Υπουργοί σε θέσεις μάχης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες υπουργικές θέσεις σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει γενικευμένο alert στην κυβέρνηση, υπάρχουν ωστόσο, αναπόφευκτα, κάποια υπουργεία που καλούνται να σηκώσουν απότομα ένα πολύ μεγάλο βάρος, ώστε η χώρα να σταθεί όρθια εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης.

Εν αρχή ην το υπουργείο Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας έχει αυτή τη στιγμή αντίπαλο τις μεγάλες και χρόνιες ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν αντέχεί σε καμία περίπτωση μια γενικευμένη κρίση σαν αυτή που λαμβάνει χώρα στη γειτονική μας Ιταλία. Στην περίπτωση που η Ελλάδα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ραγδαία εξάπλωση του ιού, είναι δεδομένο πως το σύστημα υγείας θα δοκιμάσει τις αντοχές του. Αυτός είναι και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή ο κ. Κικίλιας, έχοντας συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, ήταν υπέρμαχος των πολύ σκληρών μέτρων ώστε να υπάρξει αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Την περασμένη εβδομάδα, στη σύσκεψη που προηγήθηκε της απόφασης για απαγόρευση κυκλοφορίας, τάχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη υπέρ του γενικού lockdown. Παράλληλα, o υπουργός Υγείας καλείται καθημερινά να δώσει μια μάχη για αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας αλλά και για την επάρκεια ιατρικών αναλωσίμων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είδε ξαφνικά να ανατρέπεται ολόκληρο το οικονομικό περιβάλλον πάνω στο οποίο σχεδίαζε τις κινήσεις του. Η δεδομένη μέχρι πρότινος ανάπτυξη είναι σίγουρο πως θα γίνει ύφεση, με τις προβλέψεις του υπουργού να δίνουν από 3% έως 5%, αλλά πολλούς να θεωρούν πως αυτή η πρόβλεψη είναι αισιόδοξη και να κάνουν λόγο για ύφεση της τάξεως του 5%-7%. Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον ο κ. Σταϊκούρας καλείται να αναπροσαρμόσει τα πάντα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, η ζημία από τους τζίρους που θα χαθούν είναι 8,3 δισ. ευρώ. Ο ΥΠΟΙΚ έχει πολλή δουλειά και θα έχει ακόμη περισσότερη καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση δεν θα φύγουν έτσι απλά.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και με δεδομένη την καραντίνα, πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει, κάτω από ασφυκτική χρονική πίεση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τον τελευταίο ένα μήνα έχει ενεργοποιήσει πάνω από 15 πλατφόρμες ώστε το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί. Το e-presence, το gov.gr, το forma.gov.gr, το digitalsolidarity.gr είναι ένα δείγμα της απότομης ψηφιοποίησης του κράτους. Βεβαίως, για να συμβεί αυτό, είχε γίνει ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι μεγάλη προεργασία, καθώς η μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή αποτελούσε ούτως ή άλλως στόχο της κυβέρνησης. Απλώς ο κορωνοϊός την έκανε επιτακτική ανάγκη.

Σημαντικά εργαλεία για την ενεργοποίηση όλων των παραπάνω δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, με πρώτο το λεγόμενο «Μητρώο πολιτών» που είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο έλυσε τα χέρια του Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, ο Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε πολύ γρήγορα σε ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τον πρώτο δημόσιο βραχίονα στήριξης των πολιτών. Σημαντική και η άμεση κατάρτιση των όρων λειτουργίας του Δημοσίου με τις άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών μονάδων.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ωστόσο και ακόμα τρεις υπουργοί. Το δίδυμο των πολύ στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη Γεραπετρίτης – Σκέρτσος, καθώς και ο Στέλιος Πέτσας, σηκώνουν από την πλευρά τους ένα σημαντικό βάρος. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι σε όλες ανεξαιρέτως τις συσκέψεις και αποτελεί τον νομικό εγκέφαλο, και όχι μόνο, της όλης διαδικασίας. Ο κ. Σκέρτσος, που επίσης είναι πάντα παρών στις συσκέψεις, έχει αναλάβει τον συντονισμό υπουργείων και φορέων, αλλά επιτηρεί και την υλοποίηση όσων αποφασίζονται. Τέλος, ο κ. Πέτσας έχει επωμιστεί μαζί με την ομάδα του τον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης δημοσιογράφων και κοινής γνώμης, που αποτελεί στην παρούσα συγκυρία ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή