Σε «καραντίνα» η βρετανική κυβέρνηση: Θετικοί στον κορωνοϊό Τζόνσον και υπ. Υγείας

Σε «καραντίνα» η βρετανική κυβέρνηση: Θετικοί στον κορωνοϊό Τζόνσον και υπ. Υγείας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γύρο των βρετανικών και όχι μόνο μέσων ενημέρωσης κάνει, όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση ότι τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον όσο και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Μάλιστα ορισμένοι δεν παραλείπουν να συνδέσουν το γεγονός με τη στάση που κρατούσε μέχρι πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού και την πολύ καθυστερημένη λήψη μέτρων, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Σε «καραντίνα» η βρετανική κυβέρνηση: Θετικοί στον κορωνοϊό Τζόνσον και υπ. Υγείας-1

Και οι δύο μπήκαν αμέσως σε καραντίνα αλλά υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι έχουν μολυνθεί πολλά περισσότερα μέλη και στελέχη της κυβέρνησης. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εκατοντάδες σχόλια ότι τελικά το Γουέστμινστερ πιθανόν να αποτελεί πραγματικά «εστία διάδοσης» της επιδημίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσα άτομα από τη Ντάουνινγκ Στριτ θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα δεδομένου ότι πολλοί είχαν έρθει σε επαφή με τον Τζόνσον τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες.

Επίσης, σε τεστ έχει υποβληθεί και η 32χρονη σύντροφος του Βρετανού πρωθυπουργού, η οποία είναι έγκυος, και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα της ομάδας που έχει συγκροτήσει ο Τζόνσον και διαχειρίζεται την κρίση, ανακοίνωσε ότι δεν έχει κάνει το τεστ γιατι δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα του Covid-19»

Ο Βάλανς εμφανιζόταν με τον Τζόνσον στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούνταν στην Ντάουνινγκ Στριτ. Οι δυο τους είχαν θεαθεί τελευταία φορά μαζί την Τετάρτη το βράδυ, ενώ στεκόταν ο ένας σε απόσταση από τον άλλο.

«Δεν έχω εμφανίσει συμπτώματα του #COVID19, επομένως δεν έχω κάνει το τεστ. Θα συνεχίσω να ακολουθώ τις οδηγίες, που περιλαμβάνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών», έγραψε ο Βάλανς στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι 759 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αφού νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό, έως χθες στις 19.00 ώρα Ελλάδας, μια αύξηση 181 θανάτων σε διάστημα 24 ωρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 14.579 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί συνολικά με τον ιό στη Βρετανία.

Ο απολογισμός των νεκρών, που είναι αυξημένος κατά 31%, είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ανησυχία για την βασίλισσα Ελισάβετ

Εν τω μεταξύ, μετά και την είδηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο γιος της βασίλισσας και διάδοχός της στον θρόνο πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, εντείνεται η ανησυχία για την υγεία της 93χρονης Ελισάβετ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Παλάτι, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για πιθανή μόλυνση της βασίλισσας, η οποία εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες έχει φύγει από το Λονδίνο και βρίσκεται σε οικειοθελή κατ'οίκον περιορισμό στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μαζί με τον σύζυγό της, τον 98χρονο πρίγκιπα Φίλιππο, και μικρό αριθμό προσωπικού.

Όπως σήμερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, «η βασίλισσα είδε για τελευταία φορά τον πρωθυπουργό την 11η Μαρτίου και ακολουθεί όλες τις κατάλληλες συμβουλές σε σχέση με την ευημερία της».

Επίσης, ο Κάρολος είδε για τελευταία φορά τη βασίλισσα το πρωί της 12ης Μαρτίου, «πριν από το νωρίτερο που θα μπορούσε να έχει μολυνθεί από τον ιό» δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.

Με πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή