ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Διαπόμπευση όσων παραβιάζουν όρους της καραντίνας

BBC

Πινακίδα σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής προτρέπει τους πολίτες να μείνουν σπίτι, αν μπορούν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενα νέο φαινόμενο, αυτό της διαδικτυακής διαπόμπευσης ανθρώπων που θεωρείται ότι δεν τηρούν τους κανόνες για τήρηση αποστάσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι καλούμαστε να εφαρμόσουμε δύο φαινομενικά αντιφατικά πράγματα: να μένουμε στο σπίτι αλλά και να κάνουμε περιπάτους και ασκήσεις έξω ώστε να διατηρήσουμε τη φυσική και ψυχική μας υγεία και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στο Ιντερνετ έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και το hashtag #COVIDIOTS, ενώ κοινωνιολόγοι επισημαίνουν πως η δημόσια διαπόμπευση έχει σημαντικό ρόλο στην επιβολή των κοινωνικών κανόνων, ιδίως σε εποχή κατά την οποία αυτοί αλλάζουν γρήγορα.

Το BBC σκέφτηκε ορισμένους έξυπνους τρόπους ώστε να μπορέσει κανείς και τον περίπατό του να κάνει και να είναι ασφαλής και να μη διαπομπευθεί ιντερνετικά. Το πρώτο μέτρο είναι να διατηρεί κανείς την απόσταση των δύο μέτρων από τους άλλους. Γι’ αυτό η επιλογή διαδρομών κοντά στο σπίτι τού καθενός που είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερο κόσμο από δημοφιλή πάρκα είναι ασφαλέστερη. «Αν είσαι έξω βαδίζοντας μόνος σου, δεν είσαι εκτεθειμένος (σε κίνδυνο). Αν έχεις βγάλει βόλτα τον σκύλο σου μόνος, δεν υπάρχει κίνδυνος... πρέπει να ανησυχήσεις όταν έχεις επαφή με άλλους ανθρώπους», λέει στο BBC ο Μπράιαν Λάμπους, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας. Οταν, λοιπόν, λαμβάνει κανείς αυτά τα μέτρα, τότε ο κίνδυνος είναι μηδενικός, εξηγεί. Η επιλογή μέρους που δεν είναι πολυσύχναστο περιορίζει τις πιθανότητες επαφής με κάποιον. Οσον αφορά το ασανσέρ, θα πρέπει κανείς να είναι μόνος του, οπότε μην μπαίνετε στο ασανσέρ
όταν υπάρχει άλλος.

Η Τζένιφερ Ζακέ, καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η οποία έχει γράψει βιβλίο για τη χρήση της δημόσιας διαπόμπευσης, θεωρεί ότι αυτή μπορεί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, ο Ντάνιελ Σνίσερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, επισημαίνει ότι η δημόσια διαπόμπευση μπορεί να περιορίσει συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά μόνο όταν αυτή λαμβάνει χώρα δημόσια, όπως η μη τήρηση αποστάσεων.

H πανδημία έχει προκαλέσει ένα σωρό νέα κοινωνικά διλήμματα. Αν συναντήσεις κάποιον στον δρόμο, πώς τον χαιρετάς; Τι κάνεις αν το πεζοδρόμιο είναι στενό; Και τι γίνεται αν κάποιος θέλει να μπει στο ίδιο ασανσέρ μαζί σου; Η Λίζι Ποστ είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εμιλι Ποστ, που εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες συμπεριφοράς για τη διατήρηση αποστάσεων στην εποχή του κορωνοϊού. «Οι τρόποι μας μοιάζουν πολύ διαφορετικοί αυτήν τη στιγμή, αλλά είναι κοινές οι βασικές αρχές, που βασίζονται στον σεβασμό, στην ειλικρίνεια και στη φροντίδα για τους άλλους. «Οταν βγάζω βόλτα τον σκύλο μου στη γειτονιά, αν κάποιοι έρχονται προς το μέρος μου και δεν τους βλέπω να κινούνται, φεύγω από το γρασίδι ή περιμένω στην άκρη να περάσουν», εξηγεί. «Ενας τρόπος να εξηγήσεις ότι δεν προσπαθείς να γίνεις αγενής, είναι να χαμογελάς, να τους κοιτάς στα μάτια ή απλώς να εξηγείς ότι κρατάς τις απαραίτητες αποστάσεις». Στα στενά πεζοδρόμια, καλό είναι να στρέφεις το πρόσωπό σου προς την άλλη πλευρά ή να περιμένεις να περάσει ο άλλος και στη συνέχεια να το διασχίσεις εσύ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ