Τζαζ ήχοι και ινδική παράδοση

Τζαζ ήχοι και ινδική παράδοση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μην αφήνετε τον κορωνοϊό να σας απομονώσει. Τηλεφωνήστε και μιλήστε στους φίλους σας, νέους και παλιούς – έτσι δεν λένε; Να, λοιπόν, και ένας παλιός φίλος που έχει διάθεση όχι μόνο να μας μιλήσει, αλλά και να παίξει μουσική για εμάς. Και μάλιστα να μας τη χαρίσει κιόλας.

Κάπως έτσι αισθάνθηκα διαβάζοντας ότι ένας από τους δημοφιλέστερους στην Ελλάδα κιθαρίστες, ο σπουδαίος Τζον Μακ Λάφλιν, αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν το καινούργιο του άλμπουμ. Να και το σχετικό link: https://www.johnmclaughlin.com/2020/03/solidarity/

«Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού και με δεδομένο το γεγονός ότι είμαστε υποχρεωμένοι να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, θα θέλαμε να προσφέρουμε στους φίλους μας δωρεάν το downloading του νέου άλμπουμ έως το τέλος Απριλίου», αναφέρει ο πολυβραβευμένος μουσικός.

Το «Is that So?» είναι το πρώτο νέο άλμπουμ του Μακ Λάφλιν έπειτα από πέντε χρόνια. Βέβαια, μεσολάβησαν δύο λάιβ. Και πριν από αυτά, το «Black Light», στο οποίο ο 78χρονος Βρετανός συνθέτης και κιθαρίστας τίμησε τη μνήμη του μεγάλου δασκάλου της ινδικής μουσικής Ραβί Σανκάρ που είχε μαθητεύσει κατά τη δεκαετία του ’70, καθώς και του παλιού του φίλου Πάκο ντε Λουσία. Οι ηχογραφήσεις και οι συναυλίες που είχε κάνει μαζί με τον Ισπανό αριστοτέχνη της κιθάρας και τον Αλ Ντι Μέολα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 υπήρξαν από τους σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του και τον είχαν κάνει πολύ δημοφιλή και στη χώρα μας.

Αληθινός κοσμοπολίτης της μουσικής, ο Μακ Λάφλιν ξεκίνησε στη δεκαετία του ’60 από βρετανικά συγκροτήματα, για να συνεργαστεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, με τον ντράμερ Τόνι Ουίλιαμς και τον Μάιλς Ντέιβις σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς δίσκους τού κορυφαίου τρομπετίστα. Η αγάπη του στην τζαζ, αλλά και στο ροκ και στην ινδική μουσική παράδοση, βρήκε την έκφρασή της με την ίδρυση της Ορχήστρας Μαχαβίσνου. Το άλμπουμ «Love Devotion Surrender», που ηχογράφησε το 1973 με τον Κάρλος Σαντάνα, υπήρχε για χρόνια στις δισκοθήκες κάθε φίλου της τζαζ που ενδιαφερόταν για τις δημιουργικές προεκτάσεις αυτής της μουσικής σε διαφορετικές παραδόσεις.

Ο Μακ Λάφλιν δεν έπαψε ποτέ να εξερευνά αυτή τη σχέση, συνεργαζόμενος με Ινδούς αριστοτέχνες. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύμπραξης είναι και το νέο του άλμπουμ «Is that So?». Εδώ συνεργάζεται με τον Ινδό συνθέτη και βοκαλίστα Σανκάρ Μαχαντέβαν και για άλλη μία φορά, με τον δεξιοτέχνη της τάμπλα Ζακίρ Χουσέιν. «Αν και μελετώ τη θεωρία και πρακτική της ινδικής παράδοσης επί πολλά χρόνια, παραμένω ένας “δυτικός” μουσικός και μια όψη της δυτικής μουσικής είναι η μαγεία της αρμονίας», λέει ο Μακ Λάφλιν. «Ηδη από τη δεκαετία του ’70 ερευνώ τις δυνατότητες να συνδυάσω την αρμονία με την ινδική παράδοση, ενώ ταυτόχρονα να μένω όσο γίνεται πιστός στους μελωδικούς κανόνες του δικού τους συστήματος. Ομως, αυτή τη φορά απαρνήθηκα αυτούς τους κανόνες και εφάρμοσα την ελευθερία της δικής μου, δυτικής αρμονίας στη θαυμαστή φωνή του Σανκάρ Μαχαντέβαν».

Πράγματι, η ερμηνεία του Ινδού τραγουδιστή ξενίζει κάπως όσους έχουν μάθει να ακούν κυρίως δυτική μουσική. Ομως, οι συνθέσεις και η ενορχήστρωση είναι πιο οικείες. Και αυτό το γεμάτο πνευματικότητα μελωδικό αποτέλεσμα, που σε καλεί μακριά από το βιομηχανικό τραγούδι, θυμίζοντας θρησκευτικές μουσικές παραδόσεις, ταιριάζει θαυμάσια με την περίσκεψη που επιβάλλει η εποχή μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή