Νέα πακέτα μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Νέα πακέτα μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ύψους έως και 12 δισ. ευρώ, καθώς και νέα μέτρα έως 3 δισ. ευρώ για εργοδότες και εργαζομένους ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό επισήμανε ο  επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα με επενδυτές όταν και συζήτησε τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορωνοϊού στην οικονομία, τις προοπτικές για τράπεζες και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και την κατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Οπως σημειώνει η Axia Research η οποία συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Πατέλης σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι βαθιά στο β΄ τρίμηνο, με σημαντική ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο, ωστόσο η ύφεση φέτος είναι βέβαιη. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κρίσης, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται ήδη σε ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», το οποίο θα περιλαμβάνει προσωρινές μειώσεις φόρων για την τόνωση της κατανάλωσης.

Το σχέδιο

Οπως τόνισε ο κ. Πατέλης, μετά τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα, ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 2-3 δισ. ευρώ για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου για τους εργοδότες και εργαζομένους, ενώ για τις επιχειρήσεις τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα ανακοινωθεί σχέδιο για την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων υπό τη μορφή επιχορηγήσεων ή/και δανείων, ύψους 6 έως 12 δισ. ευρώ και θα αφορά «ισόποσα» τις ΜμΕ και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση εργάζεται για ένα σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου που καταβάλλουν οι εταιρείες σε τράπεζες για δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι το τέλος του 2019.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του 2020 και θα συμπεριλαμβάνει τις απώλειες στα έσοδα λόγω κορωνοϊού, ωστόσο μόνο ένα μέρος του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης θα τον επηρεάσει, το οποίο υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης θα προέλθουν από κεφάλαια στήριξης της Ε.Ε. τα οποία δεν θα προστεθούν στο ελληνικό χρέος. Οπως επεσήμανε, υπάρχει 1,8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, ενώ η Ε.Ε. παρέχει ευελιξία στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων από τα οποία μπορεί να προέλθουν 2-5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι είναι πολύ μικρές, ενώ πάντα υπάρχει η επιλογή της χρήσης του cash buffer η οποία προς το παρόν δεν είναι αναγκαία. Σε ό,τι αφορά το νέο QE, επεσήμανε πως η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει έως και 15 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο βασικός στόχος είναι να μη δημιουργηθεί κύμα νέων στρατηγικών κακοπληρωτών, σημείωσε. Ολα τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ η ΕΒΑ προσφέρει ευελιξία στα δάνεια που μετατρέπονται σε μη εξυπηρετούμενα. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», οι τιτλοποιήσεις καθυστερούν, τόνισε, καθώς εκτός από την αναταραχή στις αγορές, οι ακυρώσεις πτήσεων επηρεάζουν τους επενδυτές. Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, αν και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο, η εφαρμογή του θα καθυστερήσει.

Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως παρά το τρέχον περιβάλλον, η κυβέρνηση προχωρεί στα σχέδιά της, ωστόσο, η κρίση αναμένεται να επηρεάσει τις αποτιμήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στα αεροδρόμια, με το κύριο ωστόσο εμπόδιο την ακύρωση πτήσεων που επηρεάζει την πρόσβαση των επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή