Ενταξιακές διαπραγματεύεις: Το παρασκήνιο με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Ενταξιακές διαπραγματεύεις: Το παρασκήνιο με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο συνοδεύει την υιοθέτηση κειμένου από την Ε.Ε. σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Το τελικό κείμενο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) με καθυστέρηση δύο ημερών, διότι αρχικά δεν υπήρχε καμία αναφορά στην πρόβλεψη αιρεσιμότητας για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Τελικά προστέθηκε μια πρόβλεψη η οποία εντάχθηκε στο 11ο σημείο του κειμένου που αφορά την Αλβανία, όπου τονίζεται ότι απαιτείται η «περαιτέρω πρόοδος στην υιοθέτηση της απομένουσας να εφαρμοστεί νομοθεσίας που σχετίζεται με το νομικό πλαίσιο του 2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, την υιοθέτηση του νόμου για την απογραφή του πληθυσμού σε συμφωνία με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και την προώθηση της διαδικασίας καταγραφής των ιδιοκτησιών».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι συγκεκριμένες διατυπώσεις ουσιαστικά φωτογραφίζουν την ελληνική εθνική μειονότητα που είναι, άλλωστε, και η μοναδική στην Αλβανία που ανταποκρίνεται στα κριτήρια τα οποία τίθενται. Η ελληνική πλευρά επέμεινε ιδιαιτέρως σε αυτές τις διατυπώσεις, οι οποίες προστέθηκαν σε όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που ζητούνται από τα Τίρανα και σχετίζονται με σημαντικές πτυχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου όσον αφορά το κράτος δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Για το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER), προβληματισμό εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γ. Κατρούγκαλου. Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει μεν ότι η απόφαση του ΣΓΥ για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αποκαθιστά ένα μεγάλο λάθος της Ε.Ε., επισημαίνει, ωστόσο ότι η κυβέρνηση άλλαξε «την ελληνική θέση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας ως προϋπόθεση για να δοθεί πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας». Οπως λέει, η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως στην Αλβανία αρκούμενη στις διατυπώσεις ότι τα Τίρανα οφείλουν «να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο» σε σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή