Ιταλία: 31 γιατροί έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Ξεπέρασαν τις 5.000 τα νέα κρούσματα

Ιταλία: 31 γιατροί έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Ξεπέρασαν τις 5.000 τα νέα κρούσματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα ένας γιατροί έχασαν, έως τώρα, την ζωή τους στην Ιταλία από τον κορωνοϊό τη στιγμή που 683 ασθενείς απεβίωσαν το τελευταίο 24ωρο και 5.210 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα.

Οπως έκαναν γνωστό οι αρχές, οι δεκαεπτά ήταν οικογενειακοί γιατροί.

Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο Σαν Καμίλο της Ρώμης, έξι γιατροί έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, ενώ στην καθολική πολυκλινική Τζεμέλι της ιταλικής πρωτεύουσας, ολοκληρώνεται η πειραματική φάση ενός τεστ που θα προσφέρει ταχεία απάντηση.

Στο χωριό Νέρολα, στην περιοχή Σαμπίνα, έξω από την Ρώμη, εβδομήντα δυο κάτοικοι έχουν νοσήσει και απόψε αποφασίστηκε η δημιουργία «κόκκινης ζώνης», με απαγόρευση εξόδου και εισόδου από το χωριό.

Στο δε λιμάνι της Τσιβιταβέκια, εξήντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, σαράντα άτομα που βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας είναι θετικά στον ιό και το κτίριο μετατράπηκε σε «κέντρο για την καταπολέμηση του covid 19». Σε απομόνωση έχει τεθεί και σειρά οίκων ευγηρίας στην περιφέρεια της Σικελίας.

Όλοι οι ιταλοί γιατροί ζητούν να υποβληθούν το γρηγορότερο δυνατό σε τεστ για την ανίχνευση του ιού, ώστε να μην μεταδώσουν, άθελά τους, τον κορωνοϊό σε αμέτρητους ασθενείς. Κάτι που μπορεί να συνέβη, σε κάποιες περιπτώσεις, τις περασμένες εβδομάδες.

Το αίτημα μαζικής πραγματοποίησης τεστ σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, προβάλλουν απόψε και πάνω από είκοσι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Μπέργκαμο, στην Λομβαρδία, η οποία επλήγη όσο καμία άλλη από τον ιό.

Κόντε: Τώρα είναι η στιγμή της δράσης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην ιταλική γερουσία και στη βουλή τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή της δράσης, αλλά στην συνέχεια όλοι θα μπορέσουν να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

«Δουλέψαμε αμέσως με στόχο να περιορίσουμε την μετάδοση και τους θετικούς ασθενείς, εντοπίζοντας τις εστίες μόλυνσης», υπογράμμισε. «Ποτέ δεν φανταζόμουνα ότι θα έβλεπα φέρετρα πάνω σε στρατιωτικά οχήματα», πρόσθεσε.

Υποσχέθηκε, δε, ότι η χώρα δεν θα ξεχάσει τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών και των νοσοκόμων που όλοι διαπίστωσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Τζουζέπε Κόντε υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να περιορίσει κάποιες συνταγματικές ελευθερίες, με τρόπο ανάλογο με τον στόχο που πρέπει να επιτευχθεί και πάντα βάσει των υποδείξεων των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του είχε τις μέγιστες δυνατές επαφές και διάλογο τόσο με τις περιφέρειες της χώρας, όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Πρόκειται για έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό», είπε απευθυνόμενος στους ιταλούς γερουσιαστές.

Δεν έκρυψε, επίσης, ότι υπήρξαν δυσκολίες στην επιλογή των παραγωγικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές, και εκείνων που από σήμερα αναγκάζονται να κλείσουν, για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και να παραμείνουν όσοι περισσότεροι ιταλοί γίνεται στο σπίτι.

«500 επιπλέον νοσοκόμοι θα σταλούν, τις επόμενες ώρες, στις περιοχές που έχουν πληγεί με τραγικό τρόπο από τον covid 19», είπε τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή