Επιστολή Σεντένο: «Ευρεία συμφωνία» για ενεργοποίηση του ESM

Επιστολή Σεντένο: «Ευρεία συμφωνία» για ενεργοποίηση του ESM

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των ηγετών των 27 κρατών-μελών δημοσιοποίησε προ ολίγου ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Στην επιστολή, που περιέχει τα «προσωπικά συμπεράσματά» του από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Σεντένο επαναλαμβάνει αυτό που ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: ότι «υπήρξε ευρεία συμφωνία» για την επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αναφέρει ότι υπάρχει «ετοιμότητα» να χρησιμοποιηθούν οι πόροι του ESM – 410 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης – «με τρόπο που να είναι συνεπής με την εξωγενή, συμμετρική φύση του σοκ του Covid-19». Προσθέτει ότι υπάρχει «ευρεία στήριξη» στην ιδέα το νέο εργαλείο να συσταθεί στη βάση της υφιστάμενης προληπτικής γραμμής ECCL (Enhanced Conditions Credit Line) και ότι «συμφωνούμε ευρέως» να είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, «με τους κατάλληλους τυποποιημένους όρους, στη βάση μίας εκ των προτέρων αξιολόγησης από τους θεσμούς».

Αν υπάρξει προσφυγή στην πιστωτική γραμμή, αναφέρει ο Σεντένο, «η στήριξη του ESM θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα για το κόστος διαχείρισης της επιδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του υγειονομικού κόστους και των ανειλημμένων οικονομικών δαπανών. Μακροπρόθεσμα, τα μέλη πρέπει να εστιάσουν στη διασφάλιση μίας βιώσιμης πορείας». Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι υπάρχει «ευρεία συμφωνία» (η πέμπτη σχετική αναφορά στην επιστολή) το νέο εργαλείο να διαθέτει «σημαντικούς πόρους», ώστε να μπορούν όλα τα κράτη-μέλη να δανειστούν 2% του ΑΕΠ ή και περισσότερο αν το χρειαστούν. Και αναφέρει ότι η δική του πρόταση είναι να καταλήξει το Eurogroup σε συμφωνία «χωρίς χρονοτριβή» ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες για τη διαμόρφωση του νέου εργαλείου ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία ειδικά διατηρεί τον σκεπτικισμό της απέναντι στην άμεση ενεργοποίηση του ESM, ειδικά χωρίς την επιβολή αυστηρών όρων στις χώρες που θα προσφύγουν σε αυτόν – όρους που θα θυμίζουν τα προγράμματα διάσωσης της ευρω-κρίσης.

Στην επιστολή σημειώνεται εκ νέου ότι το άθροισμα των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της νέας κρίσης προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενώ τα προγράμματα παροχής ρευστότητα ξεπερνούν το 13% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συναίνεσαν στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή