Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο της Ευρώπης

Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο της Ευρώπης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στην Ε.Ε. στον απόηχο της μαραθώνιας προχθεσινής τηλεδιάσκεψης των «27» για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία παραλίγο να λήξει χωρίς καν κοινό ανακοινωθέν. Οι ηγέτες κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, βάσει του οποίου δόθηκε στο Eurogroup διορία δύο εβδομάδων να παρουσιάσει μία συνολική πρόταση για τα περαιτέρω εργαλεία που μπορεί να κινητοποιήσουν η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη για τη στήριξη των κρατών-μελών.

Η σχετική διατύπωση, ωστόσο, με γενικόλογες αναφορές σε «άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις οικονομίες μας» και δεσμεύσεις για «περαιτέρω δράση» ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποτελεί σαφή εντολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η έλλειψη προόδου στην εξ αποστάσεως συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη είχε δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις που είναι αναγκαίες πρέπει να ληφθούν στο επίπεδο των αρχηγών. Οι αρχηγοί προχθές πέταξαν το μπαλάκι πίσω στους υπουργούς, χωρίς κάποιον ξεκάθαρο οδικό χάρτη για μια λύση που θα γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα που έχει εκ νέου ανοίξει.

Η αντιπαράθεση για την οικονομική απάντηση στη νέα κρίση αναζωπύρωσε τα πάθη της ευρω-κρίσης: οι χώρες του Νότου, με τη στήριξη της Γαλλίας, κρατών-μελών όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, αλλά και της ΕΚΤ, έθεσαν για πρώτη φορά τόσο επιτακτικά την ανάγκη κοινής έκδοσης χρέους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής «κατώτερη των περιστάσεων». Απέναντι στη «μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο», έγραψε, «ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία τού χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις».

Εξηγώντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην «πρωτοβουλία των εννιά» για το ευρωομόλογο, σημείωσε: «Το επιχείρημα είναι απλό: ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Αρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών. Εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί”, ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Ολοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Το 2020 δεν είναι 2010…». Προειδοποίησε δε ότι «η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια». 

Η παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ήταν σε αντίστοιχο μήκος κύματος: «Αν δεν προτείνουμε τώρα μία ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση σε αυτήν την οικονομική κρίση, ο αντίκτυπός της θα είναι πιο σκληρός, οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν περισσότερο και θα θέσουμε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του», είπε. «Δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – που έσπειραν τον σπόρο της δυσαρέσκειας και της διχόνοιας … και προκάλεσαν την άνοδο του λαϊκισμού», κατέληξε. Το τείχος άρνησης των βόρειων χωρών, ωστόσο, παρέμεινε απροσπέλαστο. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου – με τον τελευταίο μάλιστα να αποκλείει η χώρα του να αλλάξει γνώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή