Στη θρησκεία στρέφονται δισεκατομμύρια άνθρωποι εν μέσω πανδημίας

Στη θρησκεία στρέφονται δισεκατομμύρια άνθρωποι εν μέσω πανδημίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ιησούς είναι η προστασία μου», είπε Λιβανέζος μαρωνίτης ιερέας, όταν ρωτήθηκε αν έχει μαζί του μάσκα και απολυμαντικό χεριών. Ο πατέρας Αλάουι είχε μόλις ολοκληρώσει υπερπτήση της χώρας με μικρό αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της οποίας ευλόγησε όλο τον Λίβανο με το θυμίαμά του. Στη θρησκεία στρέφονται δισεκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την πανδημία, την ώρα κατά την οποία οι κοσμικές αρχές και ο ιατρικός κόσμος αδυνατούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Αυτό που ευνοεί, όμως, την ψυχή δεν είναι απαραίτητα ωφέλιμο για το σώμα. Οι πιστοί σε όλο τον κόσμο παραβιάζουν τις εντολές των υγειονομικών υπηρεσιών, που απαγορεύουν τις συναθροίσεις, θεμέλιος λίθος κάθε θρησκευτικής τελετουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο θρησκευτικός ζήλος έστρεψε πιστούς σε ανίσχυρες ή ακόμη και βλαβερές δήθεν θεραπείες και λειτούργησε ως μαγνήτης, οδηγώντας τους σε πολυσύχναστους χώρους λατρείας, επιταχύνοντας τη μετάδοση. Στη Μιανμάρ, βουδιστής μοναχός ανακοίνωσε ότι μία δόση λεμονιού και τρεις σπόροι φοίνικα προσφέρουν ανοσία στον κορωνοϊό. Στο Ιράν, σιίτες πιστοί καταγράφηκαν να γλείφουν ιερά κειμήλια σε τεμένη για να προστατευθούν από τον ιό. Στο Τέξας, ιεροκήρυκας μαγνητοσκόπησε εκπομπή, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να γιατρέψει αρρώστους μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης.

Τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται πια σε όλο τον κόσμο βρίσκουν σύμφωνες ακόμη και τις αυστηρότερες θρησκευτικές αρχές, καθώς η μετάδοση του ιού στη Νότια Κορέα ευνοήθηκε καθοριστικά από χριστιανική αίρεση που δεν υπάκουσε στους κανόνες κοινωνικής απομάκρυνσης, από συγκέντρωση 16.000 πιστών σε μουσουλμανικό τέμενος στη Μαλαισία και από την άρνηση ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη να υιοθετήσει μέτρα ασφαλείας.

Οι θρησκευτικές αρχές προσπαθούν τώρα να επινοήσουν νέες, υγειονομικά υπεύθυνες μεθόδους προσέγγισης των πιστών, παρότι ορισμένες υποκύπτουν στις πιέσεις των πιστών. Ο ραβίνος Ντέιβιντ Λάου, πνευματικός επικεφαλής των Ασκενάζι του Ισραήλ, κάλεσε τους ομοθρήσκους του να απαγγέλλουν 100 προσευχές ημερησίως, όπως έκανε και ο βασιλιάς Δαυίδ όταν αντιμετώπισε την πανούκλα. Ο κόπτης πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ χαρακτήρισε την πανδημία ευκαιρία μετάνοιας, καλώντας όμως τους πιστούς στη Θεία Κοινωνία. Η τοπική κυβέρνηση αρνήθηκε, μέχρι στιγμής, να ακυρώσει τη διεξαγωγή της γιορτής προς τιμήν της γέννησης του θεού Ράμα, που προσελκύει ένα και πλέον εκατομμύριο πιστούς στην πόλη Αγιόντια στο κρατίδιο του Ουτάρ Πραντές, παρότι η επιδημία κερδίζει έδαφος στη χώρα.

Πολλές θρησκείες προσαρμόζονται, όμως, στη νέα πραγματικότητα. Εκκλησίες, τεμένη και άλλοι χώροι λατρείας απέκλεισαν τους πιστούς, με τις λειτουργίες να μεταδίδονται πια μέσω βίντεο. Η προσευχή της Παρασκευής ακυρώθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ ο μουεζίνης καλεί πια τους πιστούς να μείνουν στα σπίτια τους. Η Ιταλία βιώνει την τέταρτη εβδομάδα της χωρίς λειτουργίες, αν και το σπήλαιο της Αγίας Ροζαλίας, που φέρεται να έσωσε το Παλέρμο από τον λοιμό το 1625, συνεχίζει το ποιμαντικό έργο του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή