Σε καραντίνα 5.824 πολίτες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 6.000 αγγίζει ο αριθμός των πολιτών που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε επειδή ανήκουν στον στενό κύκλο επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είτε επειδή ήλθαν στην Ελλάδα από χώρα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως η Αγγλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε 5.824 ανέρχονται όσοι έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ 825 άτομα έχουν ήδη βγει από την καραντίνα μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού διαστήματος αυτοπεριορισμού τους. Στο διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για την τήρηση της καραντίνας και έχουν βρεθεί 92 παραβάτες. Πρόκειται κυρίως για επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που βρέθηκαν «εκτός ή πέριξ του σπιτιού» όπου ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν για διάστημα 14 ημερών. Στους παραβάτες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Αντίθετα, οι νοσούντες επιδεικνύουν μεγαλύτερη πειθαρχία. Την 23η Μαρτίου ενδεικτικά και οι 34 ασθενείς που ελέγχθηκαν βρέθηκαν στα σπίτια τους. «Το επόμενο τριήμερο οι έλεγχοι θα είναι εξοντωτικοί», προειδοποίησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Ενα μεγάλο ποσοστό όσων βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι Ελληνες που επέστρεψαν στη χώρα από το εξωτερικό. Την 20ή Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ ΝΟΤΑΜ που προέβλεπε 14ήμερη καραντίνα στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, σε διεύθυνση κατοικίας που δηλώνουν σε ειδική φόρμα που διανέμεται εν πτήσει.

Αξιωματούχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε στην «Κ» ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου μέχρι χθες, η ΓΓΠΠ κατέγραψε 49 πτήσεις με περίπου 4.000 επιβάτες. Μεταξύ αυτών, βέβαια, συγκαταλέγονται και άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και προσμετρούνται στα 892 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για παράδειγμα, οι 21 από τους 263 επιβάτες των πρόσφατων πτήσεων από Μαδρίτη και Βαρκελώνη που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό υπάρχουν καταγεγραμμένοι τόσο στη λίστα με τους 4.000 ταξιδιώτες όσο και στον κατάλογο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ΕΟΔΥ.  Μόλις χθες 32 άτομα επέστρεψαν με έκτακτη πτήση επαναπατρισμού από την Κωνσταντινούπολη και οδηγήθηκαν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο Stanley.

Τον έλεγχο για την τήρηση της καραντίνας όσων επιστρέφουν από το εξωτερικό έχει κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας το κέντρο «Πληροφόρησης» που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι. «Στην πλειονότητα των ελέγχων διαπιστώνουμε ότι επιβάτες παραμένουν σε καραντίνα στον τελικό προορισμό», διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» πηγή της ΓΓΠΠ.

4,4 εκατ. sms

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων, χθες από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι βεβαιώθηκαν 541 παραβάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν στην Αττική (156). Συνολικά, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, την περασμένη Δευτέρα μέχρι χθες το μεσημέρι, οι αστυνομικοί έχουν βεβαιώσει 3.491 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι το πρώτο τριήμερο εφαρμογής των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης το πενταψήφιο 13033 δέχτηκε 4,4 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα sms. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή