Κορωνοϊός: Ο λαϊκισμός αποδεικνύεται ανθεκτικός

Κορωνοϊός: Ο λαϊκισμός αποδεικνύεται ανθεκτικός

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά τους εκφράζουν πολλοί αναλυτές για την ικανότητα της πανδημίας του κορωνοϊού να αλλάξει ριζικά τον κόσμο, με πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκτιμούν ότι η παγκοσμιοποίηση θα αναστραφεί και ότι ο λαϊκισμός απολαμβάνει τις τελευταίες ώρες του, λέει ο Ολλανδός ειδικός των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κινημάτων Κας Μούντε στην εφημερίδα The Guardian.Η συγκριτική ανάλυση και η ιστορική εμπειρία, όμως, κάνουν τις προβλέψεις αυτές να μοιάζουν υπερβολικά αισιόδοξες. Η μεγάλη ύφεση που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008, για παράδειγμα, δεν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές: οι αμερικανικές τράπεζες παραμένουν μεγαθήρια, η Γουόλ Στριτ συνεχίζει να προσφέρει αστρονομικά μπόνους στα στελέχη της και κανένα σημαντικό στέλεχος δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Εξίσου ανθεκτικός αναμένεται να αποδειχθεί και ο λαϊκισμός. Εκατοντάδες άρθρα γράφτηκαν για την ολιγωρία του Μπόρις Τζόνσον και του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην πανδημία. Κοινό γνώρισμα των ακροδεξιών λαϊκιστών ηγετών, όπως ο Τραμπ και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, Μπολσονάρο, είναι η άρνησή τους να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα, η εμμονή τους να προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και να κινούνται διστακτικά σε στιγμές εθνικών κρίσεων. Ανάλογες τακτικές υιοθετούν και αριστεροί λαϊκιστές, όπως ο Μεξικανός πρόεδρος Οβραδόρ.

Αλλοι λαϊκιστές πολιτικοί, όπως τα ακροδεξιά κόμματα FvD και PVV στην Ολλανδία, άσκησαν κριτική στον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για την καθυστέρησή του στη λήψη μέτρων, όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των συνόρων. Οι Ιταλοί λαϊκιστές του Κινήματος των 5 Αστέρων, που μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία, υιοθέτησαν τέτοια μέτρα. Στην Ινδία, ο ινδουιστής εθνικιστής πρόεδρος Μόντι διέταξε την απαγόρευση κυκλοφορίας για 1,3 δισεκατομμύρια πολίτες και για διάστημα 21 ημερών. Η πρωτοβουλία του πέτυχε διπλό στόχο, εκτός από την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, έδωσε τέλος στις διαδηλώσεις που διοργανώνονταν σε καθημερινή βάση κατά του ρατσιστικού νόμου υπηκοότητας. Αλλοι λαϊκιστές ηγέτες προώθησαν αυταρχικά μέτρα με αφορμή τον κορωνοϊό, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ διοργάνωσε ιδιότυπο πραξικόπημα, διατάσσοντας τη διακοπή λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης. Κρίσιμο ρόλο παίζουν και τα ΜΜΕ. Οι Τραμπ και Τζόνσον αντιμετωπίζουν αξιόπιστα εχθρικά ΜΜΕ, που καταγγέλλουν τις αστοχίες τους, ενώ σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, τα κρατικά ειδησεογραφικά δίκτυα και η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης που ανήκουν σε οπαδούς τους, υποβαθμίζουν συνειδητά τον αριθμό κρουσμάτων και εμφανίζουν υπεραισιόδοξη εικόνα κρατικής αποτελεσματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή