Θεωρείο (26/03/20)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα από το σπίτι

Το πλάνο ήταν εξαιρετικό και εξόχως συμβολικό για τις περιστάσεις. Φόντο ήταν το αιώνιο αθηναϊκό σύμβολο, ο Παρθενώνας, και δεξιά μια ελιά, επίσης με τεράστιο συμβολισμό στην ελληνική παράδοση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του για την 25η Μαρτίου βάζοντας στο κάδρο ακριβώς αυτούς τους συμβολισμούς. Οπως μάλιστα μου μετέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του, καθώς χθες, λόγω της εθνικής αργίας, ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έμειναν σπίτι, παίρνοντας και μια μικρή ανάσα ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Μεγάλες συναινέσεις ζητεί ο Βενιζέλος

Οταν το λέει αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Προχθές το βράδυ, σε παρέμβασή του σε εκπομπή του Action24, χαρακτήρισε «ντεμοντέ» την αντιπολίτευση που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ακριβώς τον ίδιο χαρακτηρισμό έδωσε και σε όσους κυβερνητικούς αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ο Βενιζέλος, είτε συμφωνείς μαζί του είτε όχι, είναι κατά κοινή ομολογία ακριβολόγος, παραθέτω αυτούσια την αναφορά του: «Δεν πρέπει να είμαστε ντεμοντέ. Αντιδράσεις και στερεότυπα προ κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή φαίνονται απελπιστικά παλιομοδίτικα. Οι στάσεις των κομμάτων, ο λόγος των κομμάτων, η πολιτική δραστηριότητα γενικά πρέπει να επανατοποθετηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις, συστρατεύσεις εθνικές, κοινωνικές, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είναι αστείο και κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων να αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Πρέπει να επανεξετάσουμε όλοι τη στάση μας. Οποιοι μένουν στο παλιό ιδίωμα της πολιτικής γλώσσας κάνουν λάθος».

Αποκλεισμένοι στην Κωνσταντινούπολη

Εδώ και τρία βράδια τρεις Ελληνες φοιτητές βρίσκονται αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή την ώρα, με τις πτήσεις καθηλωμένες και τη συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές να είναι τρομακτικά δύσκολη, αναζητείται τρόπος επαναπατρισμού, με το τελευταίο σενάριο που εξετάζεται να είναι η οδική επιστροφή, ώστε να μπουν και πάλι σε ελληνικό έδαφος.

Από Σεπτέμβρη ξανά Βρυξέλλες

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη έδωσαν ουσιαστικά οι ευρωβουλευτές, καθώς με γραπτή ενημέρωση από τις πολιτικές ομάδες τους έμαθαν άπαντες και άπασες πως όλες οι διαδικασίες από εδώ και στο εξής θα γίνονται εξ αποστάσεως. Ακόμα και οι ψηφοφορίες θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, αρχής γενομένης από σήμερα, που αναμένεται να επικυρωθεί το πακέτο των 37 δισ. ευρώ για την προστασία των οικονομιών της Ενωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.

Το τηλεφώνημα Χατζηδάκη σε Μητσοτάκη

Μέσα σε ένα απίστευτα αβέβαιο περιβάλλον λόγω του κορωνοϊού, προχώρησε κανονικά ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με τη συμμετοχή μάλιστα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, 9 μεγάλων –ελληνικών και ξένων– ομίλων. Παρά τις εισηγήσεις για αναβολή του διαγωνισμού, ο Χατζηδάκης θεώρησε πως έπρεπε να γίνει κανονικά, ώστε, εκτός των άλλων, να εκπεμφθεί το μήνυμα πως η χώρα δεν έχει κατεβάσει ρολά. Σχετικώς, μάλιστα, ενημέρωσε τηλεφωνικά –φυσικά– και τον πρωθυπουργό, ο οποίος ικανοποιήθηκε δεόντως από την εξέλιξη.

Τεστ στους φορτηγατζήδες

Ενας από τους πολλούς «πονοκεφάλους» που έχει ο Χαρδαλιάς, αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα αφορά τους φορτηγατζήδες που μεταφέρουν εμπορεύματα από το εξωτερικό στη χώρα. Μια αρχική σκέψη ήταν να μπαίνουν και αυτοί σε καραντίνα 14 ημερών. Πρακτικά κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και η λύση που φαίνεται να επικρατεί είναι να υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Αν δεν είναι θετικό, δεν αλλάζει κάτι. Αν είναι, τότε θα ενεργοποιείται η καραντίνα.

«Kαμπανάκια» Σταϊκούρα

Μου μετέφεραν ότι στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος σε όλες τις τοποθετήσεις του. Και πώς να μην είναι; Σε ένα σημείο που οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, ήρθε ένας εντελώς απρόβλεπτος παράγοντας, έριξε μια πραγματική κλωτσιά και πήγαν όλα πίσω. Η ύφεση πρέπει να θεωρείται δεδομένη για φέτος. Εξ ου και ο υπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως τα πάντα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά. Το μήνυμα με λίγα λόγια ήταν «να μην… ξανοιγόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή