Αρετή και τόλμη κατά του ιού

Αρετή και τόλμη κατά του ιού

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να κρατήσουμε την Ελλάδα δυνατή και τους Ελληνες υγιείς» ζήτησε στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην απειλή του κορωνοϊού και στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα. Παραλληλίζοντας το τότε με το σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «οι οπλαρχηγοί και οι πυρπολητές του καιρού μας είναι οι γιατροί κι οι νοσηλευτές: οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες» και στο πλαίσιο αυτό «οφείλουμε να τους εξοπλίσουμε με τα πολεμοφόδια που σώζουν ζωές» και «να τους δώσουμε δύναμη και φρόνημα, πειθαρχώντας στις συστάσεις τους: Δεν κυκλοφορούμε, μένουμε σπίτι. Ετσι τιμούμε φέτος την εθνική επέτειο», κατέληξε. Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να τονώσει και το φρόνημα ενόψει της δύσκολης συνέχειας, υπογράμμισε πως απέναντι στην πανδημία «θα παρελάσουν, σήμερα, η ισχύς και η ενότητά μας» και ακριβώς αυτό είναι το μέτωπο όπου κρίνεται ο πατριωτισμός μας και η κοινωνική αλληλεγγύη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «αυτή τη μεγάλη ημέρα μετουσιώνουμε την εθνική μνήμη σε ευθύνη για το παρόν» και στεκόμαστε δίπλα στην πολιτεία. «Γιατί την ίδια αρετή και τόλμη που ήθελε η ελευθερία τότε, απαιτεί και ο αγώνας σήμερα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όσο πιο γρήγορα κερδίζονται οι μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις με τον κορωνοϊό, τόσο ταχύτερα θα κερδηθεί και ο πόλεμος. Απώλειες έχουμε και θα έχουμε. Και η οικονομία μας θα υποφέρει. Αλλά χρέος μας είναι να περιορίσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Και να επιμερίσουμε το κόστος της προσαρμογής στη νέα οικονομική πραγματικότητα με τρόπο δίκαιο». Η φράση «όλοι από την ίδια θέση, στην πρώτη γραμμή» συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του μηνύματός του.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει και ενέσεις αισιοδοξίας ενόψει της συνέχειας. «Η πανδημία θα μας κοστίσει. Θα μας αφήσει, όμως, νικητές και πιο ώριμους. Χαλυβδωμένους όσο ποτέ για να ξαναπάμε την πατρίδα μπροστά. Η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο. Μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται. Η τεχνολογία ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αλλά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ο εθελοντισμός ριζώνει. Εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε, πλέον, πιο ομαδικά και πειθαρχημένα.  Και χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης στο κράτος, που στα δύσκολα δείχνει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ολα αυτά θα είναι τα όπλα μας για την επόμενη μέρα. Τα πολύτιμα εργαλεία με τα οποία θα ξαναχτίσουμε ό,τι και αν χάθηκε. Και του χρόνου, όταν αυτή η περιπέτεια θα είναι παρελθόν, θα γιορτάσουμε υπερήφανοι τους δύο αιώνες ελευθερίας μας». Το μήνυμα του πρωθυπουργού είχε και παραλήπτες εκτός συνόρων. Την ίδια σχεδόν ώρα που γινόταν γνωστή η επιστολή των εννέα ηγετών της Ε.Ε. με την οποία  ζητούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την έκδοση ευρωομολόγου για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης καλούσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην περιοριστεί στην κοινή υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, «αλλά κυρίως να στηρίξει την οικονομική αναγέννηση μετά από αυτήν». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ποτέ η σημασία της Ενωμένης Ευρώπης δεν ήταν μεγαλύτερη. Ηρθε η ώρα να την αξιοποιήσει προς όφελος όλων των πολιτών της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή