Αναμένονται διευκολύνσεις για τις επιταγές

Αναμένονται διευκολύνσεις για τις επιταγές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανω των 100 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ρευστότητα που ανακυκλώνεται κάθε χρόνο μέσω επιταγών στο συναλλακτικό σύστημα από τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αδυναμία εξόφλησής τους.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, προανήγγειλε ότι εξετάζει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια επιβολής των capital controls, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί και από την πλευρά του κομιστή.Αφορμή υπήρξε επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προς τα αρμόδια υπουργεία, μέσω της οποίας ζητεί 3μηνη παράταση, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν επιταγές στα χέρια τους να τις κρατήσουν στην κατοχή τους για διάστημα έως και 90 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης. Με δεδομένο ότι οι επιταγές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι μεταχρονολογημένες για διάστημα 3 ή 6 μηνών, το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου εγείρει σοβαρά θέματα κυρίως από την πλευρά των εισαγωγικών επιχειρήσεων –και όχι μόνο– που προμηθεύονται εμπορεύματα από το εξωτερικό χωρίς πίστωση. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν προμηθεύσει τους εγχώριους πελάτες τους με εμπορεύματα τα οποία έχουν πληρώσει κατά κανόνα τοις μετρητοίς και μια παράταση στον χρόνο εξόφλησης των επιταγών συνιστά ουσιαστική επέκταση του «άτυπου δανεισμού» που ισχύει στη χώρα μας μέσω των μεταχρονολογημένων επιταγών, αφού πρόκειται για εμπορεύματα που έχουν παραδοθεί αρκετούς μήνες πριν.

Τραπεζικά στελέχη με γνώση του θέματος εξηγούν ότι μια παράταση θα ήταν εύλογη όχι όσον αφορά την εμφάνιση ή τη σφράγιση αυτών των επιταγών, αλλά όσον αφορά την εμφάνισή τους στον «Τειρεσία». Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε την περίοδο των capital controls, κατά την οποία επετράπη στις τράπεζες να σφραγίζουν τις ακάλυπτες επιταγές, χωρίς ωστόσο να τις εμφανίζουν στον «Τειρεσία», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να καλύψουν τις οφειλές αυτές να έχουν μια περίοδο χάριτος έως ότου «στιγματιστούν» για αθέτηση πληρωμών.

Εναλλακτική δυνατότητα, αντί του μέτρου της παράτασης που εισηγείται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, είναι να δοθεί η προοπτική παράτασης μόνο σε όσες επιχειρήσεις έχουν καταθέσει τις επιταγές αυτές στις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια κίνησης. Η πρόταση αυτή δεν συνιστά διακριτική μεταχείριση και δημιουργεί πρόσθετη οικονομική δυσχέρεια σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν καταθέσει τις επιταγές στις τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα και τις έχουν κρατήσει με στόχο να εξοφληθούν με βάση την αναγραφόμενη στην επιταγή ημερομηνία. Η παράταση στην προθεσμία καταχώρισης στον «Τειρεσία» είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που δίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος προτείνει επίσης οι τράπεζες να υποχρεούνται να παρέχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό, συμβολικό επιτόκιο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν από τις 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή