραση της Κίνας και σε εκείνη των άλλων μεγάλων οικονομιών. Εχει μεν ανακοινώσει δέσμη μέτρων ύψους 15,9 δισ. δολαρίων, όμως, σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες των άλλων μεγάλων οικονομιών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν έσπευσε να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, που παραμένουν στο επίπεδο του 4,05%.

Προτίμησε, αντιθέτως, να διασφαλίσει άφθονη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μειώνοντας το ποσοστό των αποθεματικών κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες.

Προσφάτως έθεσε σε εφαρμογή δέσμη μέτρων ύψους 2,8 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 400 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύει το 3% του κινεζικού ΑΕΠ. Εξίσου αντισυμβατικά είναι, άλλωστε, τα μέτρα που λαμβάνει για να στηρίξει τις χειμαζόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες της, που βλέπουν τις πωλήσεις τους να έχουν κατακρημνιστεί κατά 80%. Αντί για επιδοτήσεις ή άλλη ευθεία στήριξη, το Πεκίνο παρατείνει το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Από τη στιγμή, άλλωστε, που άρχισε να ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα, καθώς η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, το Πεκίνο ενθαρρύνει τους κρατικούς αξιωματούχους να δειπνούν έξω και να δαπανούν χρήματα.

Οι προβλέψεις, πάντως, είναι αρκετά δυσοίωνες. Αναλυτές από 17 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Προεξοφλούν μάλιστα πως στο σύνολο του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο θα περιοριστεί στο 2,9%. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, πρόκειται για τον ρυθμό ανάπτυξης που σημείωσε η Κίνα το 1976. Τότε η χώρα βίωνε ακόμη την τραυματική εμπειρία της Πολιτιστικής Επανάστασης, που κατέστρεψε την οικονομία της και άφησε βαθιές πληγές στην κοινωνία της.

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα προδίδουν, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οριζόντια πτώση σε όλους τους τομείς της οικονομίας της, στη μεταποίηση, στις πωλήσεις και στις επενδύσεις. Και μολονότι έχει ανακόψει την επέκταση της επιδημίας και η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να ανακάμπτει, δέχεται νέο πλήγμα, καθώς μπαίνουν οι άλλες χώρες σε καραντίνα και μειώνεται η εξωτερική ζήτηση για τα προϊόντα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή