Υποχώρηση αποδόσεων στα ομόλογα, απώλειες για δολάριο

Υποχώρηση αποδόσεων στα ομόλογα, απώλειες για δολάριο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η συντονισμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών διεθνώς θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό την αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Στο θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών συνέβαλε και η ομόφωνη απόφαση της Γερουσίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολ. (αναμένεται άμεσα η έγκριση του εν λόγω πακέτου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων), αλλά και η πρόθεση των ηγετών των χωρών του G20 να ενισχύσουν με περισσότερα από 5 τρισ. δολ. την παγκόσμια οικονομία και να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Εντούτοις, το θετικό αυτό κλίμα ανετράπη την Παρασκευή, καθώς η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στη συνεχιζόμενη ραγδαία εξάπλωση του ιού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η αγορά εξέλαβε αρνητικά το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν –έπειτα από εξάωρη τηλεδιάσκεψη– σε κοινή απόφαση για το μέγεθος της στήριξης που θα δοθεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανακοινώνοντας παράταση δύο εβδομάδων για τους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να επεξεργαστούν ένα σχέδιο διάσωσης και να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών τίτλων μειώθηκαν σημαντικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ να άρει τα όρια αγοράς ομολόγων ανά χώρα στο πλαίσιο του νέου έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ (δεν θα υφίσταται πλέον ο περιορισμός αγοράς από την ΕΚΤ ως το 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωναν οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή (στο 1,32% και 1,59%, αντίστοιχα, την ώρα συγγραφής του άρθρου), ενώ η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων υποχωρούσε κατά 9 μ.β. σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα σε χαμηλό 10 ημερών -0,46%. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η απόδοση των 10ετών κυβερνητικών ομολόγων στις ΗΠΑ, υποχωρώντας σε χαμηλό 4 ημερών 0,75% και καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση περίπου 18 μ.β. μετά τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση της οικονομίας. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο σημείωνε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της τελευταίας δεκαετίας την Παρασκευή, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να ανέρχεται σε υψηλό 10 ημερών 1,1087 ενδοσυνεδριακά, προτού υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 1,1005, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 3,0%.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή