Βατικανό: Χωρίς πιστούς θα γίνουν οι λειτουργίες του Πάσχα

Βατικανό: Χωρίς πιστούς θα γίνουν οι λειτουργίες του Πάσχα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν χωρίς την παρουσία πιστών, χωρίς λιτανείες και χωρίς την τελετή του Νιπτήρος φέτος, σύμφωνα με ένα διάταγμα που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη η Αγία Έδρα.

Οι πιστοί θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες των λειτουργιών, ώστε να προσεύχονται αν θέλουν από το σπίτι τους και να τις παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση. Την Μεγάλη Πέμπτη θα παραλειφθεί η τελετή του Νιπτήρος και δεν θα γίνει λιτανεία μετά το τέλος της λειτουργίας. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι ιερείς θα προσευχηθούν για τους ασθενείς και τους νεκρούς. Μόνο εκείνος που ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος.

Κάποιες από τις τελετές, όπως ο Δρόμος του Σταυρού που παραδοσιακά γίνεται στο Κολοσσαίο παρουσία του Πάπα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Πιθανόν να αναβληθεί και η τελετή του αγιασμού του ελαίου που χρησιμοποιείται στις βαπτίσεις.

Από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 67 ιερείς, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύει σήμερα η καθολική εφημερίδα Avvenire. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας. «Οι ιερείς ασθενούν και πεθαίνουν όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι, ίσως και περισσότερο από τους υπόλοιπους, αν και είναι πολύ δύσκολο επί του παρόντος να ριψοκινδυνεύσουμε μια στατιστική ανάλυψη», σημειώνει η εφημερίδα.

Πριν από δύο εβδομάδες ο πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει από τους ιερείς «να βρουν το θάρρος να βγουν έξω» και να επισκεφθούν τους ασθενείς, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση καλούσε τους Ιταλούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τα θύματα του νέου κορωνοϊού.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, ένα πρόσωπο που διαμένει στην κατοικία του πάπα Φραγκίσκου έχει βρεθεί θετικό στον ιό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ιταλίας. Το Βατικανό δεν σχολίασε αυτήν την πληροφορία.

Ο 83χρονος ποντίφικας έχει ακυρώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Στην κατοικία του, τον ξενώνα Σάντα Μάρτα, ζουν συνολικά περίπου 75 άνθρωποι, σύμφωνα με μια πηγή του Βατικανού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή