«Βουτιά» 24% έκανε το Χ.Α. εντός του Μαρτίου

«Βουτιά» 24% έκανε το Χ.Α. εντός του Μαρτίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απότομο «στοπ» στην ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών, τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στους διεθνείς δείκτες, έβαλαν η αδυναμία και η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών για μία λύση για την αντιμετώπιση της ζημίας που προκαλεί και που θα συνεχίσει να προκαλεί η κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Βορράς, με επικεφαλής τη Γερμανία, έβαλε φρένο στην έκδοση ειδικού ευρωομολόγου, στέλνοντας στο βαθύ «κόκκινο» και πάλι τα χρηματιστήρια, παρασύροντας την έτσι και αλλιώς ευάλωτη ελληνική αγορά, η οποία έχασε τα κέρδη που σημείωσε μετά την ισχυρή απόφαση της ΕΚΤ για άνευ όρων QE. Ετσι, οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι, ασκώντας πιέσεις σε όλο το ταμπλό και αυξάνοντας τη νευρικότητα στο Χ.Α. το οποίο διανύει έναν από τους δυσκολότερους μήνες της ιστορίας του.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στα αρνητικά και έκλεισε με απώλειες 3,92% στις 550,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,52 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,53% στις 1.325,38 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,95% στις 753,42 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,33% στις 335,94 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,77% στην πέμπτη συνεχή εβδομάδα πτώσης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 7,60%.

«Shutdown, Lockdown, Limit down. Αυτό ήταν το τρίπτυχο ενός ιδιαίτερα σκληρού μήνα για τις αγορές», σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οπως προσθέτει, παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ο μήνας έως τώρα μετράει απώλειες κοντά στο 24%, όταν ο Φεβρουάριος έκλεισε με απώλειες 20,9%.

Η ανάκαμψη από τα χαμηλά των 470 μονάδων έφερε τον Γενικό Δείκτη με εξαιρετική ακρίβεια στο όριο εξάντλησης της τεχνικής αντίδρασης, ακουμπώντας στη συνεδρίαση της Πέμπτης τις 580 μονάδες. Η διόρθωση της… διόρθωσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να διασπάσει καθοδικά τις 513 μονάδες, καθώς αυτό θα έθετε σε ισχύ τη διαδικασία επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών αναιρώντας την πιθανότητα να έχουμε δει τα χαμηλά της πτώσης. Οι 620 μονάδες από την άλλη πλευρά φαίνονται ως ένα βατό επίπεδο αναφοράς για την ολοκλήρωση της ανοδικής διόρθωσης για τον χρονικό ορίζοντα της επόμενης εβδομάδας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή