Τρεις οι προτεραιότητες Μαξίμου

Τρεις οι προτεραιότητες Μαξίμου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις βασικούς άξονες ξεδιπλώνεται το κυβερνητικό έργο, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επέστρεψε στην καθιερωμένη ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών μετά την καραντίνα 14 ημερών, λόγω της ασθένειας της συζύγου του. Ο κ. Πέτσας, αναλύοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, εστίασε, πρώτον, όπως κάνει και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο μείζον θέμα της καταπολέμησης του ιού. Η ανάσχεση της διασποράς του ιού είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στοίχημα και γι’ αυτό τον λόγο άπαντες στην κυβέρνηση σημειώνουν σε κάθε τόνο πως οι πολίτες πρέπει να δείξουν αυστηρή πειθαρχία στα μέτρα και να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Η αποστροφή, χθες, του κ. Τσιόδρα πως «είμαστε στην αρχή» είναι ενδεικτική για το πού βρισκόμαστε. Η μετάδοση άλλωστε πηγαίνει σαν αλυσίδα, και μία ημέρα εάν υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, η προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα θα πάει χαμένη.

Οσον αφορά τον δεύτερο άξονα που ανέφερε ο κ. Πέτσας, αυτός αφορά την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Ο εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «προβλέψαμε από την πρώτη στιγμή, με την πρώτη ΠΝΠ, τη διάθεση όποιων πόρων χρειαστούν για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος σε ό,τι αφορά την κάλυψη έκτακτων δαπανών, προσλήψεων προσωπικού, εξοπλισμού ΜΕΘ, προμήθειας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Ηδη, το υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους και αυτό θα συνεχιστεί. Προσθέτουμε κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα».

Ο τρίτος άξονας αφορά τον κρίσιμο τομέα της στήριξης της οικονομίας, ο οποίος θα δοκιμαστεί σκληρά το επόμενο διάστημα. Χθες, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προέβλεψε ύφεση της τάξεως του 5% ή ακόμη και 8%, ενώ για την Ελλάδα ανέφερε πως η ύφεση θα κυμαίνεται από 1% έως 3%. Ο κ. Πέτσας σημείωσε, χθες, πως πέραν της έκτακτης ενίσχυσης που θα δοθεί, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις απολύσεις από τις 18 Μαρτίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί η ένταξη στα ΚΑΔ και άλλων επαγγελματικών κλάδων που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί.

Ο κ. Πέτσας, όσον αφορά το θέμα τής εκ περιτροπής εργασίας, για την οποία υπάρχει έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» και «για να πληρώσει μια επιχείρηση τους εργαζομένους και προμηθευτές, πρέπει να υπάρχουν έσοδα». Εξ ου, πρόσθεσε, «επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία, απαγορεύοντας τις απολύσεις και ταυτόχρονα αναστείλαμε υποχρεώσεις των επιχειρήσεων».

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια». Συγκεκριμένα, για το θέμα που αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση ως «δώρο σε κλινικάρχες», ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως πρόκειται για την αναμενόμενη αποζημίωση προς τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς «για να δουλέψει μία ΜΕΘ, απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές».

Εκπρόσωπος ο Μόσιαλος

Τέλος, όπως έγινε χθες γνωστό, με απόφαση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος ορίζεται εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν τον κορωνοϊό. Ο κ. Μόσιαλος όλο το τελευταίο διάστημα έχει δώσει μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ ήταν εξαρχής υπέρμαχος των αυστηρών μέτρων για τη μη μετάδοση της νόσου. Πολιτικά ο κ. Μόσιαλος έχει διατελέσει υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή