Υπέρ των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας τάσσεται το 95% των Γερμανών

Υπέρ των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας τάσσεται το 95% των Γερμανών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών, ενώ πολύ ισχυρή είναι και η στήριξη των πολιτών στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση. Έντονη ωστόσο είναι η ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα με το «Deutschlandtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 95% των Γερμανών συμφωνεί με τα αυστηρά μέτρα «περιορισμού επαφών» που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση και μόνο το 3% τα απορρίπτει. Επιπλέον, το 75% εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά την κρίση του κορωνοϊού, με το 5% να διαφωνεί και το 18% να δηλώνει μόνο «λίγο ικανοποιημένο».

Η αναμενόμενη ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις καταγράφεται σε ποσοστό 64% των ερωτηθέντων, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι η πιο ενεργή επαγγελματικά κατηγορία, ηλικίας 18-64 ετών, εκφράζει ανησυχία σε ποσοστό 42%.

Σε αυτό το κλίμα, πολιτικά φαίνεται ότι ευνοούνται κυρίως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας BILD. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φτάνει μάλιστα με 33,5% στα υψηλότερα ποσοστά της από τις εκλογές του 2017, κερδίζοντας πέντε μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα και ο κυβερνητικός συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φθάνει για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2018 στο 48,5%. Το SPD ωστόσο κερδίζει μόλις μισή μονάδα και φθάνει στο 15%. Απώλειες τριών μονάδων καταγράφουν οι Πράσινοι (20%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 12%, η Αριστερά χάνει 2,5 μονάδες και περιορίζεται στο 7% και οι Φιλελεύθεροι παραμένουν στο 6%.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκετ, «το μέλλον της Χριστιανικής Ένωσης θα κριθεί από το πώς η Γερμανία θα ανταποκριθεί στις υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις αυτής της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά τον φόβο των πολιτών ότι θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό, το 55% δηλώνει ότι φοβάται «πολύ» ή «πάρα πολύ», με το 45% να απαντά ότι φοβάται «λιγότερο» ή «λίγο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή