Αμεση ανάλυση: Το μήνυμα των καρκινοπαθών της Αλεξανδρούπολης

Αμεση ανάλυση: Το μήνυμα των καρκινοπαθών της Αλεξανδρούπολης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με  μια συγκινητική ανακοίνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αλεξανδρούπολης «ΣυνεχίΖΩ» γνωστοποιεί την πρόθεσή του να δωρίσει στο τοπικό νοσοκομείο αναπνευστήρες για τον εξοπλισμό της ΜΕΘ ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο από τη διοίκηση του ιδρύματος.

Οι καρκινοπαθείς  οδηγήθηκαν,  όπως αναφέρεται, σε αυτή την απόφαση  «σταθμίζοντας τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και θέλοντας να συμβάλλουμε κι εμείς στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Προτιθέμεθα αξιοποιώντας δωρεές προς το σύλλογο καθώς και χρήματα από το αποθεματικό μας, ν' αγοράσουμε άμεσα και να δωρίσουμε στο ΠΓΝΑ, δύο ή και τρεις αναπνευστήρες. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κι εμείς, με όποιες δυνάμεις έχουμε, ώστε να χαρίσουμε "ανάσα", σ' αυτούς που τη χρειάζονται» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τι να πει κανείς γι αυτούς τους ανθρώπους, που ενώ δοκιμάζονται σκληρά  οι ίδιοι, σπεύδουν να  βοηθήσουν διαθέτοντας χρήματα απ αυτά (τα λίγα) που μάζεψαν για τον δικό τους δύσκολο αγώνα, ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους;

Τούτες τις δύσκολες στιγμές η κοινωνία αρχίζει  να αντιδρά απέναντι στον απρόσμενο και ύπουλο εχθρό. Οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία,  δείχνουν, μετά το πρώτο σοκ, διάθεση να  συνεργαστούν με όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. 

Ενημερωμένοι πλέον, υπακούουν, στις εκκλήσεις της πολιτείας και των επιστημόνων για παραμονή στο σπίτι, επιδεικνύουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης  ως προς την τήρηση των οδηγιών για αυτοπροστασία και κάποιοι, όλο και πιο πολλοί, μπαίνουν στην μάχη ενεργά, ως εθελοντές.

Απ άκρη σ άκρη στη χώρα  φουντώνει στην κοινωνία, σ όλες τις βαθμίδες της, κύμα αλληλεγγύης και ποικιλότροπης προσφοράς για την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό.

Δεν είναι μόνο τα (δικαιολογημένα)χειροκροτήματα, τα ευχαριστώ  και η συμπάθεια για τους γιατρούς και νοσηλευτές.

Συνταξιούχοι γιατροί  και νοσοκόμοι και άλλοι που  ιδιωτεύουν δηλώνουν παρόντες, προς ενίσχυση όσων μάχονται στα χαρακώματα συναδέλφων τους, χιλιάδες  απλοί άνθρωποι, ακόμα και από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα δίνουν από το υστέρημά τους, άλλοι διαθέτουν και τα διαμερίσματά τους (!) για όσους από την πρώτη γραμμή τα χρειαστούν.

Τώρα όμως είναι  και η ώρα  των «εχόντων» (κυρίως) να βάλουν το «χέρι στη τσέπη» και  να  βοηθήσουν στην αναχαίτιση του εχθρού που αποδείχθηκε ότι δεν κάνει διακρίσεις, απειλεί φτωχούς και πλούσιους, και τους ίδιους δηλαδή. Μπορούν και πρέπει, όπως έκαναν και σε άλλες δύσκολες στιγμές του έθνους,  οι  οικονομικά δυνατοί να επωμισθούν το βάρος που τους αναλογεί.

Αρκετοί το κάνουν ήδη, οι πιο πολλοί εξ αυτών διακριτικά, αλλά η κοινωνία τους θέλει διαρκώς δίπλα της μέχρις ότου ο κίνδυνος περάσει και η χώρα θωρακιστεί.

Το μήνυμα των καρκινοπαθών της Αλεξανδρουπολης δεν αφήνει περιθώρια για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε ένας μας, ειδικά αυτοί που μπορούν πολλά περισσότερα.

Όσο για εκείνους που καραδοκούν επενδύοντας (παρακαλώντας, ίσως;) σε  ενδεχόμενη αποτυχία της εν εξελίξει συντεταγμένης μάχης- «μένουμε και σας περιμένουμε την επομένη να λογαριαστούμε» ( άραγε θα στήσουν στο Σύνταγμα κρεμάλες, όπως θα έκαναν  με τα μνημόνια;)  κραυγάζουν -δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το τι γίνεται στην κοινωνία, που δίνει την δική της μεγάλη μάχη επιβίωσης. Κακό του κεφαλιού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή