Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αναβολή φέρνει… την άνοιξη

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αναβολή φέρνει… την άνοιξη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μόναχο (1972) και στην Ατλάντα (1996) και τα μποϊκοτάζ (1980 – Μόσχα και 1984 – Λος Αντζελες), το κατάφερε ο COVID-19. Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για τη διοργάνωση του Τόκιο «πάγωσε» στις 122 ημέρες πριν από την έναρξή της. Η Οργανωτική Επιτροπή και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπέκυψαν στις πιέσεις του αθλητικού κόσμου και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε ανακοίνωσε την αναβολή της κορυφαίας αθλητικής γιορτής. Η νέα ημερομηνία θα προκύψει μετά τη… συναρμολόγηση ενός παζλ από τη ΔΟΕ. Μία συναρμολόγηση που, όπως ομολόγησε ο πρόεδρος των «Αθανάτων» Τόμας Μπαχ, θα χρειαστούν «θυσίες και συμβιβασμούς».

Την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ανακοίνωσε την αναβολή, τη σημαντικότερη απόφαση που έχει ληφθεί σε καιρό ειρήνης σε σχέση με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, υπογράμμισε παράλληλα ότι η διοργάνωση θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Πλέον, η δεύτερη σημαντική απόφαση θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής.

«Τώρα θα απαιτηθούν θυσίες και συμβιβασμοί από όλους τους εμπλεκομένους. Η διοργάνωση, στο τέλος, θα αποτελέσει ένα παζλ θαυμάσιων Αγώνων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, και υπογράμμισε ότι οι υποψήφιες ημερομηνίες δεν θα περιοριστούν μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και η άνοιξη συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Μάλιστα, την άνοιξη ανθίζουν και οι κερασιές, το άνθισμα των οποίων αποτελεί αφορμή για γιορτές στην Ιαπωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι και η ολυμπιακή δάδα σχεδιάστηκε στο σχήμα του λουλουδιού της κερασιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάμεσα στις άλλες προτάσεις υπάρχει και αυτή για τη διεξαγωγή την εποχή της «Golden Week» της Ιαπωνίας (τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου).

Οι συμβολισμοί, όμως, δεν χωρούν στο… παζλ των αναπροσαρμοσμένων Ολυμπιακών Αγώνων. Μία ομάδα εργασίας που ονομάζεται «Here we go» ήδη έχει αρχίσει τις συζητήσεις με τις διεθνείς ομοσπονδίες, οι οποίες θα χρειαστεί να αλλάξουν το καλεντάρι των διοργανώσεών τους. «Εάν βγει ένα κομματάκι, τότε ολόκληρο το παζλ καταστρέφεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόμας Μπαχ. Ο Γερμανός «Αθάνατος» μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της αναβολής χαρακτήριζε «πρόωρη και ανεύθυνη» μία τέτοια απόφαση, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα στην καριέρα του.

Η απόφαση της αναβολής, όμως, δεν ήρθε… αβίαστα. Κορυφαίες ολυμπιακές επιτροπές και αθλητές απείλησαν μέχρι και με μποϊκοτάζ. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η αναβολή, πολλοί εκπρόσωποι παγκόσμιων ομοσπονδιών, αθλητικοί φορείς, και αθλητές εξέφρασαν την ανακούφισή τους. Ανάμεσα σε αυτούς και η ελληνική αθλητική ηγεσία. «Η απόφαση για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ορθή προκειμένου να προστατευθεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας», υπογράμμισε ο υφ. Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης.  

Από την επόμενη ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης για την αναβολή των Αγώνων άρχισαν οι τηλεδιασκέψεις. Εκπρόσωποι από τις διεθνείς ολυμπιακές ομοσπονδίες θα καθίσουν πολλές ώρες στο ίδιο… τραπέζι των τηλεδιασκέψεων με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, του «Τόκιο 2020» (σ.σ. η Οργανωτική Επιτροπή θα κρατήσει το ίδιο όνομα), τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους χορηγούς προκειμένου να συμφωνήσουν ως προς την ημερομηνία της διεξαγωγής. Αυτό όμως δεν αναμένεται να αποφασιστεί… αβρόχοις ποσίν. Ηδη, η πρώτη πρόταση για την τέλεση της διοργάνωσης την προσεχή άνοιξη βρήκε αντιδράσεις από ανθρώπους της κωπηλασίας, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτή η χρονική περίοδος δεν ευνοεί το άθλημά τους. 

Από την άλλη πλευρά, η τέλεση της διοργάνωσης την άνοιξη ευνοεί αθλήματα όπως ο μαραθώνιος και το βάδην, οι αθλητές των οποίων θα αντιμετώπιζαν προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο η ΔΟΕ είχε αποφασίσει αυτά τα αγωνίσματα να διεξαχθούν στο Σαπόρο αντί του Τόκιο.

Οπως ήταν φυσικό, η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε και την αναβολή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα στην Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή