Κορωνοϊός – Βουλή: Μέτρα κυβέρνησης, κριτική αντιπολίτευσης

Κορωνοϊός – Βουλή: Μέτρα κυβέρνησης, κριτική αντιπολίτευσης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά διαβεβαιώσεων ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς και για την προστασία των πολιτών σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που αφορά στα εργασιακά, έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της, έδωσαν σήμερα στη βουλή υπουργοί της κυβέρνησης, απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, πάντως, ανέδειξαν έντονο το στοιχείο της κριτικής για συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές, ειδικά όσον αφορά το θέμα της ασφαλούς για τους λειτουργούς του λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, αλλά και για την αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης κατ’ αρχήν αφού σημείωσε «είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι και ευχαριστημένοι για τα μέτρα που έχουμε λάβει», υποστήριξε ότι «η κατάσταση ελληνικής αγοράς καλύτερη άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», μεταξύ άλλων είπε:

Για τα εργασιακά: Όλα τα μέτρα που λάβαμε είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Κοινός στόχος είναι να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές και οι θέσεις εργασίας.

Για τις τιμές των αγαθών: Είμαστε κατά της αισχροκέρδειας. Είναι διεθνής κρίση, όλοι ζητούν αυτά τα αγαθά, υπάρχει παντού αύξηση τιμής. Όπου υπάρχουν καταγγελίες, στέλνουμε αμέσως συνεργεία ελέγχου και ελέγχουμε αν υπάρχει ή όχι αισχροκέρδεια.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Μέχρι στιγμής οι εξελίξεις δείχνουν ότι κινούμαστε σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά το χώρο της εργασίας. Αντιμετωπίζουμε την κρίση όλοι μαζί, ενωμένοι, χωρίς πανικό. Να κρατήσουμε την ελληνική οικονομία ζωντανή». «Τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν σε ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζόμενων».

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε: «Η κρίση μας βρήκε με επάρκεια υγειονομικού υλικού στο σύστημα υγείας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε τα αποθέματα. Υπάρχει επάρκεια υλικού αλλά κάνουμε ορθολογική διαχείριση, ενώ έχουμε κάνει και νέες παραγγελίες. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερο υλικό. Δεν είναι μόνο τα μέσα ατομικής προστασίας αλλά και εκείνα για εξοπλισμό ΜΕΘ. Ανοίγουμε περισσότερες τέτοιες Μονάδες.

«Ως χθες 3285 εγκρίθηκαν προσλήψεις προσωπικού». «Έχουμε ρυθμίσει θέματα για ευπαθείς ομάδες όπως οι νεφροπαθείς».  «Ανοίγουμε και άλλα κέντρα σε νοσοκομεία για τεστ. Διασφαλίζουμε επάρκεια αντιδραστηρίων. Στη μαχη μπαίνει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Θα μπορούμε να έχουμε έως και 7,5 χιλιάδες διαγνωστικά τεστ ανά εβδομάδα». Υπάρχει «σχέδιο σε εξέλιξη για αξιοποίηση ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα για την εποχική γρίπη, ώστε στο δημόσιο σύστημα υγείας να μπορούμε αποκλειστικά για κορωνοϊό.

Αναπτύσσοντας τις επίκαιρες ερωτήσεις, αρχικώς ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς υποστήριξε: «Έχουν γίνει σημεία και τέρατα και στο ΕΣΥ και στην αγορά. Δεν υπάρχει επάρκεια υλικού προστασίας για το προσωπικό που δουλεύει στην πρώτη γραμμή. Δεν έχουμε διασφαλίσει την διανομή του υλικού στον πληθυσμό. Δίνετε την αίσθηση ότι δεν έχετε καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα». Ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) υποστήριξε ότι σε ορισμένα μέτωπα υπήρξαν καθυστερήσεις στη λήψη κυβερνητικών μέτρων, ενώ ο κ. Α. Πουλάς (ΚΙΝΑΛ) και ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι είναι λάθος και πρέπει να αποσυρθεί η «οριζόντια» ρύθμιση για την δυνατότητα επιχειρήσεων να απασχολεί του μισού προσωπικού με μείωση κατά το ήμισυ των αποδοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή