Υποψήφιοι και γονείς πιέζουν για Πανελλαδικές

Υποψήφιοι και γονείς πιέζουν για Πανελλαδικές

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει κατακλυσθεί το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας από μηνύματα 18χρονων αλλά και γονέων τους, οι οποίοι ζητούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να οργανωθούν μέσα στον Ιούνιο ή έστω αρχές Ιουλίου. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα παιδιά θέλουν να τελειώνουν με το άγχος και, εύλογα, μετά να κάνουν διακοπές. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, υπάρχει διαδικτυακή έρευνα σε 27.000 μαθητές της Γ΄ Λυκείου, στην οποία η πλειονότητα ζητάει τη μείωση της ύλης και εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο, ενώ ρωτάει αν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στα διαδικτυακά μαθήματα. Ετησίως περίπου 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οπως τόνισαν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, οι 18χρονοι στα μηνύματά τους αναφέρουν ότι θέλουν να γίνουν οι εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο, ως συνήθως, διότι έχουν κουραστεί από την παρατεταμένη προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι. Τότε, μετά τη λήξη της Β΄ Λυκείου, η πλειονότητα των υποψηφίων αρχίζει να παρακολουθεί εντατικότερα μαθήματα προετοιμασίας στα φροντιστήρια. Εκτός από τη σωματική κόπωση και το άγχος των υποψηφίων μπροστά σε ένα βήμα για το οποίο έχουν επενδύσει πολλά, την κατάσταση επιτείνει η ψυχολογική πίεση που δημιουργείται στην κοινωνία λόγω των πρωτόγνωρων μέτρων κατά της πανδημίας.

Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν και πάρα πολλά μηνύματα γονέων προς το υπουργείο Παιδείας, στα οποία περιγράφουν το άγχος των παιδιών. «Ο γιος μου από επιλογή κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και δεν πάει στο φροντιστήριο. Αισθάνεται τρομακτική πίεση στο ενδεχόμενο αναβολής των εξετάσεων, πιέζεται ήδη καθώς κάνει τα μαθήματά του μέσω Skype. Λέει ότι του είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί. Νομίζω ότι πρέπει να μειωθεί η εξεταστέα ύλη. Επίσης τρέμω και στην ιδέα ότι τον Ιούνιο θα μπουν σε μια τάξη το ένα παιδί δίπλα στο άλλο για να δώσουν εξετάσεις. Σκεφτείτε όμως και την προοπτική αναβολής των εξετάσεων κατά ένα ή δύο μήνες ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο από άποψη κόστους για τα ιδιαίτερα μαθήματα. Πιστεύω ότι το σχολείο τελείωσε για αυτά τα παιδιά τρεις μήνες νωρίτερα. Αναλόγως πρέπει να αντιμετωπιστούν και ως υποψήφιοι. Λύσεις μπορούν να βρεθούν», δήλωσε στην «Κ» μητέρα υποψηφίου.

Πάντως, και το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να οργανωθούν μέσα στα ετήσια χρονικά πλαίσια (πέρυσι ξεκίνησαν 6 Ιουνίου), καθώς θα ακολουθήσει η διαδικασία των ειδικών εξετάσεων, των δοκιμασιών για τις ακαδημίες Στρατού και Αστυνομίας, παράλληλα με τη βαθμολόγηση των γραπτών κ.λπ. «Θα εξαντληθούν οι προσπάθειές μας προκειμένου οι εξετάσεις να γίνουν κοντά στις ετήσιες ημερομηνίες», ανέφερε χθες (Alpha TV) η κ. Ζαχαράκη, επαναλαμβάνοντας ότι τα δύο μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου είναι η περικοπή της ύλης και η παράταση του έτους και κατά συνέπεια μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις – δηλώσεις συμμετοχής μέσω email από 30/3 έως 9/4, προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

«Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επιδίωξη είναι αυτές να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες», ανέφερε το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωση.

Κάθε πρωί μάθημα στην ΕΡΤ

Συγχρονιστείτε, τα μαθήματα ξεκινούν! Από τη Δευτέρα το πρωί οι μαθητές των δημοτικών σχολείων μπορούν να δουν το μάθημά τους στην… τηλεόραση, συγκεκριμένα στην ΕΤ2. Ηδη, από την Πέμπτη εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει τη μαγνητοσκόπηση μαθημάτων σε ένα περιβάλλον σχολικής τάξης, ώστε να υπάρχει το πρώτο υλικό για προβολή. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, θα οργανωθούν πρωτογενή μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού, στη λογική της επανάληψης και εμπέδωσης της σχολικής ύλης και της διατήρησης της επαφής των μικρότερων μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. Η αρχή θα γίνει με τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και την Ιστορία. Η προβολή θα είναι καθημερινή, κάθε μάθημα κρατά περίπου 20 λεπτά και θα το παρουσιάζουν δάσκαλοι δημόσιων δημοτικών σχολείων. Σύμφωνα με τον κ. Ζούλα, θα δημιουργηθεί μία εκπαιδευτική «προίκα» μαθημάτων τα οποία μπορούν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να αξιοποιηθούν στο μέλλον από την ΕΡΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή