Ευκαιρία για αλλαγή σελίδας στα ΑΕΙ

Ευκαιρία για αλλαγή σελίδας στα ΑΕΙ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγουν νέα σελίδα; Οι φοιτητές αποφασίζουν –μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας– να οργανώνονται ηλεκτρονικά τα μαθήματα σε περίπτωση καταλήψεως της σχολής από μειοψηφικές ομάδες, αξιοποιώντας και την εμπειρία που αποκτάται κατά την τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού. Ενδεικτικά, μετά τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, η πρώην ΑΣΟΕΕ) οι φοιτητές ψήφισαν προ ημερών πρώτη φορά ηλεκτρονικά και μάλιστα αποφάσισαν ότι θα γίνονται ηλεκτρονικά τα μαθήματα σε περίπτωση «απροκαθόριστης διακοπής των σπουδών».

Ειδικότερα, όπως περιέγραψαν στην «Κ» φοιτητές του ΟΠΑ, στα τέλη Νοεμβρίου 2019 θεσπίστηκε στο Ιδρυμα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη των αποφάσεων στις γενικές συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου. «Φυσικά η θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν έγινε “αναίμακτα”. Οσοι φοιτητές βρέθηκαν στο αμφιθέατρο Α εκείνη την ημέρα είδαν από κοντά τους τραμπουκισμούς και τους προπηλακισμούς στον ομιλητή που πρότεινε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, είδαν ότι πριν από την έναρξη της συνέλευσης τον τράβηξαν έξω για να τον χτυπήσουν. Παρ’ όλα αυτά, 240 φοιτητές υπερψήφισαν το πλαίσιο το “Ανεξάρτητων Φοιτητών ΑΣΟΕΕ” και θέσπισαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία μετά μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών», θυμάται φοιτητής. Τον περασμένο Δεκέμβριο ομάδα φοιτητών οργανώθηκε και αποκτήθηκαν τα μέσα για να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Τελικά, την Παρασκευή
 20 Μαρτίου διοργανώθηκε, ανακοινώθηκε και άρχισε η ηλεκτρονική ψηφοφορία που διήρκεσε μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου, στις 23.59. Η ηλεκτρονική κάλπη έκλεισε έχοντας δεχθεί 954 ψηφοδέλτια, αριθμό ρεκόρ στα χρονικά του συλλόγου, υπερδιπλάσιο από τη μεγαλύτερη συνέλευση που είχε γίνει ποτέ.

Φοιτητές που αντιδρούν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έκαναν λόγο περί κλοπής προσωπικών δεδομένων, ενώ καταγγέλλονται και για άμεσες απειλές προς τους διοργανωτές της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Βέβαια, όπως απαντούν οι διοργανωτές «για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν χρησιμοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα και ονοματεπώνυμα φοιτητών αλλά τα ιδρυματικά e-mails, οι διευθύνσεις των οποίων είναι πλήρως απρόσωπες και δημόσια διαθέσιμες».

Οι φοιτητές αποφάσισαν πως «σε περίπτωση απροκαθόριστης διακοπής των σπουδών για οποιοδήποτε λόγο που δεν έχει εγκριθεί από ηλεκτρονική ψηφοφορία, τα μαθήματα θα πρέπει να συνεχίζονται ηλεκτρονικά». Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζουν και τις καταλήψεις του Ιδρύματος από μικρές μειοψηφίες. Μάλιστα, πανεπιστημιακοί από το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ που μίλησαν στην «Κ» υιοθετούν το μέτρο και εξετάζουν να το προτείνουν στα αρμόδια όργανα των Ιδρυμάτων τους.

Στο ίδιο πλαίσιο οι φοιτητές του ΟΠΑ αποφάσισαν να ζητήσουν μαγνητοσκόπηση των συνεδριών και ανάρτηση του περιεχομένου online και μετά τη λήξη της καραντίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή