Με 32% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Reggeborgh

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 32% ανέρχεται πλέον το ποσοστό του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελώντας έτσι de facto στρατηγικό επενδυτή και ταυτόχρονα σημαντικό εγγυητή της μελλοντικής πορείας του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου. Πριν από ένα χρόνο είχε συμφωνηθεί η απόκτηση του 15,3%, που μέχρι τότε ήλεγχε η York Capital Management στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η αγορά των μετοχών θα γινόταν σε δύο στάδια, ένα άμεσο για το 50%, με το υπόλοιπο 50% να αποκτάται σε μεταγενέστερο στάδιο, κάτι που συνέβη πριν από λίγες ημέρες. 

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, η Reggeborgh απέκτησε επιπλέον 5,32 εκατ. μετοχές, αντί ποσού 25,56 εκατ. ευρώ (4,8 ευρώ ανά μετοχή), ανεβάζοντας το ποσοστό που ελέγχει στον όμιλο σε 32,15% (από 27%). Επιπλέον, με ποσό  8,9 εκατ. ευρώ απέκτησε 1,86 εκατ. μετοχές ο κ. Γιώργος Περιστέρης, επίσης βασικός μέτοχος και επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου, ο οποίος πλέον αύξησε το ποσοστό του σε 16% (από περίπου 14%).

Η τελευταία κίνηση δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία ανάμεσα στον ολλανδικό όμιλο και στη York Capital, ωστόσο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και του έτερου βασικού μετόχου στις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας, αλλά και της αγαστής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα πλέον να λειτουργούν συντονισμένα.

Σημειωτέον ότι, μέσω της εν λόγω κίνησης, αποφεύχθηκε και ο «σκόπελος» της απόκτησης από τον ολλανδικό όμιλο καταστατικής πλειοψηφίας, καθώς αν είχε ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του με βάση τη συμφωνία που είχε πραγματοποιήσει με τη York, τότε το μερίδιό του θα προσέγγιζε το 34%. Οπως είχε γίνει εξαρχής γνωστό, η Reggeborgh δεν επιθυμεί να αποκτήσει καταστατική πλειοψηφία, καθώς δεν είναι στις προθέσεις της η κατάθεση δημόσιας πρότασης για τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο ολλανδικός όμιλος αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Γουέσελς, μιας εκ των πλουσιοτέρων στην Ολλανδία, η οποία έχει ιδρύσει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

Η πρώτη επένδυση της εταιρείας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2018, όταν τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ, για το 9,4% του μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως μέσω της αγοράς του ποσοστού που ήλεγχε μέχρι τότε η οικογένεια Κάμπα. Στη συνέχεια προχώρησε σε περαιτέρω εξαγορές πακέτων, αυξάνοντας το μερίδιό της σε περίπου 13%.

Μετά και την πρόσφατη κίνηση, εκτιμάται ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι σε θέση να προχωρήσει απερίσπαστος στο επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ που έχει εξαγγείλει και το οποίο ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Μεγάλο μέρος αυτού αφορά την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών, τόσο στον τομέα των ΑΠΕ που καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος (1,5 δισ. ευρώ) όσο και στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από άλλες πηγές, όπως φυσικό αέριο, έχοντας εξαγγείλει την πρόθεσή του για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT) ισχύος 660 MW, στην Κομοτηνή, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Στις παραχωρήσεις, ο όμιλος ξεκινάει πλέον την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, μια επένδυση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας και στην εταιρεία εκμετάλλευσης κατά 32,46%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή