Ευάλωτη η Ελλάδα σε ένα υγειονομικό και οικονομικό σοκ

Ευάλωτη η Ελλάδα σε ένα υγειονομικό και οικονομικό σοκ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες στην Ευρωζώνη (καθώς και από τις πιο ευάλωτες διεθνώς) σε ένα σοκ στην οικονομία και στο υγειονομικό τους σύστημα λόγω της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Ειδικότερα, σε ανάλυση την οποία πραγματοποίησε ο οίκος σε 31 χώρες διεθνώς (τις 27 της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα), οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης εμφανίζονται να είναι οι πιο ευάλωτες σε σοβαρή υγειονομική και οικονομική κρίση λόγω του νέου ιού. Η μικρή ανθεκτικότητα που εμφανίζουν οι οικονομίες τους οφείλεται στο σχετικά υψηλό ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων –οι οποίες συνήθως έχουν χαμηλότερη ρευστότητα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις– και στον μεγάλο αριθμό ατόμων που είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε απασχολούμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας εισοδήματος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Scope, οι οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, με μέση συμβολή της τάξης του 17% του ΑΕΠ περίπου, που σήμερα αποτελούν τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από τα παράλληλα σοκ στην προσφορά και στη ζήτηση.

Οπως προσθέτει ο οίκος, οι αντοχές των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις χώρες –όπως αντικατοπτρίζεται στον αριθμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στις νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 άτομα– δεν είναι μόνο χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μπορεί επίσης να κινδυνεύουν να υποστούν σημαντική πίεση λόγω του πιο γερασμένου πληθυσμού σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανάλυσή της η Scope συγκρίνει διάφορους εξωτερικούς και εσωτερικούς οικονομικούς δείκτες, όπως το μερίδιο του ΑΕΠ που προέρχεται από τα ταξίδια και τον τουρισμό, η απασχόληση από τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και κρίσιμες παραμέτρους του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης –νοσοκομειακές κλίνες και το ιατρικό προσωπικό ανά 1.000 κατοίκους– έτσι ώστε να καταλήξει στο πόσο ευάλωτη είναι η κάθε χώρα στο σοκ του COVID-19.

Σύμφωνα πάντως με τα συμπεράσματα του οίκου, στη Δυτική Ευρώπη, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία είναι οι πιο ισχυρές χώρες οικονομικά και υγειονομικά έναντι της κρίσης, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και δεν έχουν τόσο ανθεκτικά υγειονομικά συστήματα, έχουν πιο ανθεκτικές οικονομίες, ενώ η Κίνα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή