Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/03/20)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλληλεγγύη με μνημόνιο

Γερμανική συνταγή έχει η «αλληλεγγύη» που σχεδιάζει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη τις επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι δηλαδή «τσουρούτικη», μόλις 2% του ΑΕΠ για κάθε κράτος-μέλος και επιπλέον θα συνοδεύεται από μνημόνιο. Η πρόταση του ESM κατατέθηκε λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ετρεχαν, φαίνεται, οι άνθρωποι μέχρι την τελευταία στιγμή για να την ολοκληρώσουν και να την παρουσιάσουν. Προφανώς δεν ήθελαν να αιφνιδιάσουν κανέναν. Δεν είναι εξάλλου του χαρακτήρος τους. Αυτός που αιφνιδιάστηκε ήταν ο Γερμανός υπουργός. Διότι η πρόταση κατέληγε πως o ESM θα εκδώσει «κορωνομόλογα» για να δανείσει τα κράτη-μέλη. Προφανώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κορωνομόλογο που ζητούν οι 9 ηγέτες. Αλλά και η λέξη ακόμη είναι απαγορευμένη για το Βερολίνο. Οπότε ο Γερμανός υπουργός ζήτησε να γίνει διόρθωση, για να μη δημιουργούνται προσδοκίες και παρεξηγήσεις.

Χειροδικία για τη διεύρυνση του ωραρίου στην ΚΑΘ

Κάποιοι είναι τόσο θερμόαιμοι, που ούτε με την πανδημία αλλάζουν συμπεριφορά. Η διεύρυνση ωραρίου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, προκάλεσε την οργή εμπόρων της αγοράς που αντιδρούν. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Γιάννης Χαραλαμπίδης χειροδίκησε εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΑΘ Αντώνη Μπούρη και κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα. Η τροποποίηση του ωραρίου από σήμερα προβλέπει λειτουργία της αγοράς νωρίτερα (είσοδος προμηθευτών), στις 3 το πρωί αντί στις 5 π.μ., ενώ θα λειτουργεί και το Σάββατο, που συνήθως είναι κλειστή.

Χωρίς στήριξη μένει ο δικηγορικός κλάδος

Την ένταξη των δικηγόρων στα μέτρα ενίσχυσης ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος σε χθεσινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα μέλη του αποφάσισε να αντιδράσει, εάν ο κλάδος παραμείνει δίχως στήριξη. «Το δικηγορικό επάγγελμα έχει πληγεί καίρια από την εκ του νόμου αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων», αναφέρει ο ΔΣΑ. Προειδοποιεί με παραίτηση των προέδρων και των μελών των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων και τη μη συμμετοχή δικηγόρων σε επιτροπές του Δημοσίου.

Πρόβλεψη για πτώση στα ελληνικά spreads

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο «QE Πανδημίας» της ΕΚΤ έχει ήδη βοηθήσει στη σημαντική πτώση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Πριν από την απόφαση της ΕΚΤ το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είχε εκτοξευθεί πάνω από το 4%, με το spread έναντι των γερμανικών  να εκτινάσσεται στις 410 μονάδες βάσης. Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση, η απόδοση στο 10ετές κινείται στο 2,3% και το spread στις 270 μ.β. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ABN Amro, έως το τέλος του 2020 το spread θα έχει μειωθεί κατά 40%. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως στο α΄ και στο β΄ τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθεί στις 225 μ.β., στο γ΄ τρίμηνο θα υποχωρήσει στις 185 μ.β. και στο δ΄ θα βρεθεί στις 160 μ.β.

Απίθανη η χρήση πιστωτικής γραμμής

Η συνάντηση του Eurogroup κατέληξε σε κάποια πρόοδο για ένα εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης, το οποίο έχει βάση τον ESM και το υφιστάμενο πλαίσιο πιστωτικών γραμμών (ECCL), ωστόσο κατά τη Citi δεν αποτελεί την «αλλαγή του παιχνιδιού» για τις αγορές και τους επενδυτές. Το Eurogroup θεωρεί ότι θα αποτελέσει ασφάλεια ή γέφυρα προς μια καλύτερη λύση που οι υπουργοί των Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Μία πιστωτική γραμμή από τον ESM θα είχε οικονομικό νόημα μόνο για τις χώρες των οποίων το κόστος χρηματοδότησης είναι πάνω από αυτό του ESM, δηλαδή την περιφέρεια. Ετσι, κατά την άποψη της Citi, οι χώρες της περιφέρειας είναι απίθανο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τη χρησιμοποιήσουν (εκτός εάν υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές) λόγω του μικρού μεγέθους που προσφέρεται (2% του ΑΕΠ), του στιγματισμού και της ενδεχόμενης πολιτικής αντίδρασης που μπορεί να προκύψει από τις προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή