H τέχνη που προκύπτει εδώ και τώρα

H τέχνη που προκύπτει εδώ και τώρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξέρουμε ήδη καλά: υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις που μπορούμε να δούμε από το σαλόνι μας ή ταινίες που αναρτώνται δωρεάν στο Διαδίκτυο· συναυλίες και όπερες που μεταδίδονται μέσω live streaming, καθώς και μουσεία που απέχουν «μόλις ένα κλικ». Καλά και άγια όλα αυτά και ας υπάρχουν στιγμές μαυρίλας που φαίνονται τόσο δευτερεύοντα (χώρια ένας τόσος δα κίνδυνος να ενισχύσουν μελλοντικά την απόλαυση της τέχνης «από τον καναπέ»).

Το φαινόμενο που μας ενδιαφέρει εδώ είναι παμπάλαιο κι έχει να κάνει με τραγούδια, ποιήματα, πίνακες και όχι μόνο, που προκύπτουν αυτή τη στιγμή, συνομιλώντας με αυτό που συμβαίνει. Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, λόγου χάρη, δημιούργησε προ ημερών στο iPad ένα έργο που απεικονίζει τέσσερις κατακίτρινους νάρκισσους σε ένα ηλιόλουστο λιβάδι. Στο μακρινό φόντο διακρίνεται ένα γκρίζο και άγονο τοπίο. Ο Βρετανός ζωγράφος ονόμασε το έργο «Θυμηθείτε, δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη» και το ανέβασε στο Instagram. Η ποιήτρια Μαριάντζελα Γκουαλτιέρι έγραψε ένα ποίημα την ημέρα που η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας.

Ο τίτλος του, «Εννέα Μαρτίου δύο χιλιάδες είκοσι», καλύτερα όμως να μην ριψοκινδυνεύσουμε μια κακότεχνη μετάφραση.

Οι μέχρι πρότινος ξέφρενοι ρυθμοί της ανθρωπότητας, οι θησαυροί που ίσως κρύβονται στην τωρινή συνθήκη, η λαχτάρα για μείωση της μεταξύ μας απόστασης είναι μερικά από τα θέματά του. Στα καθ’ ημάς, ο The Boy έγραψε (μέσα σε μία βδομάδα) και κυκλοφόρησε δωρεάν το άλμπουμ «Αντιλόπη», με κομμάτια όπως το «Αγαπημένο μας μέρος στη Γη», που είναι, διάβολε, συγκινητικό. Οι Αμερικανοί OneRepublic ηχογράφησαν το αισιόδοξο «Better days», ενώ η ράπερ Cardi B και ο DJ iMarkkeyz ήδη φιγουράρουν σε υψηλές θέσεις του αμερικανικού καταλόγου επιτυχιών με το τραγούδι «Coronavirus».

Επιλογές είναι τα παραπάνω, που σίγουρα θα αυξηθούν. Και ας μην βιαστούμε να αποδώσουμε ματαιοδοξία στους υπευθύνους. Σαν να το θέλει το βάσανό της η τέχνη, όταν δεν υποβαθμίζεται σε ψυχοθεραπευτικό χόμπι. Ή μήπως ακόμα και τότε; Δεν μπορεί, αυτές τις μέρες όλο και κάποια σκονισμένη κιθάρα θα κουρδίστηκε ξανά, όλο και κάποιο ξεραμένο πινέλο θα επιτάχθηκε για να δώσει λίγη χαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή